Головна Новини Суспільство події Яка загроза нависла над світовою безпекою: що ховається за заявами Трампа та Орбана
commentss НОВИНИ Всі новини

Яка загроза нависла над світовою безпекою: що ховається за заявами Трампа та Орбана

Передвиборна кампанія в США набирає хід і вона прямо впливає на низку подій, що відбуваються у світі

12 лютого 2024, 13:05 comments2443
Поділіться публікацією:

Колишній президент США та ймовірний кандидат від республіканців на виборах-2024 Дональд Трамп заявив, що заохочує Росію напасти на країни НАТО, які не виконують зобов'язання перед альянсом та не виплачують 2% на оборонні потреби. Подібний вислів розкритикували Білий дім, а також генсек Північноатлантичного альянсу Йєнс Столтенберг. Останній наголосив, що розмови про те, що члени НАТО не захищають один одного, підривають спільну безпеку. Тим часом кремлівський "Троянський кінь" у ЄС та НАТО, угорський прем'єр Віктор Орбан заявляє, що Україна має стати не членом ЄС чи НАТО, а "буферною зоною" між Росією та Заходом. Про що говорять останні заяви дії у ракурсі глобальної безпеки? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Яка загроза нависла над світовою безпекою: що ховається за заявами Трампа та Орбана

Трамп та Орбан. Фото: із відкритих джерел

Кандидат Трамп явно грає на свій електорат

Експерт-міжнародник, співзасновник аналітичного центру "Об'єднана Україна" Антон Кучухідзе наголошує, що завжди є ширший контекст, до якого вписуються заяви тих чи інших політиків та чиновників. Тому слід бути дуже обережними в їх аналізі.

"Кандидат Трамп явно грає на свій електорат. І всі його заяви зараз направлені саме на це. Але вони мають і зовнішньополітичну функцію. Трамп дає зрозуміти, що у разі його приходу до влади європейські партнери по НАТО мають бути готовими до більш жорстких відносин з боку США", – пояснює експерт.

У той же час, зазначає він, американський істеблішмент навряд чи заохочуватиме Трампа в реалізації цієї політики. Не для цього цілі покоління США створювали структуру НАТО, щоби Трамп прийшов і все розвалив.

"Тож заяви кандидата Трампа слід розглядати як технологічні, спрямовані на внутрішній електорат та зовнішніх гравців", – вважає Антон Кучухідзе.

За його словами, прем'єр Угорщини також постійно грає на свій електорат, представляючи себе як захисника "Великої Угорщини", а то й Європи загалом. Говорить про свою особливу позицію. Але, коли потрібно – Орбан підтримує й Україну.

"Зрозуміло, угорська влада отримує певні преференції за ті чи інші рішення. Так, за неблокування старту переговорів щодо вступу України до ЄС, Будапешт у результаті отримав 12 млрд євро, розблоковані після визнання Єврокомісією, що деякі реформи в Угорщині відбуваються. Але, наголошую, що Трамп, що Орбан роками роблять дуже резонансні заяви, але в результаті їх так і не реалізовують. З тієї простої причини, що це дуже складно, а десь і небезпечно для їхніх країн", – наголошує експерт.

Звичайно, продовжує він, українська дипломатія, наше військово-політичне керівництво має брати до уваги всі заяви, які звучать з боку політиків та чиновників Заходу. Але при цьому – продовжувати власну політику, основи якої закладено у формулі миру президента Зеленського.

Це відновлення територіальної цілісності, покарання всіх у РФ, винних у розв'язуванні та продовженні війни, а також низку інших пунктів, які допоможуть відтворити справедливий мир, нагадує співрозмовник порталу "Коментарі".

"Що стосується ситуації зі Штатами, ми завжди наголошували, що важливе збереження двопартійної підтримки. Нині, на тлі виборчого періоду в США, бачимо певні проблеми. Такої єдності демократів та республіканців у підтримці України, як було раніше, вже немає. З іншого боку, подібна ситуація мобілізує Європу. Там переходять на військове мислення, посилюють потужність свого ВПК. А це відповідає інтересам України", – констатує Антон Кучухідзе.

Гегемон в особі США явно послабшав

Експерт з питань сектору оборони та безпеки Олег Старіков упевнений, що заяви, подібні до тих, що робить останнім часом Трамп, говорять про те, що передвиборча кампанія в США набирає хід.

"Далі дізнаємось ще більше цікавого, – прогнозує експерт. – Тому що світом правлять не США, а вибори, які відбуваються там. Ідея республіканців, а саме того крила, що стоїть за Трампом, це змусити кожну країну платити свою частку у спільну скарбничку безпеки. А не щоб Штати платили за всіх, ще й неофіційно керуючи окремими державами. Такою є вимога консервативної частини республіканських виборців. Щоб гроші йшли не зовні, а всередину".

Гегемон в особі США явно послабшав – і не хоче вже відповідати за мир у всьому світі, чи готовий розділити це з іншими великими гравцями, констатує Олег Старіков.

За його словами, архітектура світової безпеки, збудована після Другої світової (у тому числі внаслідок Гельсінських угод 1975 року), зруйнована російською агресією проти України. Наразі вибудовується новий глобальний світопорядок.

"Мабуть, буде кілька центрів впливу. У руслі цих тенденцій все і йде, – розповідає експерт. – Той самий угорський прем'єр Орбан, його словацький колега Фіцо, чиї заяви періодично критикують в Україні, представляють консервативну частину своїх виборців. І чимала ймовірність, що в процесі виборів до Європарламенту цього року там будуть досить потужно представлені представники консервативних течій. А-ля Трамп, Орбан та Фіцо".

Україні важливо розуміти, що світ змінюється, впевнений експерт. І наголошує, що нам слід переоцінити свою зовнішньополітичну діяльність, позитивні та негативні наслідки нашої міжнародної політики.

"Точно слід зміцнити МЗС професійними кадрами з-поміж "старих" працівників стратегічного рівня. З якими глобальні еліти серед тих же американців готові розмовляти. Агресивна дипломатія, яку використало донедавна наше МЗС, нині, м'яко кажучи, не приносить Україні відповідних дивідендів", – вважає Олег Старіков.

Послабити НАТО – одна з мрій Путіна

Політичний експерт, консультант з політичного та антикризового PR Тетяна Лупова поділилася таким коментарем:

"Як сказав нещодавно польський президент Дуда – Трампу треба вірити, тому що він виконує все, що обіцяє. Схоже, деякі країни розслабилися, набувши статусу члена НАТО. На щастя, не всі. Є ті, хто добре пам'ятає ціну російському сусідству. Наприклад, Фінляндія, яка нещодавно вступила до НАТО – і обрала президента, досить серйозно налаштованого проти Росії".

Послабити НАТО – одна із мрій Путіна, він відкрито про це заявляє, нагадує експерт.

"Взагалі, якщо слухати, що він каже, то можна визначити його плани на майбутнє. Тому що він не просто погрожує, а й дуже часто втілює свої погрози у життя", – констатує Тетяна Лупова.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому Україні настав час шукати запасні варіанти: які шанси, що США продовжать нам допомагати.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини