Головна Новини Суспільство Війна з Росією Зеленський вручив ще одному місту звання героя
commentss НОВИНИ Всі новини

Зеленський вручив ще одному місту звання героя

Воно билось навесні 2022 року

28 березня 2023, 16:56
Поділіться публікацією:

Під час сьогоднішнього візиту до Сумської області президент Володимир Зеленський вручив Охтирці почесну відзнаку "міста-героя, міста-захисника, міста-переможця". Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на телеграм-канал голови держави.

Зеленський вручив ще одному місту звання героя

Охтирка

"На Сумщині, у нашій Охтирці, ми вшановуємо справжню козацьку хоробрість і незламність наших людей – наших героїв, усіх українців та українок. Тих, хто бився тут за своє місто, за свою землю й тим самим за всю нашу державу – державу Україна. Тих, хто знищував російські колони тут і тим самим ламав увесь ворожий задум проти України, проти українського народу. Тих, хто допомагав одне одному в Охтирці, у сусідніх містах, містечках, селищах навесні минулого року й тим самим відвоював у ворога час для багатьох українських весен, — заявив голова держави. — Вільних весен!".

Через стратегічне розташування Охтирки її захоплення було дуже важливим для російського командування. У разі захоплення Охтирки для російських окупаційних військ відкривався прямий шлях на Полтаву і Миргород, через Гадяч на Київ, а також на південь у бік Харкова.

24 лютого, близько 14:00, російські війська увійшли до Охтирки. В місті почались бойові зіткнення, російські війська потрапили в засідку. Так, за словами очевидців, о 14:25 російська колона обстріляла військову частину на вулиці Київській, але згодом була атакована в районі житлового масиву "Дачний" із стрілецької зброї та ручних гранатометів українськими військовими і силами територіальної оборони. Друга колона була атакована вже за містом. В ході бойового зіткнення на вулиці Київській було знищено вантажний автомобіль окупантів з боєприпасами, від вибуху якого знищено два приватні будинки. В результаті сутичок на підступах до міста і в місті, окупанти покинули багато бойової та інженерної техніки, також ворог зазнав втрат в живій силі і відступив. За попередніми даними тільки в результаті ситичок в місті, четверо російських військових було знищено, ще четверо взято в полон. Російські окупаційні війська впродовж 30 днів обстрілювали з важкої артилерії та скидали бомби на житлові квартали Охтирки. Були пошкоджені та зруйновані сотні житлових будинків, знищені об’єкти критичної інфраструктури. За попередніми даними, загинуло 30 мирних жителів, серед яких семирічна дитина.

4 березня 2022 року Указом Президента України № 164/2022, з метою відзначення подвигу, масового героїзму та стійкості громадян, виявлених у захисті своїх міст під час відсічі збройної агресії Російської Федерації проти України, місту Охтирка присвоєно почесну відзнаку "Місто-герой України".

Напередодні Володимир Зеленський вручив звання міста-героя Херсону.

Тим часом в Польщі прокомментували, що чекає Білорусь, коли там з'явиться ядерна зброя. А в КНДР вирішили збільшити виробництво ядерної зброї.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини