Головна Новини Суспільство події Які очікування від візиту Блінкена до Пекіна – чи можна ще уникнути прямого зіткнення США та КНР
commentss НОВИНИ Всі новини

Які очікування від візиту Блінкена до Пекіна – чи можна ще уникнути прямого зіткнення США та КНР

Між США та Китаєм є безліч розбіжностей, які взагалі не стосуються України, але потребують вирішення

18 червня 2023, 12:35
Поділіться публікацією:

Держсекретар США Ентоні Блінкен після тривалої паузи (п'ять років у Китайській Народній Республіці не було представників американської дипломатії такого рівня) прибув до Пекіна, де проведе переговори з китайським керівництвом. Які очікування від цього візиту? Чи вдасться відтягнути Китай від Росії? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Які очікування від візиту Блінкена до Пекіна – чи можна ще уникнути прямого зіткнення США та КНР

Ентоні Блінкен прибув до Китаю. Фото: з відкритих джерел

Як житиме світ далі, визначає зараз українська армія

Економічний та політичний експерт Тарас Загородній розмірковує так:

"Спрощена схема, коли ми говоримо, що Китай є союзником Росії. Насправді, для нього РФ – це один із інструментаріїв отримання конкурентної переваги та вибудовування фактично однополярної системи світу, центром якої є Китай. І в цьому сенсі війна в Україні для Китаю – це також один із інструментів, щоб підтвердити своє домінування. Торпедуватиме максимально Захід".

За словами експерта, у разі, якщо РФ перемагає, Захід зазнає великої стратегічної поразки, що прискорить для КНР процес початку атаки на Тайвань. У випадку, якщо РФ програє – Захід все одно ослаблений (адже він вкладається в цю війну на боці України, тоді як Китай лише отримує бонуси від ситуації), а знекровлена Росія стане ще легшим здобутком для КНР у сенсі викачування ресурсів, пояснює Тарас Загородній.

"Але Пекіну, – наголошує він, – важливо, щоб російська влада залишалася передбачуваною. Щоб після зміни влади в РФ – наступна не змогла вийти з тих угод, що були нав'язані Сі Цзіньпінем – Путіну. Щоб в ідеалі не було жодної смути, а якщо й буде – то контрольована, зрозуміла Китаю. Щоб не зупиняти поглинання ним Росії".

При цьому, продовжує експерт, КНР не дуже лякає розпад РФ. Адже легше підкупити шматки нових територій, умовних демократичних держав, аніж вести переговори з непередбачуваним Кремлем.

"До того ж у разі поразки Росії для КНР відкривається можливість отримання доступу до російської ядерної зброї. І Китаю – в ідеалі – було б цікаво отримання певних технологій, яких він не має", – зазначає Тарас Загородній.

Говорячи про американо-китайські відносини, експерт нагадує, що Блінкен збирався до Китаю ще минулої зими. А зірвалася поїздка через метеорологічні кулі, які раптом почали літати над територією США. Їх почали збивати. Інцидент був настільки серйозним, що це зірвало ту подорож.

"Тепер намагатимуться вибудувати стосунки. При цьому треба розуміти, що Китай зі США (і всім демократичним світом), схоже, наближаються до прямого військового зіткнення. Питання часу, коли воно станеться, – вважає Тарас Загородній. – Американці активно будують в Азії аналог НАТО – AUKUS (тристоронній оборонний альянс між Австралією, Великою Британією та США). Відповідно, вибудовують нову систему безпеки зі стримування Китаю. У такому форматі, як свого часу робили проти СРСР".

За підсумками цих переговорів експерт нічого особливого не очікує.

"Бо як світ житиме далі, визначає зараз українська армія. За наслідками наступу, з того, наскільки вдасться завдати великої поразки РФ – все зараз вирішується в Україні. І залежно від того, що станеться, до чого приведе, вибудовуватимуться відносини між США та Китаєм", – прогнозує експерт.

Йдеться про початок налагодження процесу регулярного спілкування, визначення кола базових проблем, які потребують оперативного вирішення

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович вважає, що від китайського візиту представника вищої американської дипломатії навряд чи варто очікувати на якийсь прорив чи кардинальні зміни у взаєминах США та КНР.

"Тут швидше йдеться про початок налагодження процесу регулярного спілкування, визначення кола базових проблем, які потребують оперативного вирішення. Можливо – створення якихось спільних комісій, робочих груп на перспективу", – припускає експерт.

При цьому, зазначає він, тема російсько-української війни буде лише однією з тих, що обговорюватимуться під час візиту.

"Між США та Китаєм є маса розбіжностей, які взагалі не стосуються України, але потребують вирішення. І вони надзвичайно актуальні для внутрішньої американської політики, – наголошує Ігор Рейтерович. – Глобальне протистояння з Китаєм в економічній площині – ось що цікавить передусім американський політикум та бізнес. Тому саме ці питання будуть ключовими. А якщо вдасться під них підв'язати і тему України, це буде приємним бонусом".

Тим більше, продовжує експерт, перспективи для цього є – США неодноразово заявляли, що вирішення частини питань американо-китайських відносин (саме економічного характеру) можливе лише за умови неучасті Китаю у військовій допомозі Росії.

"Отже, на рівні заяв це обов'язково прозвучить, але навряд чи призведе до якихось конкретних дій у найближчому майбутньому, – прогнозує Ігор Рейтерович. – Адже Пекін може собі дозволити не поспішати – на відміну від США китайська влада не залежить від думки електорату та виборів".

Читайте також на порталі "Коментарі" — війна в Україні: що найближчим часом чекати від Києва та Москви – чому напруга наростає.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини