Головна Новини Суспільство події Як допомогти українцям пережити опалювальний сезон – чи загрожує Україні новий блекаут
commentss НОВИНИ Всі новини

Як допомогти українцям пережити опалювальний сезон – чи загрожує Україні новий блекаут

Росіяни будь-якої миті можуть повернутися до серійних ударів по критичній інфраструктурі

19 серпня 2023, 12:07 comments1016
Поділіться публікацією:

Підготовка до опалювального сезону 2023-24 залишається одним із найважливіших завдань України, враховуючи, що, згідно з прогнозами і нашої розвідки, і британської, росіяни продовжуватимуть терористичні атаки на українську енергетичну інфраструктуру. Експерти продовжують аналізувати для видання "Коментарі", як наша країна готується до чергової зими, яка, схоже, знову буде дуже непростою.

Як допомогти українцям пережити опалювальний сезон – чи загрожує Україні новий блекаут

Вимкнення електроенергії в Україні. Фото: із відкритих джерел

Борги на енергетичному ринку – ще одна проблема, яка матиме негативні наслідки

Народний депутат України ІХ скликання, голова підкомітету Верховної Ради з питань енергетичної безпеки Вікторія Гриб розмірковує так:

"Українську енергосистему готують до роботи у надскладних умовах, зумовлених не лише торішнім обстрілом. Росіяни будь-якої миті можуть повернутися до серійних ударів по критичній інфраструктурі. Але це лише один із викликів".

За словами експерта, борги на енергетичному ринку – ще одна проблема, яка матиме негативні наслідки.

"Це кошти, яких бракує у процесі підготовки до зими. Через величезну заборгованість та її стрімке збільшення погіршується не тільки фінансовий, а й технічний стан учасників ринку. Вони не мають змоги своєчасно розрахуватися з підрядниками, виплатити зарплату своїм працівникам. У результаті страждають споживачі. Питання взаєморозрахунків та відповідно гармонізації роботи ринку – сьогодні одне з ключових", – упевнена Вікторія Гриб.

Те саме, продовжує вона, стосується боргів населення. Наголошуючи на тому, що в умовах надзвичайно складної економічної ситуації в країні необхідно полегшити "тарифний тягар" для найбільш уразливих категорій українців.

"Для цього варто звернути увагу на європейський досвід створення Фонду зниження енергетичної вразливості (Energy Vulnerability Fund), який би дозволив запропонувати компенсацію за рахунками найбільш вразливим домогосподарствам. Такий підхід, – зазначає нардеп, – набагато ефективніший і прозоріший, ніж ручне стримування тарифів. Подібний досвід запровадила сусідня Молдова. Це чудова нагода допомогти українцям пережити другий опалювальний сезон в умовах повномасштабної війни".

Навряд чи майбутній опалювальний сезон виявиться гіршим за попередній

Фахівець з держполітики у паливно-енергетичному комплексі, доктор наук з державного управління Геннадій Рябцев вважає, що у дискусії між тими, хто розповідає про надзвичайні успіхи під час підготовки до опалювального сезону – і тими, хто кричить, що все пропало і на нас чекає найважча в історії зима, об'єктивно вірною є позиція десь посередині.

"Справді, існує низка проблем, пов'язаних із недотриманням графіка ремонтних робіт, нестачею фінансування та нового обладнання. Але ремонтні роботи продовжуються, здебільшого вони успішні. Запаси палива зростають, а автономність територіальних громад зростає", – зазначає експерт.

Безумовно, продовжує він, енергетичний баланс в Україні зараз хиткіший, ніж був рік тому. Не так багато резервів потужності, не так заповнені наші склади з обладнанням.

"Проте ППО та ПРО стали значно сильнішими. Енергетики знають, що робити у разі системних аварій. Відповідні дії відпрацьовано. А домогосподарства та промислові підприємства швидко забезпечують себе автономними джерелами живлення. І значно більше використовують місцеві джерела енергії. Враховуючи це, навряд чи майбутній опалювальний сезон виявиться гіршим за попередній, – констатує Геннадій Рябцев. – Слід очікувати стабілізаційних відключень у прифронтових регіонах, а також не лише там – після чергових атак на енергетичну інфраструктуру. Але тотальних колапсу, блекаутів та інших страшилок узимку не прогнозується з огляду на вищесказане".

Читайте також на порталі "Коментарі" – чи готова Україна до нових ударів РФ по енергетиці – що важливо врахувати перед опалювальним сезоном.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини