Головна Новини Суспільство події Війна – 30-й день: чому Захід не готовий дати гарантії Києву – що чекати від Путіна в ізоляції
commentss НОВИНИ Всі новини

Війна – 30-й день: чому Захід не готовий дати гарантії Києву – що чекати від Путіна в ізоляції

Експерти розповіли, у яких позиціях після місяця виснажливої війни опинилися Україна та Росія

25 березня 2022, 12:55 comments1343
Поділіться публікацією:

У п'ятницю, 25 березня, Україна переживає 30-ту добу російського відкритого вторгнення. На думку президента Володимира Зеленського, вже зрозуміло, що Росія сильно прорахувалася зі своїми планами, а ось Україна продемонструвала свою силу, а також згуртувала весь цивілізований світ проти російського агресора. Генштаб повідомляє, що українські воїни продовжують масово знищувати живу силу та військову техніку окупантів. А видання "Коментарі" продовжує відслідковувати разом із експертами хід цієї війни – героїчної для України та ганебної для Росії.

Війна – 30-й день: чому Захід не готовий дати гарантії Києву – що чекати від Путіна в ізоляції

Війна в Україні. Фото: Генштаб ЗСУ

Поки над нами не закриють небо, продемонструвавши цим справжні гарантії безпеки, говорити про підписання якихось угод – безглуздо

Політолог, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала зробив низку висновків.

"Перший висновок. Як кажуть у народі, не такий страшний чорт, як його малюють. Мова про РФ. Її претензії на роль вершителя доль народів, цілих регіонів (для чого Кремлю нібито достатньо домовитися з США та Китаєм про "переділ світу") виявилися неспроможними. Україна продемонструвала, що РФ на таку роль не просто не підходить. Що саме вона – дестабілізує міжнародну безпеку. Тож міф про "велику Росію" розвіяний, – зазначає експерт. — Другий висновок. Цей міф розвіяний не стільки тому, що Росія не така сильна, чи що там ніякі солдати та командири, а насамперед тому, що Україна показала свою міць, свою силу, свою єдність. І саме тому Україна має претендувати на роль регіонального лідера. Як мінімум у Східній Європі. Саме Україна зараз – у трендах, саме вона – головний захисник демократичних цінностей. Не на словах, а на ділі", – наголошує експерт.

Третім висновком він із жалем називає те, що не всі уряди країн, які відносять себе до демократичних, до цивілізаційного світу, продемонстрували солідарність тією мірою, яка потрібна Україні.

"І тут є над чим працювати, – продовжує Віталій Бала. – У тому числі через четверті висновки. А саме – переважна більшість громадськості у тих же ЄС, США, Канаді – солідарна з Україною. І саме через тиск громадян, електорату, можна змусити уряди держав, що коливаються (насамперед – європейських) прийняти потрібні нам рішення".

П'ятий висновок, на думку експерта, такий – те, що відбувається, показало, що мирні переговори, зокрема щодо гарантій безпеки, навряд чи будуть зараз настільки ефективними, як нам хотілося б.

"Вже відкрито звучать заяви про військові злочини з боку РФ, про геноцид українського народу. Але при цьому Захід не здатний закрити над нами небо, припинивши ракетні та авіаудари з боку Росії. Про які гарантії може йтися за таких умов? – запитує Віталій Бала. – Думаю, доки над нами не закриють небо, продемонструвавши цим справжні гарантії безпеки, говорити про підписання якихось угод – безглуздо. Поки що ми на полі бою, на жаль, залишаємося фактично віч-на-віч з агресором. А тому рухатися до миру нам треба не через угоди, укладені під дулом автомата, а через перемогу. На мій погляд – це єдиний шлях, який убезпечить нас від можливих проявів агресії з боку РФ у майбутньому. А для цього нам слід чітко заявити нашим партерам, що Україна будуватиме ракетно-космічні війська. Унеможлививши удари по нам з відстані 2-3 тисяч км, як робить зараз Росія".

Щодо прогнозів, то на сьогоднішній день ніхто не може сказати – чим і коли все це закінчиться, упевнений експерт. Але для України, наголошує він, важлива перемога.

"Це не означає, що ми маємо, умовно кажучи, взяти Москву. Але ми зобов'язані, як мінімум, викинути ворога з нашої території. Спершу з материкової, включаючи весь Донбас. Слід максимально зменшити можливості російської армії продовжувати агресію. І скористатися отриманою паузою, щоб відновити свої сили, зокрема технологічно переоснастивши армію, – пояснює Віталій Бала. – Безперечно, добре, що вже звучать заяви про створення спецфонду для відновлення України. При цьому важливо відбудовувати не просто зруйновані цивільні та інфраструктурні об'єкти, а й відбудовувати нову економіку. З такою структурою, яка дозволить нам бути успішним, мати ресурси для створення суперармії та високого рівня життя. Щоб ті люди, які зараз проживають в ОРДЛО, у Криму, самі захотіли мати спільне майбутнє з успішною Україною, а не Росією, що загниває".

Під тиском неймовірних економічних санкцій, а також втративши своїх останніх союзників Путін може ухвалити рішення та натиснути червону кнопку

Колишній працівник СБУ та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки Іван Ступак міркує так:

"Про це йшлося вже багато, але повторити все ж таки так приємно – російський бліцкриг в Україні однозначно провалився. А спроба самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка приміряти на себе лаври Нострадамуса передбачаючи, що "ця війна триватиме максимум три-чотири дні. Там нікому буде проти нас воювати" виявилася страшенно невдалою".

Іван Ступак виділив низку важливих моментів на 30-й день війни.

Оборонні союзи

"Як показав наш сумний досвід, у критичних ситуаціях Україна може розраховувати лише на себе та допомогу окремих країн. Різноманітні союзи та міжнародні організації не лише не в змозі запобігти війні, а й не в змозі зупинити її. Зараз ми бачимо формування обрисів нового майбутнього оборонного союзу Україна – Великобританія – Польща-країни Балтії та можливо Туреччина", – зазначає експерт.

Китайський фактор

Неймовірно важливою складовою нашої майбутньої перемоги є позиція Китаю, упевнений Іван Ступак. Він наголошує, що на даний момент китайська зовнішня політика розпочала плавний дрейф від "повної підтримки РФ" до "обережної підтримки України та засудження війни". Відмова Китаю від економічної та військової підтримки Росії прискорює руйнівну дію західних санкцій, пояснює експерт.

Захоплення міст

"Можна впевнено говорити, що РФ взяти Київ не зможе. Взяти не зможе, але не залишить відчайдушних спроб максимально знищити інфраструктуру не лише Києва, а й інших великих міст, до яких зможе дотягнутися – за сумним прикладом Харкова, Ізюму та Маріуполя. Крім того, продовжує Іван Ступак, метою РФ є бажання посіяти паніку серед населення, спровокувати гуманітарну катастрофу в цих регіонах з метою посилити свої позиції на переговорах з Україною".

Але на шляху до цього, вважає експерт, РФ має дві проблеми:

– серйозна система ППО, яку Україна отримає завдяки підтримці окремих західних країн;

– кількість боєздатної авіації та досвідчених пілотів РФ завдяки вмілим діям наших військових значно скоротилася.

Тому, пояснює Іван Ступак, для досягнення поставленої мети РФ будуть використані (вже використовуються) неприцільні обстріли міст з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню ("Гради" та "Смерчі"), а також залишки крилатих ракет "Калібр", "Іскандер" та "Кинжал".

Червона ядерна кнопка

"На жаль, те, що завжди вважалося ефемерним і нереальним, вже сьогодні набуває обрисів "може статися". Шалений російський диктатор Путін з кожним днем все більше усувається від свого оточення, відривається від реальності і закривається у своєму бункері десь посеред Уральських гір. Під тиском неймовірних економічних санкцій, а також втративши своїх останніх союзників, він, ймовірно, може ухвалити рішення натиснути червону кнопку – і таким чином спробувати переламати ситуацію на свою користь. Західні аналітики не виключають, що якщо рішення завдати тактичного (місцевого) ядерного удару буде прийнято, він може прийтись не по Україні, а по одній із країн, яка активно підтримує та забезпечує нас озброєнням. Залишається сподіватися, що в Росії знайдуться адекватні люди, які зможуть цього не допустити", – резюмує Іван Ступак.

Читайте також на порталі "Коментарі" — на Київщині ЗСУ перейшли в контрнаступ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини