Головна Новини Суспільство події Великоднє перемир'я на Донбасі: що задумала Росія
commentss НОВИНИ Всі новини

Великоднє перемир'я на Донбасі: що задумала Росія

Експерти вважають, що Росія лише створює видимість мирного процесу на Донбасі, готуючись до нових атак стосовно України

29 квітня 2021, 12:42
Поділіться публікацією:

Головним питанням на переговорах, які Тристороння контактна група з питань Донбасу провела 28 квітня, була можливість узгодити т.зв. пасхальне перемир'я поблизу лінії розмежування. Однак домовитися про компромісний механізм верифікації тимчасового перемир'я не вдалося. Разом із цим, на думку спікера вітчизняної делегації в ТКГ Олексія Арестовича, шанси на укладення домовленості ще є. Ситуацію, що склалася, спеціально для порталу "Коментарі" проаналізували експерти.

Великоднє перемир'я на Донбасі: що задумала Росія

Експерти про великоднє перемир’я на Донбасі. Колаж: "Коментарі" / Д.Романюк

"Україна — ставка і жертва одночасно"

Директор Центру міжнародної безпеки Валерій Кравченко впевнений, що Росія продовжує симуляцію мирного процесу, ні на йоту не відступаючи від плану суб'єктивізації так званих "ДНР-ЛНР", який, своєю чергою, абсолютно неприйнятний для нас.

"Мінський процес в глухому куті, спроби його зрушити можливі тільки завдяки чиїмсь поступкам, — підкреслює експерт. — Очевидно, що для РФ дипломатія зараз в іншому місці — гра із Байденом в самому розпалі. Україна ж — ставка і жертва одночасно. РФ готова йти на ескалацію і готує провокації (не дарма росЗМІ розганяють тему "нацистів в Україні" напередодні травневих свят)".

Для Москви критично змінити статус-кво, щоб отримати нові вигідні переговорні позиції, підняти ставки, зазначає Валерій Кравченко.

"Кремлю потрібні нові об'єкти для розміну, як було у випадку з Донбасом після Криму в 2014-му, — вважає експерт. — Подивимося, куди Москву призведе така тактика і впевненість у власних силах".

Варіантів закінчення війни на Донбасі всього два

Експерт Міжнародного інституту демократій, екс-командир 2-ї роти 24-го батальйону "Айдар" Євген Дикий пояснює, що стійкий мир на Донбасі можливий тільки за умови перемоги однієї зі сторін — України чи РФ — у війні.

"Донбас — не сторона конфлікту, Донбас — не предмет конфлікту. Донбас — це тільки те місце, де українсько-російська війна має найбільш "класичний" фронтовий характер, не більше. Війна йде на всіх фронтах — від окупованого Криму до ПАРЄ. Війна йде в медійній сфері. І предметом конфлікту є не шматок території, а глобальне геополітичне майбутнє України і Росії", — запевняє Євген Дикий.

На його думку, саме в цій перспективі слід розглядати бойові дії на Донбасі. І через цю призму відразу зрозуміло, що ключ до стійкого миру не там і не в Мінську, а тільки в Москві і в Києві.

Експерт впевнений, що війна закінчиться лише одним з двох варіантів.

"Або РФ визнає свою поразку і відмовиться від амбіцій повернення України до "русского міра", або ж Україна визнає, що програла війну і погодиться на статус сателіта РФ по типу нинішньої Білорусі. Третього варіанту не існує в принципі", — висловлює свою точку зору Дикий.

Тому, підкреслює експерт, скільки б "великодніх", "шкільних", "хлібних", "всеосяжних" та інших припинень вогню не вигадували в ТКГ, всі вони заздалегідь будуть хиткими. Їх або не дотримуватимуться зовсім, або вони, в кращому випадку, триватимуть кілька днів.

"Це слід прийняти як неминучу даність, із цим треба жити, як Ізраїль живе з перманентною війною вже кілька десятиліть, — закликає Євген Дикий. — До цього слід ставитися як до неминучої, нехай і дорогої, плати за нашу свободу і право самим визначати свій шлях. Наша позиція на мирних переговорах стане значно сильніше, коли ми — і влада, і суспільство, — нарешті остаточно психологічно приймемо цю неприємну, але єдину існуючу реальність. І замість постійного пошуку неможливого "миру" поставимо за мету перемогу в цій війні. Мир автоматично випливає з цієї перемоги. Просто так нам його ніхто не подарує".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли про те, що армія РФ збирається повернутися на кордон з Україною. Коли це станеться, дізнайтеся в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися, яку хіматаку планували влаштувати російські бойовики на Донбасі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини