Головна Новини Суспільство події В очікуванні зустрічі Путіна та Ердогана: чому її так домагалася Анкара – в чому загроза для України
commentss НОВИНИ Всі новини

В очікуванні зустрічі Путіна та Ердогана: чому її так домагалася Анкара – в чому загроза для України

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган, заради зустрічі з Володимиром Путіним, вирішив приїхати в Сочі особисто

4 вересня 2023, 12:17 comments1193
Поділіться публікацією:

У понеділок, 4 вересня, у Сочі заплановано зустріч російського диктатора Володимира Путіна з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом. Президенти зустрінуться у Сочі. Вже відомо, що окрім ситуації із зерновою угодою, знехтуваною РФ у липні, сторони обговорять питання двосторонніх відносин, регіональні проблеми, російсько-українську війну, ймовірність нових обмінів полоненими між нашою країною та державою-агресором. Незадовго до цієї зустрічі стало відомо, що ООН готова йти на поступки РФ, у тому числі перепідключенням "Россільгоспбанку" до системи SWIFT, розморожуванням активів російських компаній. Які очікування від переговорів лідерів Туреччини та РФ? Чи є шанс на реанімацію зернової угоди? Чи варто це робити, йдучи на поступки Кремлю? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся як експертам.

В очікуванні зустрічі Путіна та Ердогана: чому її так домагалася Анкара – в чому загроза для України

Ердоган та Путін. Фото з відкритих джерел

Дуже не хотілося б послаблення санкцій та розморожування російських активів

Народний депутат України ІХ скликання, екс-гендиректор Авдіївського коксохімічного заводу Муса Магомедов поділився таким коментарем:

"Я, як і раніше, вважаю, що зернова угода себе зжила. Оптимальний варіант – це військові кораблі супроводу НАТО для українських вантажів, по яких росіяни навряд чи наважаться завдавати ударів. Однак найбільше очікування все ж таки стосується обміну полоненими. Якщо президенту Ердогану вдасться дотиснути Путіна у цьому питанні, це буде великим успіхом".

Паралельно, продовжує парламентарій, дуже не хотілося б послаблення санкцій та розморожування російських активів.

"Подібне може стати поганим сигналом для інвесторів про перспективність співпраці з Росією в майбутньому. Цього не можна допустити доти, доки росіяни не заберуться за межі України 1991 року і не відшкодують завдані Україні збитки", – пояснює Муса Магомедов.

Дуже непередбачуваними є результати переговорів у контексті саме України

Політолог, партнер міжнародного комунікаційного агентства Good Politics Максим Джигун упевнений, що Ердоган явно хоче цих переговорів більше, ніж Путін.

"Зважаючи на все, Путін чітко для себе визначив, що треба вбивати до кінця зерновий коридор, який виводить Україну на зовсім інший рівень гри та впливу. І навіть під тиском Туреччини, Катару, Китаю, російська влада не прагне реанімувати зернову ініціативу", – зазначає експерт.

У свою чергу Туреччина дуже хотіла б відновити своє посередництво між Києвом і Москвою. У тому числі глобальніше, ніж просто щодо зернової угоди (хоч економічно її зупинка серйозно б'є по Туреччині), демонструючи свою здатність бути потужним переговорником, пояснює політолог.

"З огляду на те, що Туреччина з РФ має низку інших важливих для них тем (Сирія, будівництво нового газопроводу для торгівлі з Європою – через турецьку територію, торговельні відносини) – дуже непередбачувані результати переговорів у контексті саме України. Хоча, – наголошує Максим Джигун, – Ердоган дуже зацікавлений у позитивному результаті. Який він може потім використати для прискорення вступу Туреччини до ЄС, для одержання західних зразків озброєння для своєї армії, особливо літаків F-35 (що зараз блокується США). Тож турецький лідер намагатиметься зробити все, щоб сочинські переговори не пройшли даремно".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому з'явилося багато думок про війну в Україні – що за цим стоїть.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини