Головна Новини Суспільство події Сирський замість Залужного: про що говорить рішення Зеленського і чи будуть зміни
commentss НОВИНИ Всі новини

Сирський замість Залужного: про що говорить рішення Зеленського і чи будуть зміни

Сирський показав тією ж Харківською операцією, на що реально він здатний

8 лютого 2024, 20:00 comments4167
Поділіться публікацією:

Президент України, верховний головнокомандувач Володимир Зеленський відправив у відставку головкома ЗСУ генерала Валерія Залужного, запропонувавши залишатися в команді влади. Новим головкомом став генерал Сирський, який раніше командував сухопутними військами. Як оцінюєте ці зміни? До чого вони можуть призвести? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Сирський замість Залужного: про що говорить рішення Зеленського і чи будуть зміни

Сирський став новим головкомом. Фото: з відкритих джерел

Ми не можемо собі дозволити сидіти в обороні, нам важливо рухатися вперед

Медіаексперт, член Ради з питань свободи слова за президента Володимира Зеленського, екс-заступник міністра інформполітики (з 2015 по 2016 рр.), радник міністра оборони України (2014-2015) Тетяна Попова розмірковує так:

"Я припускаю, що буде якийсь час шквал обговорень та емоцій. Зрозуміло, що є люди, яким відставка Залужного не сподобається (опозиціонери, той же Порошенко вже роздмухують тему), як зрозуміло й те, що росіяни вчепляться в це кадрове рішення".

Водночас, нагадує експерт, Сирський був тією людиною, яка відповідала за оборону Києва, а також за Харківську операцію, успішні для нас.

"І, напевно, президент мав розуміння того, чого він хоче від головкому. І, зважаючи на все, з Залужним він розійшовся добре. Я не зовсім розумію, яке місце він займе тепер. Ходили чутки, що може стати послом у Великій Британії. Або продовжить щось робити у ЗСУ. Поки що не ясно. Як би там не було, вся відповідальність зараз на президенті", – наголошує Тетяна Попова.

Сподіваємось, продовжує вона, що це кадрове рішення призведе до позитивних для України наслідків. Треба розуміти, наголошує експерт, що ми не можемо собі дозволити сидіти в обороні. Нам важливо рухатись уперед.

"Сирський показав тією ж таки Харківською операцією, як це може бути, – підкреслює Тетяна Попова. – Коли росіяни чекали від нас удару на Херсонщині, перекинувши туди з Харківської та Донецької області військові частини, а ми завдали нищівного удару зовсім в іншому місці. Можливо, задля таких прийдешніх несподіваних ударів Зеленський і призначив Сирського головкомом".

Залужний та Сирський – представники однієї військової школи

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович зазначає, що ми поки що не знаємо, якою буде команда нового головкому. А це дуже важливий елемент воєнного керівництва. Отже, пояснює він, кілька днів доведеться почекати, щоб побачити і зрозуміти нову конфігурацію в цьому плані.

"З огляду на те, де служив Сирський, його добрі взаємини із Залужним, навряд чи варто очікувати на якісь кардинальні зміни в тій стратегії, якою слідувала Україна", – вважає експерт.

За його словами, і Залужний, і Сирський – по суті представники однієї військової школи, які здобули неоціненний досвід за час широкомасштабної війни. Тож швидше за все новий головком продовжить робити те, що робив його попередник, прогнозує Ігор Рейтерович.

"Фраза Зеленського про якісь нові підходи та принципи ведення війни – швидше, не більше ніж політичне висловлювання. Наскільки відомо, жодних альтернативних планів Сирський не мав, він усе погоджував із Залужним, виконував поставлені завдання, які вироблялися на рівні головкому та Генштабу. Тож нічого принципово нового тут не варто очікувати, – припускає експерт. – У тому числі – тому що армія сама по собі є досить інерційною структурою. Вона не може швидко зазнавати кардинальних змін. Тим більше що для цього потрібні відповідні ресурси. Якщо їх не було у Залужного – з чого з'являться раптом у Сирського?".

Читайте також на порталі "Коментарі" — головна помилка у новому законопроєкті про мобілізацію: які кроки суспільство чекає від влади.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

8 лютого 2024, 20:22

Запропонував залишатися в команді влади? Як казав такому, вбитий юдейцями син їхнього Творця Ісус: "Цілунком зраджуєш мене?"

Ігор

8 лютого 2024, 20:18

Біблійна історія. Перше братовбивство: Каїн вбив Авеля з ревнощів. Бог юдейців не прийняв підношення Каїна, бо бачив його чорну Ze-душу і не повірив в його щірість. У Фюрера ревнощі до популярності Залужного, бо злий Ze-корумпованец нікому не подобається. Знов ми отримали підтвердження демонстративної рішучости обрізаних: або по моєму, або ніяк - хоч все загине! Шкода, що покора малоправославних рабів не повторить Чаушеску Каддафі, та й долі Гитлера не буде, бо в ростові негідникам комфортно.


Новини