Головна Новини Суспільство події Які очікування від візиту Зеленського до США: чому він відбувається саме зараз
commentss НОВИНИ Всі новини

Які очікування від візиту Зеленського до США: чому він відбувається саме зараз

Зустрічі української сторони, що почастішали, з представниками військово-промислового комплексу США можна вважати величезним плюсом

12 грудня 2023, 13:12
Поділіться публікацією:

Під час візиту до США президент України Володимир Зеленський вже виступив у Національному університеті оборони, провів зустрічі з керівниками американських оборонних компаній, керівництвом Міноборони, директором-розпорядником МВФ, президентом Світового банку, представниками аналітичних центрів США. Попереду – зустрічі з президентом Джо Байденом та парламентарями. Які висновки щодо американського візиту Зеленського можна зробити зараз? Які очікування за підсумками цієї подорожі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Які очікування від візиту Зеленського до США: чому він відбувається саме зараз

Володимир Зеленський. Фото - сайт Офісу президента України

Візит Зеленського до Штатів саме зараз – надзвичайно важливий

Екс-дипломат, політичний експерт, заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1 Вадим Трюхан поділився таким коментарем:

"Це дуже своєчасний візит, який відбувається у переломний момент. Або протягом лічених днів (йде останній пленарний тиждень американського парламенту цього року) вдасться отримати згоду Конгресу на виділення величезного пакету військової та фінансової допомоги Україні, який блокується через внутрішньополітичні дебати. Або питання буде відкладено приблизно на місяць, оскільки парламентарі йдуть на різдвяні канікули".

Для України отримання підтримки якнайшвидше – критично важливо, наголошує експерт. У нас, зазначає він, закінчуються запаси боєкомплекту. З фронту надходить дедалі більше інформації про нестачу снарядів, ракет тощо. На цьому фоні росіяни максимально активно пруть вперед.

"Відчувається стурбованість. Наростає песимізм. Тож візит Зеленського до Штатів саме зараз – надзвичайно важливий", – упевнений Вадим Трюхан.

Якщо говорити про змістовне, протокольне наповнення на даний момент, то тут все виконано у найкращих традиціях офіційних візитів такого рівня, вважає екс-дипломат.

Особливо надихає те, продовжує він, що під час виступу Зеленського у Національному університеті оборони США його неодноразово переривали оплесками, зустріли та провели – стоячи й теж із оваціями.

"Сам виступ був дуже якісним, орієнтованим не лише на україноцентризм, захист наших національних інтересів, а й на щось глобальніше. На створення союзу навколо ідеї перемоги демократії над авторитаризмом. Це демонструє, що Зеленський значно виріс як політик і дипломат порівняно з собою зразка 2022-го, не кажучи вже про 2019-2021 роки, – зазначає експерт. – Сподіватимемося, що й майбутні – ключові – зустрічі (з президентом Байденом, з конгресменами та сенаторами) пройдуть із позитивним для нас результатом. І Зеленському вдасться досягти головного – схилити наших американських партнерів до необхідності консолідації, пошуку компромісу між різними політичними інтересами заради спільної справи. А саме – перемоги демократії над таким всесвітнім злом, як авторитаризм, уособленням якого сьогодні є путінська Росія, Іран, Північна Корея та інші подібні держави".

Загальний тон візиту поки що позитивний

Експерт Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник закликає віддати належне нашим дипломатам, які зуміли організувати таку поїздку та такі зустрічі. Адже ті чи інші переговори, виступи – це завжди верхівка айсберга, вершина дипломатичних зусиль, які до цього привели, пояснює він.

"Те, що почастішали зустрічі української сторони з представниками військово-промислового комплексу США – це величезний плюс. Адже мільярди, які нам планується виділити, згідно із законопроєктом Білого дому, левовою часткою осядуть у вигляді інвестицій в американський ВПК. Тобто фактично йдеться про держзамовлення для економіки Штатів. Так, виготовлене озброєння та боєприпаси планується потім надати Україні. Але це і потужна підтримка американського виробника, американської економіки", – зазначає експерт.

На його думку, Зеленський низкою зустрічей у Вашингтоні намагається посилити проукраїнське лобі (яке, можливо, не дуже проукраїнське, але намагатиметься заробити на війні в Україні).

"Загальний тон візиту поки що позитивний, – вважає Микола Мельник. – Сподіваюся, ці зустрічі й ті, що ще попереду (з керівництвом Білого дому, із парламентаріями) матимуть і позитивні для нас наслідки. Ми отримаємо необхідне озброєння, а економіка США – замовлення, які посилять обороноздатність України".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи вірять українці у швидке відновлення країни після війни: результати опитування.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини