Головна Новини Суспільство Наука та освіта Вчені розбудили істот з вічної мерзлоти: вони там пробули 46 тисяч років
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені розбудили істот з вічної мерзлоти: вони там пробули 46 тисяч років

Науковці пробудили створіння, які жили в часи мамонтів та шаблезубих тигрів. Вони спали майже 50 тисяч років у вічній мерзлоті.

5 листопада 2023, 15:10 comments52387
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Вчені виявили у зразках вічної мерзлоти з Сибіру кілька стародавніх істот, які після розмороження повернулись до життя. Ними виявились невідомі раніше представники нематод, який отримав назву Panagrolaimus kolymaensis. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на IFLScience.

Вчені розбудили істот з вічної мерзлоти: вони там пробули 46 тисяч років

Вічна мерзлота в Сибіру. Фото з відкритих джерел

Вічна мерзлота на території Сибіру давно приваблює вчених. Під шарами льоду науковці знаходили несподівані та давні зразки, зокрема це стосувалось елементів ДНК, вірусів та деяких тварин. Цього разу увагу дослідників привернув зразок у якому були виявлені кільчасті черви — нематоди.

Після того, як лід розморозили, ці кільчасті черви ожили. Вчені вказують, що це можливо завдяки криптобіозу – процесу, коли деякі істоти в екстремальних умовах можуть уповільнювати свої метаболічні процеси та зупиняти життя. У 2018 році дослідники розбудили нематод, які пробули у кризі 42 тис. років, однак нове відкриття відсуває цю дату ще далі на кілька тисячоліть.

Знайдені на глибині 40 метрів у вічній мерзлоті нематоди мали вік близько 46 тис. років. Це було встановлено за допомогою радіовуглецевого аналізу над рослинним матеріалом, який вказав, що цей лід не розморожувався останні 46 тис. років.

Вчені сподіваються, що нове відкриття допоможе вивчити механізми, які лежать в основі криптобіозу та допомагають нематодам залишатись живими після стількох років у кризі. Згодом вчені очікують створити нові методи довготривалого зберігання клітин та тканин.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що вчені з'ясували причину таємничої загибелі 10 мільярдів крабів.

Також "Коментарі" писали про Ілона Маска, який зробив тривожний прогноз на майбутнє. Це за словами мільярдера загрожує виживанню всього людства.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Іван

7 листопада 2023, 10:30

А коли оцю нематоду насадити на гачок - короп клюватиме? Оце й буде справжня перевірка - ожили черв'яки чи не ожили А ще хотів би знати, доки ще нас довбатимутьросійським супроводом, коли ми про це не просимо?.

Петро В.

7 листопада 2023, 04:58

Нематоди - не кільчасті черви, а круглі. Хоча ця назва систематичної категорії застаріла


Новини