Головна Новини Суспільство Війна з Росією Міжнародний суд в Гаазі видав ордер на арешт Путіна: яке це має значення для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Міжнародний суд в Гаазі видав ордер на арешт Путіна: яке це має значення для України

Міжнародний кримінальний суд через підозру у воєнних злочинах Путіна видав ордер на його арешт. Експерти пояснили, що це означає для України, Росії та світу загалом.

17 березня 2023, 20:30
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Міжнародний кримінальний суд (МКС) у Гаазі видав ордери на арешт російського диктатора Володимира Путіна та уповноваженого президента РФ з прав дитини Марії Львов-Бєлової. Ордери видано у рамках розслідування незаконної депортації дітей з території України. Експерти розповіли виданню "Коментарі", що означає цей крок і до чого може спричинити.

Міжнародний суд в Гаазі видав ордер на арешт Путіна: яке це має значення для України

Президент Росії Володимир Путін. Фото: REUTERS

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук пояснює:

"Безумовно, рішення МКС матиме дуже серйозні наслідки для України, для Росії, для світу. Але вони не будуть швидкими. При цьому тепер офіційно на юридичному рівні, який визнають безліч країн, Путін вважається підозрюваним у воєнному злочині".

За словами експерта, видавши відповідний ордер на арешт президента Росії та його уповноваженого з прав дитини, МКС дав зрозуміти, що вони несуть відповідальність за незаконну депортацію дітей з окупованих територій України до РФ.

"Це означає, що підозрювані можуть бути арештовані в країнах, які ратифікували Римський статут. А це понад 120 держав. Але навіть для тих країн, які не визнали юрисдикцію МКС, це рішення все одно є значущим. І для РФ, яка віднедавна належить до таких країн, це також історичне рішення. Тому що вперше її президент отримав статус підозрюваного в міжнародному кримінальному провадженні", – наголошує Петро Олещук.

Він звертає увагу, що Україна продовжує системно співпрацювати із МКС. Підтримано відповідні зміни у вітчизняному законодавстві, дозволивши Офісу прокурора МКС повноцінно розслідувати всі злочини, вчинені росіянами в Україні.

"Немає сумнівів, що роботу буде продовжено, – зазначає експерт. – Проблема з депортацією українців залишається дуже серйозною. Зафіксовано понад 16 тисяч випадків лише щодо дітей. І в міру розслідування кількість явно зростатиме. Слід також зазначити, що це, швидше за все, не останнє провадження, яке розслідуватиметься щодо Путіна. І дуже важливо, що дано старт визнання його міжнародним злочинцем".

Експерт Українського інституту політики Микола Спірідонов вважає, що сьогоднішнє рішення МКС ще тугіше затягнуло петлю на шиї Путіна та його режиму.

"І та істерика, яку ми бачимо у відповідь на цей крок МКС у заявах Пєскова, Симоньян, Медведєва, Захарової – вкотре підтверджує, що Росія має величезні проблеми. Відомо, що 123 країни ратифікували Римський статут. І юридично вони повинні будуть затримати Путіна та Львов-Бєлову. Але насамперед відповідне рішення МКС — це серйозний іміджевий удар по Путіну. Демократичний світ, цивілізований світ чітко дає зрозуміти, що переговорів з ним не буде. Російські еліти отримали потужний сигнал. Міжнародний ордер на арешт нинішнього господаря Кремля повинен підштовхнути їх постаратися якнайшвидше його змінити", – пояснює експерт.

На його думку, ордер виданий саме за такою підозрою (насильницька депортація дітей), тому що довести, що той самий Путін безпосередньо причетний до того чи іншого обстрілу, скидання бомби на театр з людьми у Маріуполі – дуже важко юридично. При цьому судді МКС вважали, що у них є достатні підстави вважати, що російський президент особисто несе відповідальність за вивезення українських дітей до РФ – і як безпосередньо причетний до цього злочину, і як керівна особа, чиї підлеглі з його потурання або за його схвалення чинили ці злочини.

"Офіс президента України, Офіс генпрокурора України провели серйозну роботу в цьому напрямі, багато чого задокументували, — наголошує Микола Спірідонов. — Цікаво, що 16 березня в ООН випустили доповідь, де детально проаналізовано долю 164 дітей, яких вивезли до країни-агресора з Донецької, Харківській та Херсонській областях, маючи намір передати до російських родин. Це мала частина з тих, насильницьку депортацію кого вдалося офіційно встановити. Але навіть ці задокументовані злочини дають юридично потужну доказову базу".

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що з'явилися перші реакції з Росії на видачу ордера на арешт Путіна.

Також "Коментарі" писали, що в МВС назвали кількість зареєстрованих кримінальних проваджень з воєнних злочинів РФ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

xxxx

18 березня 2023, 08:22

Xочeшь бecплатнoго сeкcа с кpасивой и pазвратной незнакoмкoй?! Тыcячи девoк ждут тeбя, без региcтрации и бoтов, без шлюx и pазводил, все анoнимнo и бeсплатнo. Пpосто попpобуй ----- https://e.vg/keks


Новини