Головна Новини Суспільство історія Не тільки Путін: На кого з диктаторів видавав ордер на арешт Міжнародний суд та яка їх доля
commentss НОВИНИ Всі новини

Не тільки Путін: На кого з диктаторів видавав ордер на арешт Міжнародний суд та яка їх доля

Хто з президентів отримував ордер на арешт МКС. Яка була їх доля після цього рішення.

18 березня 2023, 16:00
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

17 березня Міжнародний кримінальний суд (МКС) у Гаазі видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та на омбудсмена з прав дітей Марію Львова-Бєлову. Їх підозрюють у воєнних злочинах в Україні, які вони вчинили щодо дітей. Проте Путін став не першим президентом, кому МКС видав ордер, які ще диктатори потрапили в цей короткий список та яка їх доля розповідає портал "Коментарі".

Не тільки Путін: На кого з диктаторів видавав ордер на арешт Міжнародний суд та яка їх доля

Російський диктатор Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

У 2008 році суданський диктатор Омар аль-Башир став першим чинним керівником держави, який отримав ордер на арешт від МКС. Міжнародний суд підозрює диктатора у масових вбивствах, грабунках та зґвалтуваннях у суданському регіоні Дарфур, а прокурор МКС Луїс Окампо звинуватив аль-Башира у геноциді та воєнних злочинах. Попри видачу ордера, диктатор зміг керувати країною ще 11 років. У 2019 році відбулись масштабні демонстрації, які усунули Омар аль-Башира від влади. Один з опозиціонерів Сіддік Тавер заявив, що згодом аль-Башира передадуть до МКС, проте наразі тривають суди над диктатором всередині країни, які розслідують державний переворот, який привів до влади аль-Башира у 1993 році.

Другим керівником країни, який отримував ордер на арешт став лівійський диктатор Муаммар Каддафі. Каддафі придушував повстання близько 40 років у своїй країні, проте у 2011 році люди почали революції. МКС відреагував на жорстокі дії Муаммара Каддафі та видав ордер на арешт через численні воєнні злочини того ж року. Лівійський диктатор не зміг постати перед судом, адже був убитий протестувальниками.

У 2011 році МКС проводив суд над очільником Кот-д’Івуару Лораном Гбагбо. Диктатора скинули з посади під час революції в країні та відправили до Міжнародного суду, через підозри у масових вбивствах. Судовий процес закінчився у 2019 році. Лорана Гбагбо виправдали.

Четвертим керівником країни, якому видали ордер на арешт став Володимир Путін.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Міжнародний суд в Гаазі видав ордер на арешт Путіна: яке це має значення для України.

Також "Коментарі" писали, що смерті диктаторів: відомі тирани, яких було страчено.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини