Головна Новини Суспільство події У чому головна інтрига «справи Коломойського» – що вже насторожує
commentss НОВИНИ Всі новини

У чому головна інтрига «справи Коломойського» – що вже насторожує

Коломойський вже десятки років займається нечистим бізнесом, скандалів з ним була величезна кількість, але жодна українська влада не зуміла поставити його у законодавчі рамки

3 вересня 2023, 15:35 comments3518
Поділіться публікацією:

Шевченківський райсуд Києва обрав увечері 2 вересня бізнесменові Ігорю Коломойському запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном 60 днів з можливістю внесення застави у розмірі майже 510 мільйонів гривень. Раніше, цього ж дня СБУ, БЕБ та Офіс генпрокурора вручили Коломойському підозру за статтями 190 та 209 Кримінального кодексу: шахрайство та легалізація (відмивання) майна, отриманого злочинним шляхом. Про що говорить "справа Коломойського", які її перспективи? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

У чому головна інтрига «справи Коломойського» – що вже насторожує

Ігор Коломойский. Фото: з відкритих джерел

Якщо зараз Коломойському не просто вручили чергові підозри, не просто обрали запобіжний захід, а намагатимуться довести справу до суду – це стане серйозним кроком

Керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок вважає, що вручення Коломойському підозри та його ув'язнення в СІЗО (хоч і з можливістю вийти під заставу у понад півмільярда гривень) – це справді резонансна подія. Але є суттєвий нюанс.

"Коломойський вже десятки років займається нечистим бізнесом, скандалів із ним була величезна кількість. Але жодна українська влада не зуміла поставити його у законодавчі рамки. З тієї ж історії з "Татнафтою" можна писати окрему книгу, – наголошує експерт. – І, якщо зараз Коломойському не просто вручили чергові підозри, не просто обрали запобіжний захід, а намагатимуться довести справу до суду – це стане серйозним кроком. Чимало контрагентів дуже хотіли б, щоб Коломойський отримав реальний термін. Тому що його боргові зобов'язання перед українським та іноземним бізнесом є колосальними".

Інша справа, продовжує Валерій Клочок – чому відбувається все саме зараз. І тут він поділяє позицію багатьох вітчизняних експертів, журналістів, політиків – дуже вже "зручно" все співпало як з візитом у США (де відкриті справи проти Коломойського) керівників українських антикорупційних органів, так і з візитом туди президента Зеленського, що готується, на Генасамблею ООН (пройде з 18 по 20 вересня у Нью-Йорку). Не виключено, що Коломойський на той час вийде під заставу. Але слідчі дії продовжуватимуться, зазначає експерт.

"Схоже, Захід загалом і США зокрема, дійсно, тиснуть на українську владу, щоб ті робили певні дії стосовно Коломойського, до якого є безліч питань у різних країнах. Зрозуміло, що з таким кейсом візит Зеленського до Штатів виглядатиме привабливішим з усіх боків. Не варто виключати, що активізація слідчих дій проти Коломойського має відношення і до виборів в Україні, які рано чи пізно відбудуться – і про які останнім часом говорять все голосніше. Не секрет, що Коломойський сприяв, щоб Зеленський став президентом, що проекти "Вечірній Квартал", а потім і "Слуга народу" були постійно присутніми на його каналах. І тепер той, сходженню кого на політичний олімп сприяв Коломойський, може сприяти його посадці. Майже за завітами Лі Куан Ю (сінгапурський державний діяч, перший прем'єр-міністр Республіки Сінгапур, один із творців сінгапурського "економічного дива"), який радив правителю, який реально хоче боротися з корупцією, посадити трьох своїх друзів (знаючи – за що саме, як знають і вони). Для Зеленського це стало б потужним поштовхом до його гіпотетичної виборчої кампанії, яка може відбутися вже наступного року, навіть до закінчення війни", – пояснює Валерій Клочок.

Втім, зазначає він, історію з Коломойським використовуватимуть по-різному. Вже сьогодні можна констатувати, що порохоботи всі лаври віддають Заходу, який додавив Зеленського, та ще й будують конспірологічні теорії про те, чому за справу НАБУ раптом взялися БЕБ та СБУ.

Але головне питання, за словами експерта, залишається у підвішеному стані – чи дійде справа до суду, чи буде виголошено вирок із реальним терміном?

Швидше за все, саме в Апеляційному суді поставлять крапку в цій історії

Голова профспілки Українська незалежна фундація юристів, голова АТ "Кравець та партнери", адвокат Ростислав Кравець поділився таким коментарем:

"У кримінальних справах, які порушили проти Коломойського представники СБУ та БЕБ (поставивши відповідні підозри щодо них), виникає багато питань. А ситуація з обранням запобіжного заходу і зовсім нагадує погано зрежисовану комедію. Якщо розібрати всі обставини цієї історії, то явно не сходиться".

Не секрет, продовжує експерт, що нещодавно Коломойський відвідав НАБУ, де йому нібито були готові щось пред'явити. Як я розумію, ті самі підозри, які зараз висунули БЕБ та СБУ. Чи це не пов'язано з тим, щоб справу розглядало не НАБУ?

Викликає питання також пред'явлення підозри саме у суботу. Чому було не зробити це у п'ятницю чи не почекати понеділка?

Ще одна незрозуміла ситуація – як громадянину якої країни Коломойському пред'являли підозри?

"По відео, яке було із зали засідань, я особисто цього не зрозумів, – зізнався Ростислав Кравець. – Ще одна дивовижна обставина – це безпосередній авторозподіл справи у суді. Незважаючи на те, що у Шевченківському райсуді багато співробітників, авторозподіл, судячи з сайту, був орієнтований на одного суддю. Насторожує й мовчання різноманітних українських видань та громадських організацій, які фінансуються з-за кордону (тими ж США). Так само, чому не притягуються до відповідальності інші особи, які точно брали участь у схемах з виведення коштів, включаючи керівництво та акціонерів Приватбанку".

На думку експерта, слід також звернути увагу, що є чимало рішень Європейського суду з прав людини щодо необґрунтованості дій органів досудового слідства та суду, які як заставу обирають суму збитків, нібито завданих тією чи іншою особою державі. А це суперечить захисту прав та основних свобод людини.

"Коломойський від коментарів відмовився. Його захист заявив, що вносити заставу не будуть. Наразі адвокати намагаються подати апеляцію. Найімовірніше, саме в Апеляційному суді поставлять крапку у цій історії, – вважає Ростислав Кравець. – Він або визнає підозру обґрунтованою і підтримає запобіжний захід – або ні".

Читайте також на порталі "Коментарі" — що стоїть за чистками, які анонсував Зеленський – чи пов'язана з цим підозра Коломойського.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

3 вересня 2023, 14:45

Результат відомий ще з Біблії. Вони невинного Божого сина розіп'яли та знущались над ним, а злочинця відпустили.


Новини