Головна Новини Суспільство Наука та освіта Вчені в Чорнобилі знайшли істот, на яких не впливає радіація
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені в Чорнобилі знайшли істот, на яких не впливає радіація

Попри вплив радіації в Чорнобилі, місцеві нематоди не зазнали ушкоджень, а результати вчених можуть вплинути на боротьбу людини проти раку.

10 березня 2024, 15:45
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Вчені з Колумбійського університету детально дослідили нематод, які жили у зоні відчуження навколо Чорнобильської АЕС та виявили, що вплив високого рівня іонізуючого випромінювання не пошкодив геноми цих істот. Ці результати досліджень можуть покращити боротьбу з раком.

Вчені в Чорнобилі знайшли істот, на яких не впливає радіація

Вчені дослідили істот з території зони відчуження. Фото з відкритих джерел

Іонізуюче випромінювання може пошкодити генетичний матеріал живих організмів і викликати небажані мутації. Саме тому одні з найцікавіших тем дослідження в Чорнобильській зоні полягають у спробах виявити, чи є там види, які пристосувалися до життя в середовищі з підвищеною радіацією.

Вчені з Колумбійського університету вирішили сфокусувати свої дослідження на нематодах – крихітних істотах з відносно простим геномом. Вони швидко розмножуються, тому на них зручно досліджувати вплив різних факторів, зокрема і радіації впродовж поколінь.

У 2019 році американські вчені у співпраці з українськими відвідали Чорнобиль. Там вони зібрали зразки ґрунту, гнилих фруктів та інших органічних матеріалів у місцях з різною інтенсивністю радіації. Вже у лабораторії в Нью-Йорку вчені продовжили дослідження на нематодах Oscheius tipulae, яких виявили у зібраних зразках, а висновки роботи опублікували в науковому журналі PNAS.

Співавтор дослідження Метью Рокман вказує, що нематоди можна заморозити, а через деякий час розморозити для подальших аналізів. Нещодавно вчені змогли розбудити цих істот після 50 тисяч років сну у вічній мерзлоті.

Вчені проаналізували 15 зразків генів нематод, які були знайдені в Чорнобилі та порівняли їх з 5 зразками з інших місць по всьому світу. Виявилось, що нематоди з Чорнобильської зони відчуження не зазнали впливу радіації.

"Це не означає, що Чорнобиль безпечний. Швидше це означає, що нематоди дійсно витривалі тварини і можуть витримувати екстремальні умови", — пояснює співавторка досліджень Софія Тінторі.

Вчені на цьому не зупинились і вирішили перевірити, чи змогли нематоди з Чорнобиля створити спеціальний механізм захисту від радіації та піддали тварин додатковим дослідам з різними хімічними речовинами. Після досліджень вони виявили, що різні нематоди отримали різні ступені пошкоджень ДНК, однак вони не залежали від рівня радіації. Що вказує, що на нематод не впливає рівень радіації в Чорнобилі. Це відкриття може мати практичну сторону та бути корисним для людей. 

"Тепер, коли ми знаємо, які штами Oscheius tipulae більш чутливі та толерантні до пошкодження ДНК, ми можемо використовувати їх, щоб дослідити, чому різні люди більше піддаються впливу канцерогенів, ніж інші", — сказала Тінторі.

Це може дати змогу відповісти на питання, чому в людей з однаковою генетичною схильністю до раку розвивається хвороба, а в інших – ні. Тобто визначити фактори ризику, які впливають на ДНК, що викликає рак.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що вчені дослідили чорнобильських собак та опублікували результати.

Також "Коментарі" писали, що вчені дослідили вовків у зоні відчуження поблизу Чорнобильської АЕС та виявили, що ці тварини мають деяку здатність протистояти раку. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини