Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи є сенс у переговорах з РФ: яка ймовірність, що вони відбудуться у 2024 році
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи є сенс у переговорах з РФ: яка ймовірність, що вони відбудуться у 2024 році

Для переговорів навіть про припинення вогню потрібна гарантія виконання зобов'язання, чого путінський режим точно не надасть

13 лютого 2024, 12:45 comments3717
Поділіться публікацією:

Після путінського інтерв'ю американському журналісту Такеру Карлсону, здавалося б, будь-якій розсудливій людині зрозуміло, що вести переговори з божевільним господарем Кремля – немає сенсу. На цьому акцентує той самий канцлер Німеччини Олаф Шольц, закликаючи зробити все можливе, щоб підтримати Україну. Спікер Кремля Дмитро Пєсков також вкотре дає зрозуміти, що переговори можливі лише, якщо Україна визнає "цілком іншу реальність" (тобто відмовиться від окупованих росіянами територій – і навіть тих, що їм не вдалося захопити). При цьому тема переговорів постійно спливає у висловлюваннях різних політиків, чиновників, глав держав. Сам Путін періодично скаржиться, що з ним не хочуть домовлятися, а він нібито готовий. Які перспективи та варіанти переговорного кейсу? Чи можливий він – у тому чи іншому вигляді – цього року? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи є сенс у переговорах з РФ: яка ймовірність, що вони відбудуться у 2024 році

Переговори. Фото: з відкритих джерел

Будь-які переговори з РФ зараз не мають перспективи

Засновник соціологічної компанії Active Group, політичний експерт Андрій Єрьоменко нагадує, що будь-яка війна закінчується переговорами. Навіть, якщо це договір про беззастережну капітуляцію, як було після Першої та Другої світової.

"Якась база та досвід переговорів між Україною та Росією – є. Вони йдуть як мінімум навколо обміну полоненими. Тобто контакти є. Як і позитивні рішення. Але для переговорів навіть про припинення вогню потрібна гарантія виконання зобов'язання. А Російська Федерація у нинішньому вигляді своїх зобов'язань не виконує. Можна згадати ті самі Мінські угоди, підписані дев'ять років тому. Або наступні міні-домовленості про всілякі великодні, хлібні, шкільні та інші перемир'я. Усі вони зривалися росіянами та підконтрольними ним угрупованнями у т.зв. "ДНР" та "ЛНР". Слід також розуміти, що РФ порушує домовленості не лише з Україною, а й із західними країнами. І про припинення вогню в Сирії, і про нерозповсюдження ядерної зброї, і багато про що", – наголошує експерт.

Відповідно, констатує він, будь-які переговори з РФ наразі не мають перспективи. І не тому, що Кремль не хоче говорити. Він ніби хоче. Але він не готовий виконувати те, про що вдасться домовитися. Навіть якщо вдасться.

"За логікою путінського режиму, домовленості має обов'язково виконувати інша сторона, але точно не російська. Але, – наголошує Андрій Єрьоменко, – переговори неминучі. Однак не з цією російською владою, яка бреше відчайдушно, живе в паралельній реальності, вигадує альтернативну історію. Тож рішення української влади не вести переговори з Путіним – абсолютно правильне. Нема рації говорити з тим, хто все одно нічого не виконає".

А ось після зміни влади в РФ (не важливо яким шляхом) — шлях для переговорів може бути відкритий, вважає Андрій Єрьоменко. Але, наголошує він, можливо, для цього знадобиться спершу виграти війну на полі бою.

У серпні-вересні на Україну можуть почати тиснути, щоб вона пішла на мирні переговори

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі так:

"Обидві сторони на даний момент визнають, що перспектива мирного врегулювання між Росією та Україною цього року є мінімальною. Швидше за все, Кремль чекатиме на результат виборів у США. В надії на перемогу Трампа, який обіцяє зупинити війну "дуже швидко" – ледь не в перший день свого президентства".

За словами експерта, тим, що не варто розраховувати на мирне врегулювання 2024-го, говорить і заява міністра оборони країни-агресора – Шойгу, яку він зробив ще минулого року. За його словами, т.зв. "сво" триватиме як мінімум до початку 2025-го.

"А саме у січні 2025-го новий президент США вступає у свої повноваження. І в РФ розраховують, що Білий дім очолить саме Трамп, після чого змусить Україну піти на територіальні поступки", – наголошує Максим Ялі.

Позиція України, продовжує експерт, відома. Вона не змінювалася і навряд чи зазнає змін принаймні цього року. Мова про повне повернення контролю над своїми територіями, вихід на межі 1991 року.

"На жаль, досягти цих цілей військовим шляхом навряд чи вдасться. Контраступ 2023 року це довів. А зараз ще маємо серйозні проблеми з наданням військової допомоги з боку наших західних партнерів, насамперед США. Ми маємо серйозний дефіцит снарядів, усіх видів озброєнь. Про це говорить секрет РНБО Данілов, наголошуючи, що ситуація на фронті вкрай складна. Тих самих ракет для ППО залишилося на кілька місяців. На офіційному рівні ми переходимо у стратегічну оборону. І тут стоїть завдання – як мінімум, не допустити окупації нових територій, – наголошує Максим Ялі.

Виходячи з цього, пояснює він, говорити про мирні домовленості в найближчому майбутньому не доводиться.

"Єдиний можливий варіант – якщо через блокування республіканцями в нижній палаті Конгресу (Палата представників) так і не вдасться проголосувати за військову допомогу Україні, а ситуація на полі бою продовжить погіршуватися для нас, можливо, перед виборами Байден почне чинити тиск на керівництво України. Щоб воно пішло на компроміс з Кремлем. Без визнання окупованих територій РФ. Але за т.зв. "корейському сценарієм". Коли війну зупинено, але мирний договір не підписано", – зазначає політолог.

На його думку, вже очевидно, що передвиборна стратегія Трампа спрямована на те, щоб нівелювати всі успіхи Байдена, продемонструвати його неефективність. У тому числі – Україні.

"А припинення війни могло стати головним зовнішньополітичним успіхом Байдена. З акцентами, що завдяки підтримці США ми вистояли, не втратили державність, деокупували 50% територій, захоплених росіянами з 24 лютого 2022 року. "Продати" це американським виборцям як перемогу – можна. І медіа вже прокачують таку тему близько півроку. Віддавати ж подібні лаври Трампу – точно не на руку Байдену, – упевнений Максим Ялі. – Саме тому не виключено, що у серпні-вересні на Україну почнуть тиснути, щоб вона пішла на мирні переговори. Аргументуючи тим, що США вже не можуть надавати нам військову та фінансову допомогу, а європейські партнери не здатні компенсувати ці поставки. Питання в тому, чи на той момент захоче Путін йти на якісь угоди, підвищуючи тим самим шанси Байдена на перемогу у виборах".

Читайте також на порталі "Коментарі" – про що говорять позитивні сигнали зі США для України: що важливо у риториці Трампа.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини