Головна Новини Суспільство події Яку мету переслідує Макрон: про що говорить позиція Байдена та Шольца щодо зміни стратегії у війні
commentss НОВИНИ Всі новини

Яку мету переслідує Макрон: про що говорить позиція Байдена та Шольца щодо зміни стратегії у війні

У Шольца та Байдена зараз складна внутрішньополітична ситуація

4 квітня 2024, 11:37 comments1988
Поділіться публікацією:

Президент Франції Еммануель Макрон, який останнім часом демонструє різку зміну настроїв щодо російсько-української війни (у бік жорсткішого підходу до РФ та посилення підтримки України) проводив нещодавно переговори з президентом США Джо Байденом та канцлером Німеччини Олафом Шольцем. Він намагався переконати, що їхнім країнам, як і Франції, настав час кардинально змінювати стратегію по війні в Україні. Але достукатися, схоже, не вдалось. Про що говорить те, що відбувається зараз на Заході, в ракурсі російсько-української війни? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Яку мету переслідує Макрон: про що говорить позиція Байдена та Шольца щодо зміни стратегії у війні

Макрон, Шольц та Байден. Фото з відкритих джерел

Макрон зараз у всіх на слуху

Експерт з питань сектору оборони та безпеки Олег Старіков акцентує, що заяви президента Франції Еммануеля Макрона зараз у всіх на слуху. І не дивно – адже той із усіх цих намагається перехопити ініціативу з усіх напрямків щодо конфліктів на Європейському континенті.

"То він про Україну висловиться, то на адресу Вірменії та Азербайджану. Французький президент ще молодий політик (йому лише 46), а тому на наступні кілька років він готує для себе пост лідера та голосу ЄС та НАТО", – зазначає експерт.

Він нагадує, що саме Макрон вивів дискусію присутності західного контингенту чи національних контингентів на території України та участі їх у стримуванні агресії з боку Російської Федерації у публічну площину. І всі стали над цим думати, якось реагувати та обговорювати.

"Франція справді перебирає на себе кермо влади і в Альянсі. І ось тут варто сказати, що за публічною дискусією та хайпом завжди є непублічна частина, – наголошує Олег Старіков. – І полягає вона у прискоренні реакції союзників НАТО на виклики в українсько-російській війні. Так, країни-учасниці почали активно працювати по лінії підготовки нового пакету військової допомоги для України в 100 млрд дол. Тобто, наступні п'ять років 32 країни НАТО скидатимуться членськими внесками до спеціального Фонду для підтримки обороноздатності України".

Заяви, поїздки та зустрічі Макрона мають під собою цілком конкретну мету – переконати союзників по Альянсу розщедритися та внести цю статтю видатків до переліку обов'язкових у бюджетах європейських країн та США, констатує експерт.

"Тобто завдання Макрона – переконати і Шольца, і Байдена не так у відправленні військового контингенту в Україну, як у створенні банку допомоги нашій країні. Природно, що на фоні виборів (у США, у Євросоюзі) та економічного спаду такі ініціативи щодо витрат на підтримку України опоненти нинішніх керівників країн-учасниць НАТО у передвиборчих перегонах можуть використати як аргумент проти того самого Байдена. Тому проштовхувати їх і взявся Макрон, супроводивши неординарними заявами та створивши майданчик для торгів: не хочете відсилати своїх армійців на війну в Україну (бо ризик загибелі військових потім буде використаний проти вас), тоді дайте грошей, за які будуть закуплені техніка, боєприпаси та інше. Логіка, як мені бачиться, саме така", – констатує Олег Старіков.

Ні Байдену, ні Шольцу різка зміна стратегії війни не потрібна

Політтехнолог Борис Тізенгаузен поділився таким коментарем:

"Справа в тому, що і Шольц, і Байден мають зараз складну внутрішньополітичну ситуацію. У США – рік виборів, у влади Німеччини – хитке становище (ситуацію хитають і праві, і ліві, які паразитують на антивоєнних настроях). Ну, а Макрон, який більше не балотуватиметься у президенти, може собі дозволити бути різкішим, зростаючи при цьому на очах як політик світового масштабу. І він фактично садить Шольца на розтяжку, стаючи новим лідером ЄС".

Ймовірно, продовжує експерт, є також певні домовленості між Шольцем та китайським лідером Сі Цзіньпіном під час їхньої зустрічі наприкінці 2023 року, коли німецький канцлер літав до КНР.

"Не можна виключати, що Берлін пообіцяв Пекіну не постачати Україні далекобійне озброєння", — вважає політтехнолог.

При цьому, наголошує він, слід зазначити, що фінансово Німеччина – один із ключових донорів України.

"Зважаючи на вищесказане, ні Байдену, ні Шольцу різка зміна стратегії в ракурсі російсько-української війни зараз не потрібна, – пояснює Борис Тізенгаузен. – Але допомагати нам вони, звісно, будуть".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи підсилиться підтримка партнерів: що важливо для України на цьому етапі війни.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Незнайка с балалайкой :)

8 квітня 2024, 17:17

Про немецкую бухгалтерию помощи мы уж прочитали - стишок написанный давно случайно вспоминали - Два пишем, 3 на ум пошло – Попробуй прочитать… Читают – 7 с ума сошло, А с ним и 6 и 5… Ведь каждый ум хранит своё, Как старая тетрадь, Сквозь то, что вписано в неё, Привыкли мы читать. Ты, хоть убейся, говори, Что было там не 7, а 3, Тебе докажут, что там есть, Не только 7, но 5 и 6… © Copyright: Любовь Тильман, 2015


Новини