Головна Новини Суспільство Скандали ПЦУ призначила свого намісника Києво-Печерської лаври: про що він говорить
commentss НОВИНИ Всі новини

ПЦУ призначила свого намісника Києво-Печерської лаври: про що він говорить

Напередодні він попросив голову ПЦУ прийняти його під свій омофор

30 березня 2023, 14:56
Поділіться публікацією:

Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній доручив архімандриту Авраамію (Лотишу) виконувати обов’язки намісника Свято-Успенської Києво-Печерської лаври у складі ПЦУ. Про це повідомляють "Коментарі".

ПЦУ призначила свого намісника Києво-Печерської лаври: про що він говорить

Виконувач обов’язків намісникаКиєво-Печерської лаври у складі ПЦУ архімандрит Авраамій

"Член духовного собору Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври архімандрит Авраамій (Лотиш) звернувся до блаженнійшого митрополита Київського і всієї України Епіфанія, як священноархімандрита обителі, з проханням затвердити його в числі братії у складі монастиря Православної церкви України. Блаженнійший митрополит Епіфаній задовольнив його прохання та благословив отцю Авраамію виконувати обов’язки намісника Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври у складі Православної церкви України", – йдеться в повідомленні на сайті церкви.

Новий намісник лаври закликав ченців не покидати лаври, але переходити до ПЦУ та розривати відносини з Москвою, чого раніше не захотіла робити УПЦ МП:

"Протягом останнього часу, особливо в ці місяці і тижні, всі ми відчули біль та розпач через події, які відбуваються з нашою обителлю, — каже новий намісник. — Нас дотепер намагаються переконати, що єдиною причиною цих подій є ставлення держави. Однак слід чесно визнати: наш дотеперешній намісник і священноначаліє, в особі митрополита і Синоду, крок за кроком, формували сумну ситуацію, в якій ми опинилися. Замість діалогу — закритість і погрози, замість усвідомлення правдиво, щиро і остаточно розірвати підлеглість Москві, що веде проти нас війну, туманні і половинчасті рішення і заяви, які кожен тлумачить, як бажає. Замість пошуку шляхів єднання православних і примирення — розпалювання ворожнечі та протистояння".

Авраамій закликав інших ченців "визнати нову канонічну реальність існування помісної православної церкви, якій надано Томос про автокефалію".

Напередодні намісник Лаври від УПЦ МП митрополит Павло відзначився злобною заявою, назвавши Зеленського та його оточення "зграєю" та пообіцявши не покидати України, поки не "поховає" нелояльних до нього журналістів.

Сьогодні вірні Московського патріархату не пустили до лаври комісію Мінкульту, яка мала зафіксувати можливі порушення у використанні приміщень національного заповіднику "Києво-Печерська лавра". А митрополит Павло заявив, що він та його прибічники не полишать лаври, поки не буде судом, куди вони звернулись, винесене відповідне рішення з цього питання.

Натомість, секретар РНБО Олексій Данілов пообіцяв, що влада не буде нікого "виносити за ноги" з лаври, бо це, на його думку, буде реалізацією сценарія ФСБ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини