Головна Новини Суспільство релігія Великдень-2023: Особливості святкування розповів Епіфаній
commentss НОВИНИ Всі новини

Великдень-2023: Особливості святкування розповів Епіфаній

Де відбудеться головна служба на Великдень 16 квітня 2023 року

9 квітня 2023, 18:28
Поділіться публікацією:

До Великодня, який православні українці святкуватимуть 16 квітня, залишилося лише 7 днів. Тож митрополит Православної церкви України Епіфаній розповів, де проведе службу у цей важливий для християн день, пишуть "Коментарі".

Великдень-2023: Особливості святкування розповів Епіфаній

Епіфаній назвав місце Великоднього богослужіння для православних українців

Він повідомив, що особисто проведе службу на Великдень в Успенському соборі в Києво-Печерській Лаврі. Однак воєнний стан введе свої обмеження. Служба не відбуватиметься у комендантську годину. Митрополит Київський і всієї України Епіфаній підкреслив, що через свято в Україні, зокрема, у Києві, не скасовуватимуть комендантську годину, встановлену з міркувань безпеки. Відтак богослужіння не може пройти у нічний час до 5 ранку.

"Це спричиняє трішки труднощів, бо в цей час люди не мають права пересуватися. Молитва буде в Лаврі в Успенському соборі, але скоріше за все після комендантської години вранці", – зазначив митрополит Епіфаній.

Відтак через обмеження, продиктовані воєнним станом, про час богослужіння повідомлять додатково.

Митрополит також прокоментував українізацію Лаври та ситуацію з духовенством московського патріархату, яке не бажає покидати стіни Лаври. Через розірваний договір священнослужителі УПЦ МП повинні були залишити Києво-Печерську Лавру ще 29 березня, однак не зробили цього досі. Епіфаній наголосив, що не виступає за те, щоб виселяти монахів з Лаври. Однак є важливий нюанс.

"Ми не за те, аби виселяли монахів з Києво-Печерської Лаври. Ми за те, щоб дух "руського міра" тут не панував. Щоб Лавра була українською, щоб в ній завжди линула молитва українською мовою за нашу Україну", – підкреслив він.

При цьому, на його думку, українізація Лаври є неминучим процесом. Так, ПЦУ вже постійно звершують богослужіння у Верхній Лаврі, а з часом будуть "мирно та спокійно" молитися і в Нижній.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що торік віряни приєднувалися з молитвою до трансляції богослужіння онлайн. Епіфаній наголошує, що людям слід справді бути пильними, бо інколи від простих порад залежить життя.

Йшлося на порталі "Коментарі" і про те, що в ГУР розповіли, чи обміняють затриманих священників УПЦ (МП) на полонених українців.

Читайте також на сайті "Коментарі" – священник УПЦ МП допомагав ухилянтам тікати з країни: подробиці від СБУ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини