Головна Новини Суспільство Наука та освіта Нове відкриття вчених поблизу Чорнобиля: це може допомогти у боротьбі з раком
commentss НОВИНИ Всі новини

Нове відкриття вчених поблизу Чорнобиля: це може допомогти у боротьбі з раком

Мутовані вовки з Чорнобильської зони відчуження розвинули деяку здатність протистояти раку.

11 лютого 2024, 12:45
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Вовки, які живуть в Чорнобильській зоні відчуження мають генетичні відмінності з популяціями вовків за межами цього регіони. Опромінені радіацією вовки могли розвинути захисні мутації, які підвищують їх шанси вижити від раку. Це наукове відкриття може допомогти у боротьбі проти раку.

Нове відкриття вчених поблизу Чорнобиля: це може допомогти у боротьбі з раком

Мутований вовк поблизу Чорнобильської АЕС. Фото з відкритих джерел

Вибух на Чорнобильській АЕС у 1986 році вважається найбільшою техногенною катастрофою в історії людства. Здавалось, що після вибуху на атомній станції територія перетвориться на мертву зону, однак природа змогла адаптуватись до життя в умовах високої радіації. В Чорнобильській зоні відчуження проживають дикі собаки, кабани, олені, козулі, рисі, коні та навіть корови. 

Однак еволюційна біологиня з Принстонського університету Кара Лав зосередила увагу на вивчені чорнобильських вовків. Вона з командою дослідників вирушила в Чорнобильську зону у 2014 році. З допомогою GPS-нашийників з дозиметрами та аналізу крові вчені виявили, що вовки зазнають в шість разів більшого впливу радіації, ніж дозволено для людини.

Вченні стверджують, що у чорнобильських вовків змінена імунна система подібно до пацієнтів, які проходять променеву терапію від раку. Крім того, генетичний аналіз показав, що вовки розвинули деяку стійкість до раку.

Кара Лав вважає, що такі наукові дослідження можуть мати вплив на здоров’я людини. За словами біологині отриманні дані можна буде використати для виявлення захисних мутацій в геномі, які підвищать шанси людей вижити від раку.

На жаль, робота Лав сповільнилась, адже вчена не може потрапити знову до Чорнобильської зони, спочатку через пандемію коронавірусу, а тепер через повномасштабне вторгнення Росії.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що вчені дослідили чорнобильських собак та виявили генетичну відмінність у тих, які живуть поблизу місця вибуху Чорнобильської АЕС.

Також "Коментарі" писали про 9 неочевидних симптомів раку, які ми, швидше за все, проігноруємо.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини