Головна Новини Суспільство події Які гарантії безпеки важливо отримати Україні – чи є зрушення у цьому напрямку
commentss НОВИНИ Всі новини

Які гарантії безпеки важливо отримати Україні – чи є зрушення у цьому напрямку

Україна продовжує активно вибудовувати систему міжнародних гарантій безпеки, вимагаючи від партнерів конкретних кроків у цьому напрямку

26 червня 2023, 12:27
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні 25 червня повідомив про низку телефонних бесід – з лідерами США, Канади, Польщі щодо зміцнення ЗСУ, ймовірного мінування росіянами Запорізької АЕС, а також внутрішніх заворушень у самій країні-агресорі, де в суботу вагнерівці Пригожина ледь не захопили Москву. Також Зеленський зазначив, що у Копенгагені відбулася важлива зустріч політичних радників керівників України, Туреччини, Індії, Японії, Південної Африки та інститутів Євросоюзу. Йшлося про наближення реалізації Формули миру. І наголосив, що на саміті НАТО у Вільнюсі (11-12 липня) задля спільної безпеки в Європі та загалом в Альянсі потрібні позитивні рішення для України. Останнім часом Україна активно вибудовує систему міжнародних гарантій безпеки. Які важливі кроки вже зроблено? Що ще слід зробити? Як відбитися від атак псевдомиротворців – і досягти справедливого миру з наймогутнішими гарантіями неповторення агресії у майбутньому? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Які гарантії безпеки важливо отримати Україні – чи є зрушення у цьому напрямку

Гарантії безпеки України. Фото: із відкритих джерел

Діалог із країнами Глобального Півдня та вплив на їхню позицію стають ще важливішими для створення гарантій безпеки України

Народний депутат України VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов наголошує, що загроза російських обстрілів чи нових вторгнень існуватиме навіть після виходу української армії на міжнародно визнані кордони нашої держави. І звертає увагу, що під час нещодавньої зустрічі у форматі "Рамштайн" проявилася цікава та нова тенденція: кілька країн оголосили про укладання багаторічних контрактів на постачання військової допомоги Україні.

"За останні півтора роки обсяги та номенклатура військової допомоги обговорювалися на засіданнях міністрів оборони України та союзників, які отримали назву формат "Рамштайн". Це дозволяло оперативно реагувати на потреби. Однак зараз настав час для більш системного планування, – пояснює експерт. – Україна вже має докладні оцінки своїх потреб, а союзники можуть приймати рішення, які обсяги військової техніки може виробити їхній оборонно-промисловий комплекс. Таким чином можна розробляти стратегічні плани та підписувати угоди на кілька років. Також двосторонні угоди можуть включати пункти про навчання українських підрозділів, постачання розвідувальної інформації та інвестиції в українські військові підприємства. Тенденція до підписання багаторічних угод про безпеку продовжиться на саміті НАТО у Вільнюсі".

Про мирне врегулювання та гарантії безпеки йшлося також під час недавнього візиту в Україну лідерів африканських країн, нагадує Ігор Попов.

"Їх пропозиції дещо відрізняються від української "формули миру", проте, за підсумками візиту буде посилено співпрацю щодо продовольчої безпеки. Існують реальні загрози, що Росія заблокує продовження зернової угоди. Тому вплив африканських країн особливо важливий для посилення тиску на РФ у цьому питанні", – наголошує експерт.

За його словами, Україна взагалі все більше уваги приділяє співпраці з країнами БРІКС (крім, зрозуміло Росії, йдеться про Бразилію, Індію, Китайську Народну Республіку, а також Південноафриканську Республіку) та Глобальний Південь.

"Призначено послів до Бразилії та Індії, – зазначає Ігор Попов. – А ці країни є регіональними лідерами. До їхньої позиції прислухаються багато сусідніх держав. Наприкінці минулого тижня у Копенгагені відбулася зустріч радників лідерів країн з питань безпеки та політичних радників. Були присутні представники найвпливовіших країн Глобального Півдня та європейських країн. Керівник Офісу президента Андрій Єрмак представив їм пропозиції України щодо реалізації "Формули миру" , а також обговорив можливості проведення глобального саміту миру".

Експерт упевнений, що гарантії безпеки України будуть тривалішими, коли до їхньої розробки приєднаються не лише сьогоднішні союзники України, а й незахідні країни, які лише виробляють свою позицію щодо мирного врегулювання.

"Багато регіональних лідерів можуть бути включені до складу Ради Безпеки ООН як постійні члени – і це один із пунктів реформування ООН. Тому діалог із країнами Глобального Півдня та вплив на їхню позицію стають ще важливішими для створення гарантій безпеки України", – констатує Ігор Попов.

Важливими є не лише символічні слова, а й реальні програми співробітництва у сфері ВПК, оборони, кібербезпеки тощо

Глава платформи Єдиний координаційний центр, політолог Олег Саакян розмірковує так:

"У рамках комплексу дій щодо просування гарантій безпеки на фоні ризиків схилення України до миру на несправедливих умовах було сформульовано план Зеленського з 10 кроків, підтриманий переважною кількістю представників ГА ООН. Готується Глобальний саміт миру, на якому цей план вже має бути переведений у практичнішу площину. З концептуальних ідей – у конкретні механізми".

Разом з тим, продовжує експерт, йде робота над тим, щоб видавити максимум із Вільнюського саміту НАТО щодо більшої конкретики євроатлантичних перспектив України.

"Важливими є не лише символічні слова, а й реальні програми співпраці у сфері ВПК, оборони, кібербезпеки тощо. Плюс – отримання прямих гарантій безпеки на момент до вступу України до Альянсу. Наприклад, надання статусу союзника НАТО, підписання окремих договорів із країнами-членами блоку", – пояснює Олег Саакян.

Він зазначає, що все це – різні компоненти того, як забезпечити для України додаткове посилення на період російсько-української війни, що триває, а також – забезпечення здатності нашої країни до оборони після цієї війни.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому заколот Пригожина провалився — чого тепер чекати від Кремля.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини