Головна Новини Суспільство події Який переломний момент стався цього тижня – що не так із підтримкою економіки в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Який переломний момент стався цього тижня – що не так із підтримкою економіки в Україні

Візит Володимира Зеленського до Бахмута і США були в центрі уваги наступного тижня

25 грудня 2022, 11:25 comments2599
Поділіться публікацією:

Останній повноцінний тиждень 2022 року був насичений різноманітними подіями, важливими для України. Спеціально для видання "Коментарі" експерти виділили найважливіші аспекти, які можуть серйозно вплинути і на майбутнє.

Який переломний момент стався цього тижня – що не так із підтримкою економіки в Україні

Володимир Зеленський. Фото: сайт Офісу президента

Ми отримуємо небачену раніше зброю, у тому числі системи "Петріот"

Голова Інституту публічної політики та консалтингу (ІНПОЛІТ), політичний консультант Сергій Биков фронтальними подіями цього тижня вважає візити президента України Володимира Зеленського до Бахмута та Вашингтона.

"Ці візити важливо розглядати у зв'язці, вони мають загальний символізм", – упевнений експерт.

Президент Зеленський, нагадує він, приїхав у безпосередню гарячу точку – Бахмут, де поспілкувався із солдатами, перевірив позиції та вручив нагороди. Практично відразу з Бахмута Зеленський вирушив до Вашингтона, де зустрівся з президентом США Джо Байденом і виступив із історичною промовою в Конгресі.

"Зеленський привіз Байдену нагороду від українського воїна, а із Вашингтона привіз новий пакет військової допомоги Україні. Це показує єднання цивілізованого світу перед російською агресією, демонструє, що захист України – це справа всього Заходу. Але найголовніше – єдина думка президентів, що закінчення війни визначить український солдат, розбивши росію на полі бою", – наголосив Сергій Биков.

На його думку, цього тижня відбувся переломний момент, який ознаменує перехід до нового етапу війни – Україна нарощує сили для переходу в контрнаступ із подальшим звільненням усіх тимчасово окупованих територій.

"Ми отримуємо небачену раніше зброю, у тому числі системи "Петріот", – наголошує експерт. – Це допоможе ЗСУ звільнити нашу країну. Впевнений, що кількість та якість озброєнь, які сприятимуть деокупації всієї України, з кожним місяцем збільшуватиметься".

Погано, що все робиться, орієнтуючись виключно на думки людей, які підспівують владі

Економіст, голова руху #SaveФОП та Спілки захисту підприємництва Сергій Доротич міркує так:

"В економічному сенсі підсумки цього тижня мені бачаться вкрай сумними, як і всього року, що минає, як і перспективи року майбутнього. Так, звичайно, основне лихо – це російська агресія, яка обрушила багато бізнесів в Україні. Але, на жаль, чимало для їхнього знищення зробила і наша влада. І чергове тому підтвердження – збори днями прихильників драконівської політики фіскалізації, що проводиться владою, в готелі "Інтерконтиненталь". Там були і представники, імплементовані в наш рух і які намагалися його дезорганізувати ще у 2019-2020 роках, та інші. Очолила ці збори так звана Українська Рада Бізнесу, яка ще у лютому-2019 вигадала десятим топ-пріоритетів, включаючи фіскалізацію. Вгвинтила їх у програму тодішнього кандидата у президенти Зеленського. І наслідком цього стала тотальна фіскалізація після його приходу до влади, запровадження касових апаратів, наші протести проти цього тощо. І наступного тижня знову зібралися ці адепти фіскалізації обговорити нібито модернізацію "спрощенки". Природно, в ракурсі ще більшої зарегульованості".

За словами експерта, показово, що цю "модернізацію" затіяли тоді, коли права та свободи українців суттєво обмежені режимом воєнного часу.

"І ми не можемо висловити свого невдоволення, незгоди, вийти з протестами, навіть із пікетами, – пояснює Сергій Доротич. – Тим часом на нас накочує чергова хвиля фіскалізації, щоправда, дещо видозмінена. Погано, що все робиться, орієнтуючись виключно на думки людей, які підспівують владі. І що в такий спосіб остання намагається легалізувати свої ініціативи. Це мене як людину, яка переживає за бізнес-клімат в Україні, неймовірно турбує. Як і черговий меморандум з МВФ, де чітко зазначено, що наша влада бере на себе зобов'язання щодо підвищення податкового навантаження (тобто – збільшення податків), відновлення контролю, всіх перевірок (до липня 2023 року, незалежно від того, чи закінчиться до того часу війни), розширення сфер застосування реєстраторів розрахункових операцій (тобто – подальша фіскалізація підприємців). Мене це не просто обурює, а лякає. Під час війни, коли в нас і так у рази погіршився бізнес-клімат, говорити про збільшення податків, перевірок, аміністрування – це постріл у ногу".

Експерт прогнозує, що наслідком такої політики стане зменшення бізнес-ініціатив. Він упевнений, що під час, коли бізнес і так біжить з України, потрібно максимально скасувати податки, запровадити довгострокові пільги для тих, хто створюватиме нові робочі місця у торгівлі, виробництві, сфері послуг.

"У нас же вирішують ще більше все зарегулювати та оподаткувати. Це не просто безглуздість, це якась диверсія! – обурюється Сергій Доротич. – Фактично маємо наступ на бізнес за допомогою низки ініціатив уряду, законопроектів (як про те ж містобудування), які приймаються, коли робота Ради не є публічною, коли туди обмежений доступ журналістів".

За словами експерта, якщо невдовзі після початку широкомасштабної російської агресії були прийняті правильні ініціативи і президентом, і ВР (обмежені перевірки підприємців тощо), то починаючи з травня перевірки продовжилися, а податкова дала зрозуміти, що підприємців штрафуватимуть.

"Так, не зараз, бо воєнний стан не дозволяє, – уточнює Сергій Доротич. – Але після – неодмінно. За все, що виявлять зараз. У тому числі – за невчасно зданий звіт. І нічого, що на той момент не було електроенергії. Розчарування не тільки в мене, а й у всієї бізнес-спільноти, яка багато волонтерить, допомагає фронту (мої колеги, наприклад, днями повезли до Бахмуту продукти, генератори тощо). Але за такого відношення з боку влади – все більше з'являється бажання залишити Україну та розвивати бізнес за її межами".

Читайте також на порталі "Коментарі" – 10 місяців повномасштабної війни Росії проти України: головні висновки – прогнози.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

uuuu

25 грудня 2022, 18:37

Найди себе снегурочку на ночь (без шлюх и разводил), здесь девушки ищут только сeкcа, многие готовы на эксперименты.------- https://min.lc/sisy


Новини