Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи вдасться втримати зернову угоду – чи вже час переходити до більш глобальних домовленостей
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи вдасться втримати зернову угоду – чи вже час переходити до більш глобальних домовленостей

Незважаючи на підписані угоди, Росія шукатиме шляхів, як зірвати домовленості і виставити Україну в негативному світлі

2 серпня 2022, 12:28
Поділіться публікацією:

У вечірньому зверненні 1 серпня президент України Володимир Зеленський багато уваги приділив початку експорту українського зерна "зеленим коридором" у море. Які шанси, що домовленості, укладені в Стамбулі 22 липня, будуть дотримуватися? Яку роль грають глобальні гравці? Чи можуть ці угоди стати кроком до інших угод – про мир між Україною та Росією, як натякає Туреччина? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи вдасться втримати зернову угоду – чи вже час переходити до більш глобальних домовленостей

Експорт зерна. Фото: із відкритих джерел

Росія розпочала масштабну політичну гру, де Кремль намагається підірвати довіру до України як до експортера зерна

Директор Інституту світової політики, політичний експерт, автор книги "Гібридна війна" Євген Магда називає питання вивезення українського зерна – рівнянням із багатьма невідомими. І те, що процес було запущено 1 серпня, не дозволяє, на його думку, впевнено говорити про успіх функціонування цього коридору.

"Так і удар 23 липня, наступного дня після підписання Стамбульських угод, по Одеському порту, та смерть під час обстрілів Миколаєва вночі на 31 липня Героя України, власника найбільшої зерноторгової компанії "Нібулон" Олексія Вадатурського, та можливі провокації на шляху зернових караванів – це складові, як на мене, російської масштабної політичної гри, де Кремль намагається підірвати довіру до України як до експортера зерна. І з цим, зокрема, був пов'язаний нещодавній візит міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова до низки країн Африки. Впевнений, що там він намагався переконати своїх візаві відмовитись від купівлі українського зерна на користь російського", – розмірковує Євген Магда.

При цьому, наголошує він, у питанні експорту українського зерна слід відштовхуватися від цифр.

"Щойно хоча б мільйон тонн дійдуть морем до замовника, можна буде говорити про певні успіхи, – вважає експерт. – Нагадаю, що у попередньому маркетинговому році Україна експортувала понад 40 млн. тонн зерна".

Ця угода – хороший стимул продовжувати переговори

На думку політолога, співзасновника консалтингової компанії Good Politics Максима Джигуна, вивезення українського зерна, що почалося, морським шляхом – це в глобальному сенсі хороший сигнал. Той, що демонструє, що, незважаючи на величезні труднощі, з Росією можна про щось говорити. І навіть домовитись.

"Це не стовідсотково зручні для України угоди, є білі плями щодо питань безпеки. Проте це важливий показник того, що українська дипломатія працює. І здатна переконати у чомусь навіть таких ворогів та терористів як росіяни", – пояснює Максим Джигун.

Безумовно, продовжує він, переговори щодо зерна – це не переговори рівня про завершення бойових дій та війни загалом.

"Проте, це своєрідний тренажер, якась модель, за якою ми можемо рухатися далі, – вважає політолог. – Зрозуміло, що Росія ніколи не визнає, що програє цю війну, що її позиції слабші за українські. І на світовій арені, і – останнім часом все частіше, завдяки мужності ЗСУ та постачанням імпортного озброєння – на полях битв. І все-таки, росіяни пішли на укладання "зернового перемир'я". Не без провокацій як обстрілів портів. Але чого ми від них чекали? Треба розуміти, що Росія зриватиме будь-які домовленості. Така вже ця держава за своєю суттю. Однак, наголошую, ця угода – хороший стимул продовжувати переговори. Ми, по суті, вийшли з того глухого кута, в якому переговори Києва з Москвою перебували певний період".

Також, на думку експерта, слід розуміти, що ключовою у відновленні морського експорту українського зерна стала позиція світової спільноти. У тому числі держав, які залежать від постачання продукції з України. І те, що Росія своїми витівками поставила на межу гуманітарної катастрофи низку країн, що це було надто явно, змусило агресора врешті-решт піти на співпрацю. І розблокувати (нехай навіть у обмеженому вигляді) українські порти, констатує Максим Джигун.

Читайте також на порталі "Коментарі" — зернова угода та смерть Вадатурського: як це може бути пов'язано – кому дісталося зерно "Нібулону".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини