Головна Новини Суспільство події Ворог перегруповується: куди розгортається фронт - чи є передумови для закінчення війни
commentss НОВИНИ Всі новини

Ворог перегруповується: куди розгортається фронт - чи є передумови для закінчення війни

Експерти розповіли, чому незважаючи на відведення частини військової техніки РФ до Білорусі - говорити про закінчення війни не доводиться

30 березня 2022, 15:05
Поділіться публікацією:

Триває 35-а доба російського відкритого вторгнення в Україну. За даними Генштабу ЗСУ, "відведення" російських військ у районі Києва, ймовірно, є лише ротацією окремих підрозділів. При цьому відомо, що агресор перекинув в Україну частину військ із окупованих територій Грузії. Експерти оцінили для видання "Коментарі" події, які зараз відбуваються на військовому, інформаційному, зовнішньополітичному та переговорному фронтах, а також перспективи розвитку ситуації.

Ворог перегруповується: куди розгортається фронт - чи є передумови для закінчення війни

Війна в Україні. Фото: Генштаб ЗСУ

Путін поповнює свій шантажійний фонд для переговорного процесу

Політолог Дмитро Воронков зазначає, що на військовому фронті, після того, як агресор захлинувся у плані наступального потенціалу, він зробив ставку на позиційні бої та тактику випаленої землі.

"Єдина панацея проти затягування конфлікту – це контрнаступ. Але через те, що фронт розтягнутий, вдається здійснювати лише локальні контрнаступи у певних напрямах. Як, наприклад, у районі Києва. На мою думку, зараз ворог робить ставку на південно-східну Україну, а не на столицю. Бо Путіну потрібна хоч якась перемога та досягнення локальної мети. Думаю, що він бачить сухопутний коридор у Крим. Але поки що Маріуполь обороняється, це завдання виконати не вдається. Тому переговори ворог скоріше використовує як спосіб потягнути час, щоб дотиснути багатостраждальний Маріуполь", – каже експерт.

На його думку, на інформаційному фронті агресор значно втратив ініціативу. Правдива інформація про те, що насправді відбувається в Україні, дедалі частіше просочується в інформполі росЗМІ. А пропагандистам Кремля стає все складніше перекручувати інформацію.

"Серйозним хуком для режиму Путіна було інтерв'ю Зеленського російським ЗМІ. На трансляцію цього інтерв'ю Роскомнагляд навіть наклав заборону", – наголошує Дмитро Воронков.

На дипломатичному фронті, продовжує політолог, Україна успішно консолідує Захід щодо санкцій проти держави-агресора, а також підштовхує союзників до збільшення поставок нам озброєння.

"Зокрема, я б виділив домовленість про постачання американських ППО дальньої дії та британських ПЗРК "Starstreak". А ось питання закриття неба поки що не демонструє прогресу, – зазначає експерт. – Але мені здається, що з кожним днем зростає можливість введення миротворчого контингенту з Польщі чи інших країн НАТО. Думаю, що Україна має продовжувати просувати ці питання і надалі, як мінімум, щоб здійснити ці цілі в районі Запорізької та Чорнобильської АЕС для уникнення техногенної катастрофи".

Щодо переговорів, то, за словами Дмитра Воронкова, результати вчорашньої зустрічі української та російської делегації у Стамбулі дали певну надію. Особливо в ракурсі того, що РФ явно знизила перелік своїх вимог. При цьому не виключає, що Путін у такий спосіб просто тягне час та імітує бажання дипломатичного врегулювання конфлікту.

Політолог резюмує:

"Перспективи закінчення війни поки що туманні, але вони є. Думаю, Путін не піде без жодних локальних перемог. І що більше він окупує територій та насильно вивозить наших людей, то більше поповнює свій шантажійний фонд для переговорного процесу. Для нас був би найпозитивніший сценарій – переворот у самій РФ, повалення режиму Путіна або його фізична ліквідація".

Спроби виправдати провал так званої спецоперації в Україні в очах російського суспільства говорять про те, що в РФ все пішло не за планом

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченко, політолог Ганна Малкіна, серед головних військових успіхів захисників України відзначає оборону Києва.

"Ворог залишив спроби штурму столиці України, незважаючи на всі гучні заяви взяти її за 48 годин. Це дуже важливо, оскільки взяття ворогом столиці завжди мало величезне символічне значення. Незважаючи на те, що залишаються загрози ракетних ударів, відмова, нехай і тимчасова від штурму – важливий підсумок 35 днів війни", – впевнена експерт.

Змінилася, вважає вона, ситуація в інформаційному просторі.

"Російські пропагандисти різко змінили риторику з бравурної ("Україна здасться за два дні") до "Що ви хотіли? Ми воюємо з другою армією в Європі". Спроби виправдати провал так званої спецоперації в Україні в очах російського суспільства говорять про те, що все пішло не за планом. Проте це не означає відмови від спочатку позначених цілей. На превеликий жаль, ми втягуємось у затяжну війну, з непередбачуваним результатом та незрозумілими наслідками", – наголошує Ганна Малкіна.

За її словами, величезну роль у підсумках війни відіграють санкції.

"Незважаючи на те, що очікуваний ефект від них не настане в короткостроковій перспективі (РФ має великий запас ходу"), вони вже почали робити свою справу. Пересічний російський обиватель зіткнувся з певними незручностями у сфері отримання звичних послуг, придбанням деяких товарів, доступом до інформаційних ресурсів. Поки що в цьому звинувачують "зовнішніх ворогів", які ненавидять Росію. Але згодом буде накопичуватися невдоволення, все гостріше будуть ставити питання "навіщо нам все це було потрібно, нормально ж жили?". І це питання неминуче почне підривати легітимність російської влади, каталізувати протести", – прогнозує політолог.

Щодо переговорного процесу, то його результати поки що рано обговорювати, вважає Ганна Малкіна. Поки що, акцентує вона, це просто процес, який має йти, але який ніяк не може вплинути на перебіг бойових дій і тим більше на завершення війни.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Арестович розповів, чому Путін більше не може розраховувати на білорусів у війні проти України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини