Головна Новини Суспільство події Загроза застосування Путіним ядерної зброї: що стоїть за попередженням Байдена
commentss НОВИНИ Всі новини

Загроза застосування Путіним ядерної зброї: що стоїть за попередженням Байдена

Байден дав зрозуміти, що ядерне роззброєння РФ – необхідний пункт для подальшого встановлення миру та стабільності не лише в Україні, а й у всьому світі

20 червня 2023, 15:07 comments1738
Поділіться публікацією:

Президент Сполучених Штатів Америки (США) Джо Байден під час зустрічі з групою донорів у Каліфорнії заявив, що вважає реальним застосування росіянами тактичної ядерної зброї. Експерти розповіли виданню "Коментарі", про що свідчить дана заява.

Загроза застосування Путіним ядерної зброї: що стоїть за попередженням Байдена

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Взаємини між США та КНР певним чином налагоджуються

Експерт з питань сектору оборони та безпеки Олег Старіков нагадує слова Конфуція – знаки та символи правлять світом, а не слово та закон. І пропонує згадати, що відбувалося у дипломатичній площині менш ніж за тиждень.

"Перше – візит до Києва та Москви африканської делегації з її мирними пропозиціями. Фактично, це були виразники думки Глобального Півдня. Друге – візит держсекретаря США Блінкена до Китаю. Його зустрічі з міністром закордонних справ, керівником канцелярії ЦК Компартії Китаю, а також безпосередньо з лідером КНР Сі Цзіньпіном, який передав привіт президенту США Байдена. Третє – заява Байдена про те, що не можна унеможливлювати застосування росіянами тактичної ядерної зброї", – перераховує Олег Старіков.

На його думку, якщо пов'язати всі ці три символічні знаки, можна зробити висновок, що, вочевидь, взаємини між США та КНР певним чином налагоджуються. А також, що російсько-українська війна, швидше за все, буде в найближчому майбутньому (до кінця літа) переходити зі стадії ескалації до стадії деескалації.

Необхідно проговорювати всі загрози, щоб не допустити їх у майбутньому

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова розмірковує так:

"Ця заява Джо Байдена ще раз свідчить про те, що денуклеаризація (ядерне роззброєння) РФ – необхідний пункт для подальшого встановлення миру та стабільності не лише в Україні, а й у всьому світі. Цей пункт зафіксований і в десять кроках формули миру , яку пропонує Україна як своє бачення переговорних позицій. І це надзвичайно важливий пункт. Адже ядерна загроза, про яку говорить Байден, може бути різною. Це і безпосереднє застосування тактичної ядерної зброї, і ризики НП на наших ядерних станціях насамперед на захопленій Запорізькій АЕС в Енергодарі".

Рівень проблеми, зазначає аналітик, знову піднято на найвищий рівень. І це важливо, адже поки що механізми МАГАТЕ, ООН не виявилися досить ефективними.

"Україна вже переживала Чорнобильську катастрофу, знає ризики. Як і Японія. Не випадково тема ядерної безпеки була актуалізована у травні на саміті G7 у Хіросімі. І не випадково ж японська сторона обрала для зустрічі лідерів "Великої сімки" саме цей майданчик, тим самим ще раз наголошуючи на важливості ядерної безпеки. І саме там, – нагадує Олександра Решмеділова, – Байден оголосив рішення керівництва США щодо надання Україні винищувачів F-16".

Підтримка України з боку США залишається незмінною, наголошує експерт. Важливо, щоб вона такою і була – постійною та стабільною. Так само важлива і адекватна реакція на неадекватну поведінку РФ.

"Держава-агресор продовжує брязкати ядерною зброєю. А підривом два тижні тому дамби Каховської ГЕС ніби наголошує, що готова на будь-які деструктивні дії. Сподіватися на раціональність росіян не доводиться. Тому потрібно проговорювати всі загрози, щоб не допустити їх у майбутньому", – констатує Олександра Решмеділова.

Читайте також на порталі "Коментарі" — за це доведеться "платити в пеклі": Трамп розповів, як Путін поплатиться за вторгнення в Україну.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

20 червня 2023, 14:15

Знову маразм Байден провокує? Так він і про вторгнення попереджав, цілий рік. Тепер чекаємо анонс Бідосика.


Новини