Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи можуть Байден та Сі допомогти встановити мир в Україні: коли проясниться ситуація
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи можуть Байден та Сі допомогти встановити мир в Україні: коли проясниться ситуація

У КНР та США все більше ознак холодної війни

27 травня 2024, 12:40 comments7255
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський на фоні руйнувань після чергового російського удару по Харкову звернувся до світових лідерів. Зокрема, закликав президента США Джо Байдена та керівника Китаю Сі Цзіньпіна приєднатися до червневого Саміту миру у Швейцарії та допомогти зупинити російсько-українську війну. Що можуть зробити Вашингтон та Пекін вже цього року для цього? Чи зроблять? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чи можуть Байден та Сі допомогти встановити мир в Україні: коли проясниться ситуація

Байден та Сі Цзіньпін. Фото: з відкритих джерел

Байден і Сі поки не бачать перспективи переговорів

Аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков пояснює:

"Щоб щось зробити для України, лідерам США та КНР спочатку потрібно домовитись між собою. Про певний розподіл впливів, про спільне вирішення конфліктів (припинення не допущення воєн, подібних до тих, що відбувається зараз між Україною та Росією, між Ізраїлем та ХАМАС). Поки що у Вашингтона та Пекіна це не виходить. У листопаді 2023 року Байден і Сі зустрічалися, як би деякі домовленості намітилися. Але потім відбувся відкат. І зараз ситуація гірша, ніж була навіть до зустрічі".

Поки що ж у КНР та США дедалі більше ознак холодної війни, а не загального розуміння спільної картини світу, вважає експерт.

На його думку, про очікування та перспективи мирної конференції у Швейцарії говорить уже те, що і американського, і китайського лідерів доводиться просити приїхати туди. А вони не хочуть.

"І не тому, що той же Байден зайнятий збиранням пожертв на свою виборчу кампанію, а у товариша Сі деякі проблеми зі штучним інтелектом. Суть у тому, що вони поки що не бачать перспективи переговорів. Ні між собою, ні між Києвом та Москвою. А навіщо брати участь у тому, що ще не викристалізувалося? На їхню думку, достатньо надіслати якусь делегацію, делегата", – зазначає Олександр Кочетков.

При цьому, продовжує він, мирна конференція є важливою самим фактом її проведення.

"Швидше за все, вона буде наймасовішою з зустрічей, що їй передували. І те, що Кремль так "вібрує" від цієї зустрічі, куди його не покликали, говорить про те, що вона – не зовсім порожня, як намагаються подати російські пропагандисти. Крок за кроком – треба рухатися до якихось загальних понять. Думаю, що на цій конференції доведеться попрощатися із планом Зеленського із десяти пунктів, який передбачає, зокрема, повернення до кордонів 1991 року. І, ймовірно, після цієї зустрічі будуть контакти з РФ", – вважає Олександр Кочетков.

Саміт у Швейцарії та кілька тижнів-місяців після стануть багато в чому знаковими

Багато залежатиме від того, чи будуть присутні лідери США та КНР на саміті миру, вважає керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович.

"Станом на сьогодні – це малоймовірно. Американська делегація буде точно, але, схоже, не на чолі з Байденом. А ось наявність чи відсутність китайської делегації скаже багато чого. На даний момент КНР роздумує. Є ймовірність, що просто надішле якусь делегацію, яка спостерігатиме за тим, що відбувається, але нічого не коментуватиме, підписуватиме і так далі", – вважає експерт.

Він наголошує, що зараз саме США та КНР – дві глобальні сили – можуть вплинути на РФ. І лише на рівні деяких переговорів за зачиненими дверима (це більше стосується Китаю, який обмеживши торгівлю з РФ чи зробивши відповідні натяки може призвати Москву до зупинення чи закінчення війни). І (вже спільно) – на реалізацію хоча б деяких ініціатив, із якими виступає Україна.

"Тут пункти про ядерну та продовольчу безпеку виглядають перспективно, бо в цьому однаково зацікавлені і США, і КНР. І можуть у цих напрямах якось вплинути на РФ. Більше, звісно, Китай. Якщо у США ключовий інструмент впливу на Росію зараз – санкції, то у КНР – спектр набагато ширший", – пояснює Ігор Рейтерович.

За його словами, ситуація більш-менш проясниться після саміту у Швейцарії. Залежно від представництва країн, від підписаного фінального документа, від розробки та узгодження конкретних кроків, здатних вплинути на РФ у контексті закінчення війни.

"Тоді стане відносно зрозумілою позиція Пекіна, його готовність тиснути чи не тиснути на Москву, – вважає експерт. — По США все набагато очевидніше. Поки що вони діятимуть у тому руслі, як і раніше. Враховуючи, що з наближенням виборів (ті, нагадаю, відбудуться в листопаді) фокус уваги там більше зосередиться на внутрішньоамериканських справах, саме саміт у Швейцарії та кілька тижнів-місяців після – час для нових ініціатив з боку Штатів у рамках глобальної безпеки в цілому і припинення російсько-української війни зокрема".

Читайте також на порталі "Коментарі" — стало відоме остаточне рішення Бразилії та Індії щодо саміту миру.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Донбас

27 травня 2024, 18:06

И снова "ворог продвинувся" и так каждый день. Сколько помощи не давай все разворовывают зе-твари. Результат правления зе-выблядка - это гектары кладбищь и миллиарды в карманах зе-тварей, вот вся суть зе-патриотов. Мерзкие, циничные твари.


Новини