Головна Новини Суспільство події Які очікування від зустрічі Байдена та Сі: чи можуть переговори вплинути на війну в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Які очікування від зустрічі Байдена та Сі: чи можуть переговори вплинути на війну в Україні

На зустрічі може обговорюватися підготовка для майбутнього саміту з приводу поділу військових сфер впливу, які тісно пов'язані з економічними

5 листопада 2023, 17:58
Поділіться публікацією:

На наступному тижні президент США Джо Байден може зустрітися з лідером Китайської Народної Республіки (КНР) Сі Цзіньпіном. Відомо також, що китайська та американська делегації проведуть переговори щодо контролю над ядерною зброєю. Які очікування від цих зустрічей? Чи може гіпотетичне зближення Вашингтона та Пекіна якось вплинути на перебіг російсько-української війни? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Які очікування від зустрічі Байдена та Сі: чи можуть переговори вплинути на війну в Україні

Байден та Сі Цзіньпін. Фото: із відкритих джерел

Зустріч буде приблизно на рівних

Експерт з питань сектору оборони та безпеки Олег Старіков міркує так:

"Зараз світ все ближче підходить до глобального конфлікту. І годинник судного дня, бюлетень вчених-атомників університету Чикаго, напевно, скоро з 90 секунд перейде до 60-ти. Під час Карибської кризи, нагадаю, було 180 секунд. З урахуванням того, що світ став фрагментуватися, стаючи з однополярного (США + союзники) у двополярний (Китай + ті, кому близькі його підходи). І дві сторони, які мають приблизно однакову економічну та військову складову, розуміючи загрози, вирішили провести зустріч на полях форуму Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва у Сан-Франциско 15-17 листопада. У пошуках рішення – як врегулювати ситуацію, щоб світ не скотився до ядерного Армагеддону".

За словами експерта, за спиною Байдена – блок НАТО та низка інших країн (50, фактично, формат "Рамштайн"). За спиною Сі Цзіньпіна – РФ, а також Глобальний Південь (плюс-мінус – формат БРІКС). У кожній групі є ядерні держави. З усіма витікаючими, якщо між ними розпочнеться глобальний конфлікт.

"Зустріч буде приблизно на рівних, тому що кожна зі сторін має приблизний паритет в економічному та військовому (включаючи ядерний) потенціалі, – зазначає Олег Старіков. – США та КНР вирішуватимуть — що робити? Як ділити світ на військові та економічні зони? Як вирішити питання з вільним мореплаванням, ситуацією в Україні (регіональний конфлікт, російсько-український) та на Близькому Сході (локальний конфлікт між Ізраїлем та ХАМАС)?".

Цю зустріч, вважає експерт, можна порівняти із зустрічами Брежнєва з Ніксоном, Горбачова з Рейганом.

"Коли зустрічаються такі лідери – має бути підписаний якийсь документ. Але сумніваюся, що у випадку з Байденом та Сі таке станеться. З тієї причини, що це попередня зустріч, щоб позначити позиції сторін і не допустити глобальної війни. Думаю, йтиме підготовка для майбутнього саміту з приводу поділу військових сфер впливу, які тісно пов'язані з економічними", – резюмує Олег Старіков.

У Китаю є всі можливості, щоб у Росії поменшало бажання продовжувати війну

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький зізнався, що останнім часом схиляється до наступної думки – саме Китай спровокував Росію на вторгнення до України. У сенсі того, що Путін радився із Сі, а той дав зрозуміти, що жодних наслідків не буде.

"Судячи з динаміки, яка відбувається у відносинах США та КНР, коли економічно кожен з них втрачає через дії іншого, цілком можливо, що після ескалації на Близькому Сході настав час двом наддержавам, як у старі часи (тільки тоді це були Штати і Радянський Союз), домовитися про, скажімо так, правила поведінки та поділ сфер впливу. Можливо, це не станеться на форумі Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва. Але попередня розмова там цілком може відбутися", – вважає Олексій Голобуцький.

На його думку, Сі потрібна ця зустріч, щоб зупинити зсідання Заходу в Китаї, де економічна ситуація серйозно погіршилася. А Байдену, мабуть, важливо показати, що, незважаючи на війни в Україні та Ізраїлі, Штати не зменшують увагу до Тайваню. Щоб Китай навіть не думав рипатися на нього.

"Дуже складно передбачити, як діятиме КНР. Несподіване звільнення міністра оборони, якісь ще дивні кроки вганяють у ступор навіть запеклих китаєзнавців, – зазначає експерт. – Якщо Вашингтон і Пекін зуміють намацати якісь точки дотику, якщо зустріч матиме певний результат (наприклад, домовленість про ненапад на певний термін), ми це відразу відчуємо".

У Китаю, наголошує Олексій Голобуцький, є всі можливості, щоб у Росії поменшало бажання продовжувати війну. Яка явно затяглася.

"Щось подібне можемо спостерігати на ізраїльсько-хамаському конфлікті, який триває вже майже місяць. Американці точно не хочуть, щоб пішла гра в довгу, інакше це буде головний біль для всіх, – підкреслює експерт. – На досвіді російсько-української війни у США, схоже, почали розуміти, що конфлікти, які, як їм здається, можна контролювати, якщо затягуються, перестають бути навіть частково контрольованими. Тому світовим гравцям їх краще швидше згортати. І в Китаї, схоже, усвідомили, що той позитив, який мали від російсько-української війни (ослаблення РФ, дешеві ресурси від неї, зниження ресурсів Заходу), він уже отримав. А тепер почав проявлятися негатив, причому неконтрольований".

Читайте також на порталі "Коментарі" — США зменшують допомогу Україні: про що говорить те, що відбувається, і чому Байден може піти ва-банк.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини