Головна Новини Суспільство події Як розуміти рішення РФ змінити морські кордони: чому тепер вся увага на реакцію НАТО
commentss НОВИНИ Всі новини

Як розуміти рішення РФ змінити морські кордони: чому тепер вся увага на реакцію НАТО

Небажання колективного Заходу втягуватися у конфлікт із РФ розв'язує руки російському керівництву

22 травня 2024, 16:32
Поділіться публікацією:

Росія нібито вирішила в односторонньому порядку "змінити" морські кордони Росії з Литвою та Фінляндією у Балтійському морі. Відповідний проект з'явився 21 травня на сайті російського уряду, а потім був вилучений. Але галасу встиг наробити. Фінляндія нагадала про конвенцію ООН з морського права, а також зазначила, що внесення плутанини – це ще й гібридний вплив, який так любить РФ. У литовському МЗС заявили, що йдеться про свідому провокацію та ескалацію з боку Росії, на яку має бути тверда відповідь від НАТО та ЄС. Голова комітету із закордонних справ парламенту Естонії Марко Міхкельсон закликав НАТО "прокинутися" — і довести здатність адекватно реагувати на загрози. Експерти проаналізували те, що відбувається, спеціально для порталу "Коментарі".

Як розуміти рішення РФ змінити морські кордони: чому тепер вся увага на реакцію НАТО

РФ має намір змінити морські кордони із країнами Балтії. Фото: з відкритих джерел

Для Кремля немає навіть гіпотетичних ризиків

На думку політолога, кандидата політичних наук Дениса Гороховського Путін, бачачи загальну пасивність Заходу, перевіряє – наскільки далеко можна зайти у своїх претензіях.

"Заяви на кшталт того, що Росія вирішила в односторонньому порядку "змінити" свої морські кордони з Литвою та Фінляндією в Балтійському морі, не несуть для Кремля навіть гіпотетичних ризиків. Якщо жорсткої реакції не буде, то Росія просто збільшить свою присутність у регіоні. Якщо ж реакція буде, то Кремль без проблем переведе дискусію в русло дипломатичного врегулювання – і поховає ініціативу так, що про неї навіть ніхто й не згадає", – пояснює експерт.

Він переконаний, що подібні претензії від Росії будуть звучати все частіше. І з кожним разом вони будуть зухвалішими.

"Оскільки небажання колективного Заходу втягуватися в конфлікт із РФ розв'язує руки російському керівництву", – констатує Денис Гороховський.

Росія атакує НАТО

Старший лейтенант, лицар ордена Богдана Хмельницького, колишній командир роти 47-ї бригади, експерт Аналітичної групи Левіафан Микола Мельник розмірковує так:

"Сталося те, що очікувалося досить давно. А саме – безпосередня атака РФ на теренах країн НАТО. А інакше назвати те, що творить зараз РФ, не можна. Вона атакує НАТО. Просто робить це юридично, використовуючи казуалістику".

Експерт упевнений – якщо країни Альянсу це проковтнуть чи ще гірше – спробують якось із Росією домовитися "посередині", це буде крах усієї безпекової системи всередині блоку.

"Бо всі зрозуміють – Росія вже завтра може заявити умовну Андору частиною РФ. І ніхто нічого не зробить", – наголосив Микола Мельник.

На його думку, ми опинилися на цікавому етапі розвитку світової кризи, біля своєрідного вододілу.

"Або зараз колективний Захід зрозуміє, що з росіянами не можна домовлятися – лише знищувати їх, лише перемагати, потужно протидіяти. Або ми побачимо чергові переговори, які заохочують росіян до подальших порушень міжнародного права, подальшого вбивства українців", – вважає експерт.

Країни демократичного світу мають зміцнювати обороноздатність

Слід розуміти, що РФ погрожує всьому світу, наголошує експерт у питаннях національної безпеки та оборони, учасник програми Україна-НАТО Катерина Коваль. Так було завжди, бо Росія (і монарша, і радянська, і пострадянська) сповідувала та сповідує імперіалізм. А політика імперій базується на захопленні чужих територій.

"На жаль, Україна зараз платить найбільшу ціну за таку політику РФ – життям своїх людей, окупацією частини територій. При цьому наша країна проходить процес становлення як флагман глобальної безпеки. І той самий Північноатлантичний Альянс, який на фоні російської агресії проти України поповнився двома новими членами (Фінляндією та Швецією), значно зміцнив співпрацю з нами", – зазначає експерт.

Вона нагадує, що Фінляндія межує із північними кордонами РФ. Тепер це країна НАТО. Що, зрозуміло, дратує Росію. Звідси й такі гібридні атаки щодо перегляду морських кордонів. Ну, а волелюбні країни Балтії, які зуміли вирватися з лап радянської/російської імперії, завжди були для неї як червона ганчірка для бика.

"Виходячи з дій РФ, країни демократичного світу мають зміцнювати обороноздатність. І кожна – свою. І – колективну. Допомагаючи Україні перемогти Росію. Створюючи новий механізм глобальної безпеки, щоб подібні агресії не повторилися", – наголошує Катерина Коваль.

Примітним вона вважає, що Молдова нещодавно уклала угоду про свою безпеку з ЄС. Це підтверджує, що Захід розуміє виклики, упевнена експерт.

"Ну, а Україна продовжує вести дипломатичну роботу з Північноатлантичним Альянсом, сподіваючись розробити план вступу до цього блоку до 2028 року. І закликаючи НАТО до більшої підтримки нашої країни, тому що це не лише про нашу безпеку, а й про глобальну", – робить висновок Катерина Коваль.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що відбувається навколо саміту миру: чого хоче досягти РФ, загострюючи ситуацію на фронті.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини