Головна Новини Суспільство події Які очікування від саміту БРІКС – чому Путін побоявся відвідати захід
commentss НОВИНИ Всі новини

Які очікування від саміту БРІКС – чому Путін побоявся відвідати захід

На Путіна та Росію зараз у БРІКС, де першу скрипку грає Китай, дивляться як на щось, що можна гарно «подоїти»

21 серпня 2023, 15:30 comments1897
Поділіться публікацією:

Російського диктатора Володимира Путіна, ордер на арешт якого (а також уповноваженого президента РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової – у рамках розслідування незаконної депортації дітей з території України) у березні видав Міжнародний кримінальний суд (МКС) у Гаазі не буде на саміті країн БРІКС (Бразилії, Росії, Індії, Китаю та ПАР), який пройде в Йоганнесбурзі (Південна Африка) з 22 по 24 серпня. Неявка Путіна на саміт свідчить про ізоляцію РФ і дуже обмежені можливості російського президента переміщатися світом, наголошується в матеріалі CNN. Які очікування від саміту БРІКС? Наскільки відсутність там Путіна впливає на інших учасників об'єднання, заснованого у червні 2006 року у рамках Петербурзького економічного форуму? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Які очікування від саміту БРІКС – чому Путін побоявся відвідати захід

Саміт БРІКС

БРІКС – валіза без ручки, яку тягають ті, хто входить до цього мертвонародженого об'єднання, не особливо розуміючи – навіщо

Головний економіст, керівник з економічних реформ Офісу простих рішень та результатів Ярослав Романчук розмірковує так:

"БРІКС – прохідна організація, а її саміт – черговий прохідний саміт. Якийсь дипломатично-формальний захід, не більше. Зрозуміло, що Путін – військовий злочинець, Росія веде геноцидну війну. Але у світі сьогодні, окрім країн "Великої сімки", ЄС, НАТО, які чітко підтримують Україну в цій війні, решта перебувають у якійсь "сірій зоні" моральних стандартів. І у кожного з членів БРІКС – рильце в гармату. Китай жахає з уйгурами. Індія має серйозні репресії проти тих, хто не подобається прем'єру Моді. У ПАР вистачає експлуатаційних та корупційних моментів. Бразилія — і зовсім соціалістична країна з усіма, що випливають...".

За словами експерта, на Путіна та Росію зараз у БРІКС, де першу скрипку грає Китай, дивляться як на щось, що можна гарно "подоїти". Особливо в умовах, коли той же Китай зіткнувся зі структурними, системними проблемами в економіці, які він вирішити в короткостроковій перспективі не може. І будь-які спроби кинути рукавичку Заходу, явно вставши на бік РФ, лише посилять ці проблеми. Чого Пекін, звісно, не хоче, пояснює Ярослав Романчук.

По суті, продовжує він, БРІКС – валіза без ручки, яку тягають ті, хто входить до цього мертвонародженого об'єднання, не особливо розуміючи – навіщо. Вони періодично зустрічаються, щось обговорюють, але жодних системних рішень не ухвалюють. І навряд чи приймуть цього разу.

"Зрозуміло, що Путін боїться і до ПАР не полетить. Але його присутність чи відсутність там не впливає на загальний розклад. Не заважає російським олігархам і тим, хто готовий співпрацювати з ними, продовжувати займатися схематозом, обходити санкції, торгувати нафтою і так далі. Світ має піти на два важливі кроки. По-перше, максимально допомогти Україні, щоб вона виграла війну, Путін та його оточення були засуджені міжнародним трибуналом, країна-агресор почала розплачуватись за свої злочини. По-друге (і БРІКС тут ні до чого), важливо зробити повноцінний ринок нафти, енергетично товарів. Варто було б років на 10 заморозити проекти, пов'язані із зеленою енергетикою та блокуючі вуглеводневу сировину. Зараз це точно не на часі. А ціна в 30-40 доларів за барель нафти швидко поставить Росію на коліна, змусивши капітулювати значно швидше, ніж будь-які інші економічні чи дипломатичні заходи", – упевнений експерт.

Ну, а саміт БРІКС, констатує він, – це смачно поїсти, побалакати, роздмухувати щоки. Не про вільну торгівлю, альтернативну валюту, якийсь новий перспективний для світу формат. Це лише спроба задовольнити політичні еліти (іноді – "сірі) авторитарних режимів, констатує Ярослав Романчук.

Те, що Путін не наважиться летіти до ПАР на цю зустріч, було зрозуміло досить давно

Директор Інституту світової політики, політичний експерт, автор книги "Гібридна війна" Євген Магда припускає, що саміт БРІКС продемонструє бажання Китаю домінувати у світовій політиці. І Росія тут для нього лише інструмент.

"Те, що Путін не наважиться летіти до ПАР на цю зустріч, було зрозуміло досить давно. Формальна зустріч не змусить його вилізти із бункера. А саміт БРІКС не те, щоб зовсім формальний, але лише зафіксує наміри Китаю бути лідером Антизаходу. Але не лідером, який воює із Заходом, а лідером – який протидіє Заходу. У тому числі чужими (включаючи російські) руками", – зазначає експерт.

Він не виключає, що Китай на саміті БРІКС пропонуватиме власну версію мирних ініціатив щодо завершення російсько-української війни.

"Не випадково представник Китаю – Лу Хуей – брав участь 5-6 серпня у саміті у Джидді (Саудівська Аравія), де обговорювався мирний план Володимира Зеленського. А Китай має власну версію з 12 пунктів, які були оприлюднені в лютому цього року. І, найімовірніше, саме цю версію Пекін намагатиметься просунути на тих чи інших міжнародних майданчиках", – вважає Євген Магда.

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому сьогодні розмови про мир безглузді – чим викликані скандальні меседжі Заходу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини