Головна Новини Суспільство Скандали Мінкульт запропонував монахам Московського патріархату скористатися "опцією", щоб лишитися в лаврі
commentss НОВИНИ Всі новини

Мінкульт запропонував монахам Московського патріархату скористатися "опцією", щоб лишитися в лаврі

Чернече життя в Лаврі триватиме

28 березня 2023, 18:00 comments1796
Поділіться публікацією:

Чернече життя в Києво-Печерській лаврі має продовжуватися. Про це заявив міністр культури України Олександр Ткаченко, коментуючи ймовірне виселення представників Української православної церкви Московського патріархату з території національного заповідника "Києво-Печерська Лавра" телеканалу "Рада". Для тих ченців, які хочуть лишитися в стінах лаври є "опція", про яку "ченці чудово знають", передають слова міністра "Коментарі".

Мінкульт запропонував монахам Московського патріархату скористатися "опцією", щоб лишитися в лаврі

Києво-Печерська лавра

"Я переконаний, що чернече життя в Лаврі має продовжуватися, і я впевнений, що ченці чудово знають, які мають опції для того, щоб залишитися в монастирі", – стверджує Ткаченко.

В свою чергу, УПЦ МП відмовляється покидати стіни лаври, вважаючи що вони будуть віддані у користування їх конкурентам з ПЦУ — Православної церкви України. ПЦУ ж закликала ченців лаври переходити до її лав.

"Потреба діалогу між московським патріархатом і ПЦУ відчувалася давно, — пояснює Олександр Ткаченко. — І навіть під час війни ми намагалися такий діалог організувати на території Софії між священиками ПЦУ та МП. Але після цього представники УПЦ МП заборонили такий діалог". За його словами, "правоохоронці почали досліджувати діяльність священиків московського патріархату, і виявляється, що серед них багато колаборантів, які підтримували агресію Росії. І фактично поділили себе між українським народом та тією Церквою, до якої вони належать. Але остаточно розірвати зв'язок із МП ніхто не наважився".

Справді, УПЦ МП, яка була і лишається частиною Російської православної церкви, не бажає розривати свої стосунки з головою РПЦ Кирилом. Останній так і не засудив напад Путіна на Україну. Численні представники УПЦ МП, які опинилися в окупації, радо пішли на співпрацю з рашистами. Разом з тим, УПЦ МП стверждує, що вона та її вірні також постраждали від війни. А її голова митрополит Онуфрій ще вранці 24 лютого засудив напад на Україну та закликав Путіна зупинилися.

Говорячи про майбутнє лаври, Олександр Ткаченко відзначив:

"Лавра – це перлина, куди мають приходити відвідувачі. Держава має розробити план для приміщень, щоби там можна було облаштовувати виставки, багаті експозиції, тематичні зустрічі. Так, щоби Лавра реально ожила", — каже міністр.

Нагадаємо, що згідно припису керівництва заповідника ченці мають покинути стіни лаври до 29 березня.

Тим часом, Зеленський вручив ще одному місту звання героя. Українців чекає перерахунок пенсій у квітні. А в Білорусі анонсують "яскраве та гостре" звернення Лукашенка.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини