Головна Новини Суспільство події З якими проблемами зіштовхнулися в опалювальному сезоні: як знизити рівень електроспоживання
commentss НОВИНИ Всі новини

З якими проблемами зіштовхнулися в опалювальному сезоні: як знизити рівень електроспоживання

Незважаючи на те, що серйозних ударів по нашій генерації ще не було, Україні доводиться імпортувати електроенергію по 9-10 годин на добу

8 грудня 2023, 13:05
Поділіться публікацією:

Голова правління "Укренерго" Володимир Кудрицький заявив, що, коли температура падає, українській генерації складно виробляти потрібну кількість електроенергіїА представник ГУР Міноборони Андрій Юсов попереджає, що найважча частина зими попереду, оскільки загроза українській цивільній, енергетичній інфраструктурі зберігається, а росіяни застосовують комбіновані удари ракетами та безпілотникамиАле всі ці проблеми були відомі раніше. Чи достатньо зроблено, щоб їх вирішити? Які питання необхідно закривати зараз – якнайшвидше? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

З якими проблемами зіштовхнулися в опалювальному сезоні: як знизити рівень електроспоживання

Опалювальний сезон. Фото: з відкритих джерел

Потрібно створити умови для заміщення прямого електроопалення на більш ефективні способи опалення

Голова Експертної платформи з енергоефективності (Expert Platform for Energy Efficiency) Ігор Черкашин вважає питання пошуку винних в умовах опалювального сезону – непотрібним заняттям.

"Сьогодні, – зазначає він, – скоріше треба визначитися з поточною ситуацією та пройти сезон із мінімальними проблемами. Так, навантаження на енергосистему значно зросли. Люди не можуть жити у холоді – і для свого порятунку шукають будь-які доступні варіанти. Україна втратила потужності Запорізької АЕС, при цьому отримала додатково навантаження через скорочення нормально працюючих систем центрального опалення (ЦО) у регіонах, що примикають до зони бойових дій. Як результат, люди починають замінювати ЦО електроенергією. Причому використовують найпростіші засоби прямого електроопалення – радіатори та тени. А це – необґрунтовані електровитрати. У приватному будинку можна використовувати газ або твердопаливний котел. У багатоквартирному будинку вибір небагатий. ЦО або ж електроопалення".

Тому, пояснює експерт, проводячи заходи щодо максимального захисту об'єктів енергетики засобами ППО – ПРО та реалізуючи працездатність генерації, безумовно, потрібно реально створити умови для заміщення прямого електроопалення на більш ефективні способи опалення.

"Першим, найпростішим способом, є тарифне регулювання споживання в пікові години, за рахунок переходу великих електроспоживачів на тритарифну систему обліку та оплати споживання електроенергії, – наголошує Ігор Черкашин. – Паралельно потрібно вести роз'яснювальну роботу з населенням про те, що слід скоротити використання потужних споживачів у години піку (електрочайник, мікрохвильова піч, тостери, кавоварки тощо). Третій крок – стимулювання бізнесу з великим споживанням у години піку скоротити електроспоживання за рахунок заходів щодо енергоефективності, використання локальної генерації, зміни графіка роботи. Список можна продовжувати, але все зводиться до визначення кризового енергоменеджменту. Це не для галочки, а для результатів...".

Нам необхідно розібратися зі станом теплових блоків

Голова Союзу споживачів комунальних послуг, голова комітету ЖКГ, благоустрою, екології та охорони довкілля Громадської Ради при КМДА Олег Попенко поділився такою думкою:

"Справді, в енергомережі вчора були максимальні проблеми із генерацією та передачею електроенергіїМайже половину дня ми змушені були імпортувати її з країн ЄС (Румунія, Польща, Словаччина) за аварійною схемою. Зрозуміло, що при падінні температури, як зазначає Кудрицький, нам складно на тих потужностях, що є, виробляти необхідну кількість електроенергії. Але як тоді розуміти заяви представників влади, які раніше звучали, що ми готові до нового опалювального сезону на сто відсотків? Що тільки обстріл може завадити нам нормально пройти осінь-зиму-початок весни? На даний момент серйозних ударів по нашій генерації не було. Принаймні, якщо порівнювати з минулим роком. Так у чому ж справа? Чому ми змушені вже зараз імпортувати електроенергію по 9-10 годин на добу?".

Судячи з ситуації, нам раніше розповідали небилиці, а потужної, продуманої, ефективної підготовки до нового опалювального сезону не було проведено, вважає Олег Попенко. Вугілля – дефіцит. Газ – економлять. Ось і імпортують електроенергію з ЄС, не зрозуміло, як розраховуючись за це, зазначає експерт.

"Нам необхідно розібратися нарешті зі станом теплових блоків. Що це за підготовка до опалювального сезону, якщо за останні місяць-півтора разів 15-20 блоків теплових станцій вилітали в аварійний капітальний ремонт? Також слід вирішити питання із наявністю вугілля. Реально його на складах – мізер. Крім того, важливо розібратися з фінансовою складовою енергогалузі. Взаємні борги між Енергоатомом, Гарантованим покупцем, Укренерго, Постачальниками Універсальної Послуги, "зеленими" інвесторами сягають 200 млрд. А це, у свою чергу, впливає на закупівлю вугілля, проведення капремонтів, аварійних, поточних ремонтів", – робить висновок Олег Попенко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — яку гру ведуть партнери: чи можуть Україну підштовхувати до переговорів із РФ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Донбас

8 грудня 2023, 14:10

Вот это зеленый выблядок выдал "мы не загоняем палками на войну...". Как всегда все шутит, падло. Шуту верить - себя обманывать. Вот вся сущность нашей власти.


Новини