Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи може Україна похвалитися військово-технічним проривом: які складнощі
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи може Україна похвалитися військово-технічним проривом: які складнощі

Україна робить акцент на спільних з партнерами проектах у сфері виробництва систем ППО, боєприпасів, ремонтно-технічних роботах

7 грудня 2023, 16:07 comments3139
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський звернувся до оборонних компаній США із пропозицією спільно виробляти озброєнняЦе відбувається на фоні зниження підтримки нашої країни як з боку Штатів, так і з боку ЄС, не здатного виконати власну обіцянку про мільйон боєприпасів для ЗСУ до весни наступного рокуМіністр оборони України Рустем Умеров запевняє, що зброя та техніка, яку надали нам західні партнери, допомогли ЗСУ звільнити близько 50% територій, захоплених російськими загарбникамиТакож відомо, що в рамках українсько-американської конференції оборонних індустрій у Вашингтоні між українською та американською сторонами підписав Меморандум про співпрацю щодо спільного виробництва та обміну технічними данимиЕксперти проаналізували для порталу "Коментарі" військово-технічні прориви та проблеми України.

Чи може Україна похвалитися військово-технічним проривом: які складнощі

Військова техніка. Фото: з відкритих джерел

Нам потрібна продуктивність свого виробництва

Експерт у питаннях національної безпеки та оборони, учасник програми Україна-НАТО Катерина Коваль розмірковує так:

"Помітний явний прогрес у рамках оборонного виробництва України, співпраці у цій сфері із Заходом загалом та зі США зокрема, де 5-6 грудня пройшов форум оборонних індустрійПерша його частина, до речі, відбулася у Києві наприкінці вересняНаше співробітництво у цій сфері явно посилюється. Підписуються заяви про наміри його поглиблювати та розширювати. Можливо, за зачиненими двериманавіть певні контракти".

За словами експерта, йдеться насамперед про спільні проекти у сфері виробництва систем ППО, боєприпасів, ремонтно-технічні роботи.

"Це величезний позитив, – запевняє Катерина Коваль. – Окрім пакетів військової допомоги, черговий з яких від США ми отримали днямикрім наших нових запитів, серед яких винищувачі F-18 "Хорнет", безпілотники, гелікоптери Apache та Black Hawk, нам потрібна продуктивність свого виробництва".

Експерт наголошує, що реформований держконцерн "Укроборонпром" (зараз – Акціонерне Товариство "Українська оборонна промисловість") вже активно просувається в цьому напрямку. У тому числі у ракурсі міжнародного співробітництва та нарощування власних потужностей.

"Тож рухаємося у вірному напрямку, який наближає нас до перемоги", – констатує Катерина Коваль.

Локалізація виробництв на українську територію має низку складнощів

Керуючий партнер "Національної антикризової групи", економічний та політичний експерт Тарас Загородній наголошує, що у нас вже є спільне виробництво озброєнь. Наприклад, щодо модернізації комплексу БУК (там ракети вже американські).

Але не факт, що таке виробництво знаходиться на території України, зазначає експерт.

За його словами, локалізація виробництв на українську територію має низку складнощів.

1. Великі ризики через війну, що триває. Будь-якої миті може прилетіти ракета або дрон.

2. Військові технології – специфічний товар. І передача їх у користування іншій країні – рідкісний випадок. Можлива хіба що купівля ліцензій, але, знову ж таки, з огляду на війну… (див. пункт 1).

"З огляду на це можемо розраховувати на створення хіба що сервісних центрів з обслуговування тих же танків "Леопард", "Абрамс". На якесь "викруткове складання" на території України. Не більше. Нам слід робити ставку на власне виробництво, свої патенти. Використовуючи свої наукові розробки, свої уми. Ми маємо масу потужних технічних вузів. КПІ, Національний авіаційний університет, ХАІ, Дніпровські технічні виші. Усі вони мають видавати на гора свої напрацювання. За відповідного фінансування з боку держави. Щоби це було наше, працювало у нас, перебувало під нашим контролем", – пояснює Тарас Загородній.

Він наголошує, що західне озброєння, навіть якщо вироблятиметься на території України, партнери можуть не дозволяти використовувати по території РФ (як не дозволяють зараз).

"Отже, ще й тому нам потрібно максимально самим виробляти дрони, ракети, техніку, ЗРК малої дальності", – каже експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи справді Захід не здатний поставити на місце Путіна та Ко: що чекає на Україну.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

7 грудня 2023, 16:47

В них був цілий 2024 рік до приходу Трампа, але вони тільки крали і пихато брехали, як попередні 2022-23 роки війни, як 2021 рік перед війною, як і з 2014. З приходом республіканців гору взяв розум, їм, важким зусиллям, за 2025-27 роки від світу вдалось відвернути катастрофу юдейського фашизму. Потім провідні світові лікарі два роки обстежували Зе і визнали його не осудним. З 2030 він живе у комфортній палаті. Кожного дня захищає чергову країну і повертає їй кордони 1991.


Новини