Головна Новини Суспільство Екологія Вчені з'ясували причину таємничої загибелі 10 мільярдів крабів у Беринговому морі
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені з'ясували причину таємничої загибелі 10 мільярдів крабів у Беринговому морі

Популяція сніжних крабів вже ніколи не поверне свою чисельність через один фактор, який призвів до масового вимирання.

24 жовтня 2023, 17:30 comments1273
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Зміну клімату ми можемо вже бачити не лише у графіках, а на реальних прикладах. Нове дослідження у журналі Science показало, що підвищення температури призвело до масового вимирання сніжного краба у Беринговому морі.

Вчені з'ясували причину таємничої загибелі 10 мільярдів крабів у Беринговому морі

Сніжний краб у Беринговому морі. Фото з відкритих джерел

У 2018 і 2019 роках спостерігалась рекордна чисельність популяції крабів у Беринговому морі. Однак у 2022 році стався різкий спад. За підрахунками загинуло 10 мільярдів сніжних крабів, що перевищує показники смертності цих крабів у чотири рази за попередні 45 років. Такі події спантеличили вчених та екологів, які не могли з'ясувати причину масового вимирання крабів.

Дослідження у журналі Science пролило світло на таємницю зникнення мільярдів крабів. Спочатку екологи запідозрили риболовів, які могли збільшити вилов крабів, однак з’ясувалось, що причина у зміні клімату.

Вчені вказують, що аномально високі температури спричинили танення льоду. Через це крабам не вистачало холодної води, необхідної для нормальної життєдіяльності. Через підвищення температури крабам потрібно було у чотири рази більше калорій ніж зазвичай. Крім того, у теплішій воді зменшилась чисельність тріски, яка є основною їжею крабів. Підрахунки дослідників показують, що краби в останні роки мали нижчу масу ніж зразки, які були взяті до 2018 року. Таким чином вчені дійшли висновку, що краби голодували. 

Явища, які спостерігаються в Беринговому морі, доводять, що кліматична криза стрімко прискорюється і впливає на життя тварин. У 2022 році департамент риби та дичини Аляски вперше припинив вилов крабів у Беринговому морі. А Національне управління океанічних і атмосферних досліджень стверджує, що дефіцит снігових крабів "виявляється однією з найбільших зареєстрованих втрат рухомої морської макрофауни через морську спеку в усьому світі".

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що туристка з Японії викликала поліцію, через рахунок, який їй видав ресторан за популярну страву з краба.

Також "Коментарі" писали про величезну тварину, яку викинуло на берег. Це сталось вперше за 100 років.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини