Головна Новини Суспільство події Як максимально зберегти енергосистему України – чи є сенс відмовитися від величезних ТЕЦ
commentss НОВИНИ Всі новини

Як максимально зберегти енергосистему України – чи є сенс відмовитися від величезних ТЕЦ

ТЕЦ та ТЕС у нас не меншає, пошкодження є, але вони не критичні для енергопостачання України в цілому

10 лютого 2023, 17:38
Поділіться публікацією:

Україна пережила чергову масовану ракетну атаку російського агресора. Знову потрапили в об'єкти енергетичної інфраструктури, включаючи ТЕЦ. Наскільки теплова енергія є важливим ресурсом для енергетичної безпеки України? Чи є сенс будувати з часом нові величезні ТЕЦ на кшталт тих, що є в нашій країні зараз? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Як максимально зберегти енергосистему України – чи є сенс відмовитися від величезних ТЕЦ

Енергомережі України. Фото: з відкритих джерел

Зупинити всі працюючі ТЕЦ – щось із області фантастики

Фахівець із держполітики у паливно-енергетичному комплексі, доктор наук із державного управління Геннадій Рябцев акцентує, що нинішній обстріл енергетичної інфраструктури явно буде не останнім. Росія, зазначає він, не залишає надії пошкодити її настільки, щоб вона не могла забезпечувати українських споживачів електричною та тепловою енергією.

"На чому ґрунтується ця впевненість російської сторони, сказати важко. Адже навіть теоретично доведено, що досягти таких цілей подібним чином неможливо. Безперечно, новий удар додав головного болю українським енергетикам. І доведеться знову відновлювати об'єкти, які нещодавно відновили свою роботу. При цьому, ТЕЦ та ТЕС у нас не меншає. Пошкодження є, але вони не є критичними для енергопостачання України в цілому. І ніколи такими не будуть, – запевняє експерт. – Україна – не Сирія, не Афганістан, де ті самі електростанції можна перерахувати на пальцях. Для того, щоб досягти того ж ефекту, який РФ отримала в Сирії, коли "загасила" частину цієї країни, у випадку з Україною їй необхідно значно більше сил і засобів, ніж вона має. Чому ж атаки не припиняються? Тому що Кремль хоче, щоб росіяни продовжували вірити у міць власної армії, непогрішність путінського режиму".

Якщо говорити про кількість теплоелектоцентралей, то їх в Україні на два порядки більше, ніж теплоелектростанцій. Великі об'єкти можна вивести з ладу, але зупинити всі ТЕЦ, що працюють, – щось із області фантастики, вважає Геннадій Рябцев.

Він упевнений, що сьогодні необхідно розробити найприйнятніший для майбутньої, післявоєнної України енергетичний баланс. І поступово накопичувати потужності різних станцій, забезпечуючи самодостатність окремих населених пунктів та регіонів. Саме за децентралізованою, розукрупненою енергетикою – майбутнє, наголошує експерт.

"Як би це дивно не звучало, фактично зараз Росія, завдаючи ударів по великих об'єктах (ТЕЦ і ТЕС), у якомусь сенсі виконує завдання, яке ми раніше не зробили самі. Роботу великих об'єктів треба було припинити, реалізуючи стратегічно цілі енергетичного переходу, щоб мінімізувати викиди (вимоги ЄС). Нам давно слід будувати нові генеруючі об'єкти, які не завдавали б такої шкоди навколишньому середовищу. Але відповідне рішення все відкладалося, – зазначає Геннадій Рябцев. – А тепер нам точно доведеться будувати нову генерацію, яка працює більш ефективно і завдає значно меншої шкоди екології".

Нам потрібно не відновлювати, а будувати нову енергетику

Голова Експертної платформи з енергоефективності (Expert Platform for Energy Efficiency) Ігор Черкашин зазначає:

"Країна, в якій на 250 років запасів вугілля, де є свої запаси газу та нафти, де відходів сільського господарства щороку на десятки мільйонів тонн, а ТПВ на сотні мільйонів тонн накопиченого та постійно генерованого енергоресурсу – дивно виглядатиме, якщо заявить, що їй не потрібні мати ТЕС (ТЕЦ)".

За словами експерта, Україні потрібні когенераційні станції з розподілом генерації.

“Нам потрібно не відновлювати, а будувати нову енергетику. Стійку та енергоефективну", – резюмує Ігор Черкашин.

Замінити ТЕЦ дуже проблематично

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко пояснює, що ТЕЦ – це частина системи маневрових потужностей, без яких загальна енергосистема країни не може оперативно реагувати на коливання споживаної потужності.

"Замінити ТЕЦ дуже проблематично, – вважає експерт. – Частково це робиться шляхом збільшення навантаження на ГЕС, але лише вузькопрофільні фахівці зможуть оцінити сьогоднішні можливості такої заміни".

Сенс щось будувати, у тому числі й ТЕЦ, на думку Юрія Гаврилечка є тоді, коли є уявлення про те, для чого це потрібно, кому потрібно, як довго буде потрібно, де саме і в якій кількості.

"У свою чергу, відповіді на ці питання залежать від цілої низки держполітик – від економічної до демографічної", – наголошує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — російська ракета перетнула кордон країни НАТО: подробиці від Валерія Залужного.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

10 лютого 2023, 18:12

Цікавий збіг. Щойно заявили, про відновлення енергопостачання, як новий обстріл. Та і споживання не меншає. Поки половина відключена, інша добирає своє. Зате квітне хабарництво: кого відключати, кого милувати. Тіньові схеми купівлі-продажу генераторів ліхтарів павербанків. Йде розпил допомоги на відновлення. Єдина вигода: меньшає вплив злочинної пропаганди. Люди прозріють.


Новини