Головна Новини Суспільство Екологія Вчені дослідили чорнобильських собак: опубліковані результати
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені дослідили чорнобильських собак: опубліковані результати

Вчені вперше провели велике генетичне дослідження собак, що мешкають у зоні відчуження поблизу ЧАЕС. Своїм дослідом науковці мали перевірити вплив радіації на собак за декілька поколінь.

6 березня 2023, 18:00 comments7607
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Через майже чотири десятиліття після аварії на Чорнобильській АЕС сотні собак живуть навколо покинутого місця у 30-кілометровій зоні відчуження. Через свій унікальний статус популяція стала об'єктом нового міжнародного дослідження, яке має на меті з'ясувати як радіоактивне середовище впливає на генетику тварин. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на доповідь у науковому журналі Science Advances.

Вчені дослідили чорнобильських собак: опубліковані результати

Чорнобильські собаки мають генетичні відмінності. Фото з відкритих джерел

Вчені у своїх дослідженнях проаналізували 302 генетичні структури собак. Згідно з дослідженнями науковці змогли виділити три генетичні популяції собак у зоні відчуження, які відрізнялись між собою. Генетична різниця була помітна з собаками, які живуть вже за 15 км від епіцентру. Також чорнобильські собаки відрізнялись своїми генами і від інших популяцій диких собак.

Вчені повідомляють, що результати не дозволяють без сумніву стверджувати, що саме випромінювання є причиною генетичних відмінностей. Проте отримані зразки в результаті експерименту, можуть допомогти краще зрозуміти віддалені наслідки радіаційного опромінення.

Співавторка досліджень, генетик Елейн Острандер вважає, що дослідники мають чудову можливість почати відповідати на запитання про те, як вижити в такому ворожому середовищі впродовж 15 поколінь. Острандер стверджує, що зразки собак є дуже цінні, адже тварини часто живуть в тих самих місцях і харчуються так само як і люди.

"У нас ніколи не було можливості виконати таку роботу на тварині, яка відображає нас так добре, як собаки", — сказала вона.

За даними організації Chernobyl Dog Research Initiative, яка займається ветеринарною допомогою у зоні відчуження, на території мешкає понад 800 диких собак.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Росія викликає міжнародний гнів: можливо, вони виловлюють останню зграю.

Також "Коментарі" писали про те, куди сховатись від ядерного вибуху: найбезпечніші місця в будинку.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини