Головна Новини Суспільство події Як вирішити проблеми з наповненням армії: чому закон про мобілізацію серйозно запізнився
commentss НОВИНИ Всі новини

Як вирішити проблеми з наповненням армії: чому закон про мобілізацію серйозно запізнився

Прийнятий у квітні закон ще не запрацював, тому набір військовозобов'язаних йде за старим законодавством, із низкою проблем

23 квітня 2024, 14:55
Поділіться публікацією:

Підписаний минулого тижня президентом закон про мобілізацію, який набуде чинності 18 травня, неабияк запізнився. Про це раніше говорили, а зараз просто криком кричить ситуація на фронті. Військовий аналітик BILD Юліан Рьопке попереджає, що від західної допомоги не буде особливої користі, якщо Україна терміново не мобілізує як мінімум 250 тисяч осіб. Тим часом, з'явилася інформація, що українським чоловікам призовного віку за кордоном призупинять надання консульських послуг. Експерти проаналізували спеціально для порталу "Коментарі" ситуацію з мобілізацією та зміцненням української армії загалом.

Як вирішити проблеми з наповненням армії: чому закон про мобілізацію серйозно запізнився

Мобілізація в Україні. Фото: з відкритих джерел

Доводиться наздоганяти, що завжди складніше

Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ (2006-2010 рр.) Ігор Романенко розмірковує так:

"З огляду на те, що закон набирає чинності лише з 18 травня, поки що про його роботу говорити не доводиться. Про що слід говорити, так це про те, що було величезною помилкою так затягувати з його прийняттям. Як наслідок – маємо недоукомплектованість частин, що виконують бойові завдання".

І це при тому, акцентує експерт, що у нас паралельно виник дефіцит боєприпасів і озброєнь (далася взнаки піврічна пауза від США, хоч європейці і намагалися допомагати активніше), а противник із середини осені проводить наступальні дії.

"Мобілізація – це наше домашнє завдання, з яким ми не впоралися. Тепер доводиться наздоганяти, що завжди складніше. Оскільки ухвалений у квітні закон ще не запрацював, набір військовозобов'язаних йде за старим законодавством, із низкою проблем", – констатує Ігор Романенко.

Проблеми з наповненням армії залишатимуться

Народний депутат України VI та VII скликань, голова Центру дослідження політичних цінностей, історик Олесь Доній наголошує, що ухвалення нового законодавства щодо мобілізації, як і сама мобілізація, є очевидною необхідністю в рамках відсічі російської агресії.

"Водночас, – продовжує він, – помітно, що влада має проблеми зі стратегічним мисленням. Тому й неї є ілюзії, що закон про мобілізацію та репресивні заходи вирішать проблему наповнення армії. Насправді проблема наповнення армії включає як мінімум чотири складові: армійська реформа; мобілізація; рекрутинг; мотивація. Кожна з цих складових потребує комплексного підходу, але поки що влада цього не усвідомлює".

Тому, резюмує Олесь Доній, без залучення додаткового інтелектуального потенціалу можна прогнозувати, що проблеми із наповненням армії, на жаль, залишатимуться.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що ми отримали від компромісного закону про мобілізацію: чи буде від нього користь.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини