Головна Новини Суспільство Скандали Данілов про Лавру: "Ми не виноситимемо їх за ноги"
commentss НОВИНИ Всі новини

Данілов про Лавру: "Ми не виноситимемо їх за ноги"

Ченці Московського патріархату не поспішають залишати Києво-Печерську лавру

30 березня 2023, 10:55
Поділіться публікацією:

Секретар РНБО України Олексій Данілов прокоментував ситуацію довкола Києво-Печерської лаври, яку не поспішають залишати ченці Української православної церкви Московського патріархату. Про це повідомляють "Коментарі".

Данілов про Лавру: "Ми не виноситимемо їх за ноги"

Києво-Печерська лавра

Нагадаємо, згідно з рішенням Міністерства культури та національного заповідника "Києво-Печерська лавра", вони мали це зробити до 29 березня. Представники УПЦ МП відмовляються це зробити, посилаючись на звернення до суду.

"Це ж не виселення, це не готель. Це власність нашої держави, яка має бути звільнена, згідно з нормативно-правовими документами, які існують, — заявив Олексій Данілов. — Якщо хтось вважає, що він не має права виконувати закони нашої країни, то він глибоко помиляється... Якщо хтось вважає, що він повинен там залишитися на той чи інший період часу, то ніяких провокацій, які на сьогоднішній день хоче влаштувати російська ФСБ на території Лаври, ми не допустимо. Виносити їх за ноги ми не будемо, ми не будемо застосовувати жодної сили. Вони самі звідти потихеньку підуть".

Учора ж злобною заявою "відзначився" намісник лаври митрополит Павло. Він назвав Зеленського та його оточення "зграєю" і пообіцяв "поховати" нелояльних до нього журналістів.

Формальною причиною виселення УПЦ МП із лаври є виявлені порушення при експлуатації приміщень. Втім, міністр культури Олександр Ткаченко у своєму інтерв'ю вказав також на небажання кліру УПЦ МП розривати свої стосунки з патріархом Російської православної церкви Кирилом, який не засудив агресію Путіна в Україні, а навпаки — підтримує російську армію. Ткаченко зазначив, що чернече життя в лаврі триватиме і бажаючі залишитися в ньому ченці знають про певні "опції". Прихильники УПЦ МП вважають, що їх схиляють до переходу до Православної церкви України, яку вони вважають неканонічною.

Втім, уже стало відомо про те, що ризничий Києво-Печерської лаври архімандрит Авраамій звернувся до митрополита ПЦУ Епіфанія з проханням прийняти його до братії Києво-Печерської лаври, але вже під егідою ПЦУ.

Тим часом, представник Українського інституту майбутнього розповів, чому рано радіти переходу лаври до української церкви.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Іванович

30 березня 2023, 10:28

Також і з Криму, і з Донбасу теж "не поспішають виходити". Теж почекаємо?


Новини