Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи є реалістичні терміни щодо переговорів України та РФ: яку "пастку" виставив Кремль
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи є реалістичні терміни щодо переговорів України та РФ: яку "пастку" виставив Кремль

Зусилля керівництва РФ зараз спрямовані на те, щоб максимально знизити рівень участі різних країн у Глобальному саміті миру

25 травня 2024, 12:50 comments1050
Поділіться публікацією:

Продовжуються активні заяви та рухи навколо теми переговорів щодо припинення російсько-української війни. Поки що Україна активно просуває свої ідеї в ракурсі підготовки Глобального саміту миру, якого, на думку українського президента Володимира Зеленського, боїться російський диктатор Володимир Путін, автократії грають у свої ігри. Китай та Бразилія запропонували свій "мирний план", у якому не йдеться про виведення російських військ з території України. Скоріше – про заморожування конфлікту. Путін дає зрозуміти, що домовлятиметься лише з урахуванням "реалій на землі" (тобто залишаючи за собою окуповані території). І в Україні, і в США впевнені, що сигнали Кремля про нібито готовність до мирних переговорів та припинення вогню мають на меті отримати перепочинок, щоб вдарити потім ще сильніше. Які найбільш реалістичні терміни та варіанти якихось угод проглядаються на цьому етапі? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Чи є реалістичні терміни щодо переговорів України та РФ: яку "пастку" виставив Кремль

Володимир Путін. Фото: з відкритих джерел

Цілі Росії не змінилися

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко впевнений, що про жодні варіанти, а тим більше терміни будь-яких мирних угод на даному етапі не йдеться.

"Не варто плутати публічну риторику Кремля (та його партнерів) із реальною політикою, – закликає він. – Зусилля керівництва РФ зараз спрямовані на те, щоб максимально знизити рівень участі різних країн у Глобальному саміті миру та його потенційних політичних наслідків, що ламають дипломатичну гру країни-агресора навколо її війни проти України".

Псевдо-ініціативами про нібито готовність до припинення вогню в Україні Кремль хоче відвернути увагу від Глобального саміту миру, пояснює політолог. А в перспективі – звернути увагу на переговори про завершення війни в Україні на своїх умовах.

"І не йдеться про заморожування конфлікту" , – наголошує експерт.

На його думку, всі слова про "заморожування" нинішньої війни між Росією та Україною – лише тактичне прикриття, дипломатична та риторична димова завіса.

"Це "гачок", "пастка", на яку Росія та її союзники хочуть упіймати деяких західних політиків та деяких лідерів країн Глобального Півдня", – пояснює Володимир Фесенко.

Насправді цілі Росії не змінилися, упевнений він. Кремль хоче миру на основі принципових поступок України, зокрема фактичної відмови нашої країни від своєї армії, від перспективи членства в НАТО.

"Одна з нових умов, яку Путін заявив буквально вчора у Мінську – зміна керівництва України (президента Зеленського) для гіпотетичних мирних переговорів. Звісно, нам російські вимоги неприйнятні. Реальні мирні переговори треба буде розпочинати без попередніх умов з обох боків. З цієї точки зору треба також розуміти, що не йтиметься про виведення російських військ на початок мирних переговорів. Будемо реалістами, РФ не робитиме цього просто тому, що так вимагає Україна та низка наших партнерів. Але це не означає, що ми відмовляємось від прагнення до звільнення всіх територій, окупованих Росією. Це наша стратегічна мета, яка реалізовуватиметься за наявності достатніх ресурсів та сприятливих обставин, незалежно від того, коли і в якій формі припиняться воєнні дії в Україні", – наголошує Володимир Фесенко.

Україна максимізує кількість учасників зустрічі у Швейцарії

Експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Олексій Кущ поділився таким коментарем:

"Безперечно, Росія намагається зірвати саміт миру, ініційований президентом Зеленським. Цей саміт має визначити принципи мирного врегулювання на базі міжнародного права та суверенітету України. А Путін хоче затвердити свій план завершення війни – на праві грубої сили ("реальність становища на землі")".

На думку експерта, якщо хоча б частина вагомих країн підтримає "план Путіна", це означатиме відкриття "скриньки Пандори" та нову глобальну реальність, де немає правил.

"Саме тому Україна максимізує кількість учасників зустрічі у Швейцарії. А сам саміт має не лише підтримати український план миру, а й посилити міжнародну ізоляцію РФ, – зазначає Олексій Кущ. – Крім того, дана конференція має наголосити на неприпустимості ядерних загроз та порушення продовольчої безпеки у світі. Після цього вже можна окреслювати більш-менш реалістичні терміни та варіанти деяких угод".

Читайте також на порталі "Коментарі" — заморозка чи припинення війни: про що можуть стартувати переговори та чи взагалі можуть.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Донбас

25 травня 2024, 13:43

Что этот нелегитимный несет, опять обдолбался - "Война меня поменяла очень сильно. Ценности, главные, которые есть: страна, семья, дом, дети." Ценности ваши - это побольше наворовать и набить карманы, пока дают помощь. Мерзкая циничная тварь. Чтоб язык у тебя отсох за циничную, наглую ложь. Гнида.

Артем

25 травня 2024, 12:21

Этого Фесенко никто знать не знал.А по соцсетям люди хотят мира себе и своим детям.И это не то что крик а гром в небе.И кто не слышит значит глухой.


Новини