Головна Новини Суспільство Скандали "Не поїду, доки не поховаю вас усіх": митрополит УПЦ МП Павло відзначився злобною заявою
commentss НОВИНИ Всі новини

"Не поїду, доки не поховаю вас усіх": митрополит УПЦ МП Павло відзначився злобною заявою

Він очолює ченців Української православної церкви Московського патріархату, які відмовляються залишати Києво-Печерську лавру

29 березня 2023, 18:32 comments3230
Поділіться публікацією:

Намісник Києво-Печерської лаври, митрополит Української православної церкви Московського патріархату Павло, який протидіє спробам влади виселити ченців УПЦ МП з лаври, "відзначився" злобною заявою. У ній він назвав президента Володимира Зеленського та його оточення "зграєю" і пообіцяв нелояльним до нього журналістам не залишати Україну, поки їх не "поховає". Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на відеозвернення церковника.

 "Не поїду, доки не поховаю вас усіх": митрополит УПЦ МП Павло відзначився злобною заявою

Путін, митрополит Павло, патріарх РПЦ Кирило

- Кажу вам, пане президенте, і всій вашій зграї, що сльози наші не впадуть на землю, вони всі впадуть вам на голову, — заявив митрополит УПЦ МП Павло. — Сьогодні ви думаєте, що увійшовши до влади на наших спинах, на нашому побажанні, можна з нами так чинити. Господь не простить ні вам, ні вашій сім'ї за цей вчинок. Тому що в ці хвилини 220 чоловік братії викинуті вами на вулицю... Ви не могли зупинити одержимого буянням, злості, ненависті та диявольським розлюченням міністра культури. Значить, він робить це за вашим дозволом. Горе вам – бійтеся.

Крім того, митрополит Павло заявив вкотре, що вони не покинуть "святої обителі", доки не отримають рішення суду, куди вони звернулися з позовом на рішення Мінкульту та заповідника про їхнє виселення. Митрополит Павло і раніше не відрізнявся євангельською смиренністю. На цей раз він вирішив себе не стримувати:

- Ні, я не поїду, доки не поховаю вас усіх, — заявив також Павло, звертаючись до журналістів, які повідомили про його бажання виїхати з країни.

Крім того, митрополит Павло нагадав про підтримку, яку УПЦ МП надала Зеленському під час його виборчої кампанії у 2019 році. Раніше Володимир Зеленський не став зустрічатись із представниками УПЦ МП, які прийшли до офісу президента.

Також митрополит Павло заявив, що 30-31 березня у лаврі будуть "безчинства", ймовірно, маючи на увазі силове видворення ченців УПЦ МП.

Нагадаємо, що рішенням національного заповідника "Києво-Печерська лавра" ченцям УПЦ МП наказано до 29 березня залишити територію лаври. Формальною причиною є виявлені порушення при експлуатації приміщень. Втім, міністр культури Олександр Ткаченко у своєму інтерв'ю вказав також на небажання кліру УПЦ МП розривати свої стосунки з патріархом Російської православної церкви Кирилом, який не засудив агресію Путіна в Україні, а навпаки – підтримує російську армію. Ткаченко зазначив, що чернече життя в лаврі триватиме і бажаючі залишитися в ньому ченці знають про певні "опції". Прихильники УПЦ МП вважають, що їх схиляють до переходу до Православної церкви України, яку вони вважають неканонічною.

Втім, уже сьогодні стало відомо про те, що ризничий Києво-Печерської лаври архімандрит Авраамій звернувся до митрополита ПЦУ Епіфанію з проханням прийняти його до братії Києво-Печерської лаври, але вже під егідою ПЦУ.

Тим часом, представник Українського інституту майбутнього розповів, чому рано радіти переходу лаври до української церкви.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини