Головна Новини Суспільство події Який сигнал Захід отримав від РФ – на що очікувати після перевороту у Нігері
commentss НОВИНИ Всі новини

Який сигнал Захід отримав від РФ – на що очікувати після перевороту у Нігері

Росія чітко дає зрозуміти, що створюватиме дестабілізацію там, куди зможе дотягнутися і де їй дозволять

9 серпня 2023, 15:22 comments3318
Поділіться публікацією:

У Нігері, де в двадцятих числах липня стався переворот, в результаті якого демократично обраний президент Мохамед Базум був усунений від правління військовою хунтою, основна частина населення нібито підтримує путчистів. Принаймні так запевняє видання The Economist з посиланням на результати соцопитування компанії Premise Data. Представники Економічного співтовариства країн Західної Африки (ЕКОВАС), які раніше висунули ультиматум нігерійським путчистам, на військову інтервенцію поки що не наважилися. А переговори, які навіть США намагалися провести із хунтою, результату не дали. Тим часом, у хвилюваннях, що відбуваються останнім часом в Африці (держперевороти в Гвінеї, Малі, Буркіна-Фасо, Нігері), спробі перевороту в Сьєрра-Леоні, явно простежується російський слід. Чи може це підштовхнути Захід до більш активних дій щодо повалення путінського режиму, поразки РФ у війні проти України? Адже Кремль вже відверто ламає і без того хиткі міжнародні системи глобальної безпеки, розпалюючи полум'я війни та переворотів. Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Який сигнал Захід отримав від РФ – на що очікувати після перевороту у Нігері

Військовий переворот у Нігері. Фото: із відкритих джерел

Перевороти, що провокуються Росією, відбуваються в найбідніших африканських країнах

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький розмірковує так:

"Відбувається природний процес перерозподілу сфер впливу. Там задіяні і Китай, і США, і Франція, і Росія, яка останнім часом віджимає саме, скажімо так, французькі регіони в Африці. Наразі вже немає такого тотального впливу Франції на частину Африки, як було ще 20-30 років тому. Йде переосмислення колоніального минулого, яке підігрівається російською пропагандою. Центральноафриканську республіку, Малі практично повністю контролює РФ через тих же вагнерівців. Так, це дає Кремлю голоси цих країн під час голосування в ООН. Так, отримано доступ до низки корисних копалин. Так, у Нігері є уранові поклади, втрата яких ударить по Франції, якщо не буде відновлено конституційний лад (не виключено, що військовим шляхом за рахунок зацікавлених у цьому сусідніх країн). Але я не розцінював би такі "вкладення" як щось глобальне і надприбуткове".

Експерт звертає увагу, що перевороти, які провокує Росія, відбуваються в найбідніших африканських країнах. Де можна підкупити практично будь-кого. Чим РФ і займається.

"Фактично – Заходу надіслано черговий сигнал, що протистояння з РФ має принципове значення не лише для України чи східної Європи, а й для всього демократичного світу. Росія гадитиме йому. Скрізь і всюди. Створюючи дестабілізацію там, куди зможе дістатись і де їй дозволять, – прогнозує Олексій Голобуцький. – Як це було з Сирією, де саме Путін вирішив підтримати диктаторський режим Асада заради протистояння із Заходом. І конкретно за його вказівками російські війська зносили геть-чисто житлові квартали, спровокувавши міграційну кризу, в якій мало не захлинулася Європа. Прикро, що та ситуація не змусила Захід вже тоді діяти жорсткіше по відношенню до РФ. У результаті та пішла далі, наважившись на повномасштабне вторгнення в Україну з усіма витікаючими...".

Наразі, констатує експерт, вагнерівці захоплюють для Росії Західну Африку.

"Думаю, Захід рано чи пізно зважиться на жорсткішу конфронтацію з Росією. Просто для нього це куди більш відсунутий у часі процес, ніж у РФ, де рішення може ухвалити одна людина", – зазначає Олексій Голобуцький.

Після ситуації в Нігері у європейців та американців має з'явитися більше підстав, щоб діяти

Телеведучий, медіаексперт, політичний оглядач Сергій Дойко погоджується з тим, що Європа, США довго розгойдуються.

"Для більшої активізації протидії Росії (шляхом посилення підтримки України, антиросійських санкцій тощо) тим же країнам НАТО потрібні були чомусь нові та нові ескалації, провоковані Кремлем. І вони, схоже, на них дочекалися".

На думку експерта, вихід РФ із зернової угоди зі створенням кризи на світовому ринку продовольства, перебазування ядерки та вагнерівців до Білорусі з "розгойдуванням" ситуації у двох прикордонних із нею країнах НАТО – Польщею та Литвою, провокування переворотів в Африці – ланки одного ланцюга з підриву Путінським режимом залишків глобальної системи безпеки.

"Все це дає європейцям та американцям більше підстав, щоб діяти. Не просто обговорювати чи засуджувати, а саме діяти, – упевнений Сергій Дойко. – Адвокат, політичний стратег, член Ради директорів міжнародної правозахисної агенції WEST SUPPORT (США) Юрій Ванетик, з яким я часто обговорюю американський зовнішньополітичний та внутрішньополітичний вектор, запевняє, що в США відчувається деяке послаблення підтримки України (насамперед через наші постійні корупційні скандали як із тими ж військкомами та нардепами). Але далеко не таке, як сурмлять російські пропагандисти, запевняючи, що Вашингтон мало не відвертається від Києва, пророкуючи Україні долю Афганістану, де позбавлену підтримки Заходу владу швидко змітили таліби. Насправді, на думку Ванетика, американська влада в жодному разі не дозволить собі другого Афганістану в ситуації з Україною. І, як і обіцяли, допомагатимуть нам аж до закінчення російсько-української війни. Немає сумніву, що й після".

Експерт вважає, що виявлення нових і нових російських слідів у тих чи інших дестабілізаціях підштовхуватиме ЄС, Великобританію, США, Канаду та інших представників демократичного світу саме до дій, а точніше – активних протидій РФ та гри на випередження.

Читайте також на порталі "Коментарі" — зустріч у Саудівській Аравії: що стало найболючішим для РФ – чого чекати далі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини