Головна Новини Суспільство події Шантаж РФ у Чорному морі можна припинити двома способами – на що мають наважитись у НАТО
commentss НОВИНИ Всі новини

Шантаж РФ у Чорному морі можна припинити двома способами – на що мають наважитись у НАТО

Захід має дати чітку відповідь – як боротися з РФ, як терористом міжнародного масштабу

25 липня 2023, 12:24 comments1533
Поділіться публікацією:

Росія після виходу із зернової угоди вже тиждень тероризує південь України атаками ракет та дронів, руйнуючи портову інфраструктуру з метою максимально знизити експортні можливості нашої країни. Вона ігнорує заклики ООН повернутися до "зернової угоди". Більше того, за даними США, країна-агресор готує у Чорному морі провокації під чужим прапором. Чому світ дозволяє РФ проводити це, по суті, піратство, терор, причому у глобальних масштабах? Як зробити Чорне море безпечним? Що для цього потрібно? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Шантаж РФ у Чорному морі можна припинити двома способами – на що мають наважитись у НАТО

Шантаж РФ у Чорному морі. Фото з відкритих джерел

Для безпеки судноплавства у Чорному морі Україні потрібен паритет у озброєннях

Народний депутат Верховної Ради VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов розмірковує так:

"Російське керівництво збирається максимально зруйнувати українську портову та іншу транспортну інфраструктуру, яка використовується для експорту зернових. Дипломатичний тиск з боку насамперед Китаю та країн Африки на Росію може призвести до відновлення зернової угоди. Також у продовженні роботи "зернового коридору" зацікавлена Туреччина і це питання може обговорюватися на двосторонній зустрічі, яка може пройти в серпні, ймовірно в Сочі. Але у разі відновлення дії зернової угоди через руйнування інфраструктури Україні набагато важче організовуватиме власне технічні рішення щодо вивезення зерна".

Експерт нагадує, що умовами повернення зернової угоди російська сторона ставить підключення Россільгоспбанку до SWIFT, дозвіл на транзит аміаку та деякі інші рішення. Для Росії, пояснює він, важливо створити прецедент часткового зняття санкцій, щоб використати той самий механізм в інших галузях. Власне, російський шантаж навколо постачання зерна – один із елементів примусу Заходу до угод про припинення вогню та заморожування бойових дій, упевнений Ігор Попов.

На його думку, протидіяти деструктивним діям Росії можна двома способами: силовим та компромісним.

"Силовий передбачає конвоювання суховантажів військово-морськими силами НАТО. Саме для обговорення плану розблокування експорту президент Володимир Зеленський ініціював засідання Ради Україна-НАТО. Також для безпеки судноплавства у Чорному морі Україні потрібен паритет у озброєннях. Для його досягнення українське керівництво просить західних союзників надати Україні винищувальну авіацію та далекобійні ракети. Поява бойових можливостей щодо ураження місць базування російського флоту та крилатих ракет стала б сильним аргументом для відновлення експорту зерна", – зазначає експерт.

А от компромісний вихід, вважає він, влаштував би Росію. Оскільки її метою на сьогодні є заморозка військових дій, а відтак згоду на дію "зернового коридору" Кремль легко подав би як частину глобальних домовленостей із Заходом.

"Наприкінці липня очікується проведення саміту "Росія-Африка", у серпні – зустрічі у форматі БРІКС та G20. І питання продовольчої безпеки (у тому числі – постачання українського зерна) обговорюватимуться як на офіційному рівні, так і на закритих зустрічах", – констатує Ігор Попов.

Заходу слід відмовитися від концепції збереження РФ, недопущення її розвалу

Політичний експерт Олександр Антонюк нагадує, що безкарність породжує вседозволеність. І, впевнений він, шантаж з боку РФ, її відверто терористична діяльність на території України і не лише – це наслідки всіх попередніх безкарних злочинів протягом понад 30 років. Починаючи з організації на території Молдови анклаву під назвою Придністров'я, продовжуючи двома чеченськими кампаніями, війною проти Грузії з відторгненням частини її територій, анексією українського Криму, окупацією частини Донбасу, військовими злочинами у Сирії.

"Не отримавши відповіді на це, Кремль зважився на повномасштабне вторгнення в Україну. Не отримавши достатньо потужної відповіді і на це – ось уже майже півтора роки продовжує множити тут військові злочини, а також кризи – у всьому світі", – наголошує Олександр Антонюк.

Світ, продовжує він, намагався домовитися з терористом №1, утихомирити його. Не приховуючи, що переслідував при цьому власні економічні інтереси.

"Давайте згадаємо, як поводилися наші європейські партнери в період з 2014-го по 2022-й. Створювали корпорації з РФ, будували з нею спільно газотранспортні коридори тощо. Все це дало Кремлю можливість наростити економічні можливості для масштабніших терористичних актів, для ігнорування міжнародного права, для корупції чиновників і політиків у різних країнах", – пояснює експерт.

При цьому РФ з кожним разом лише збільшує свої апетити і демонструє все більшу зневагу до міжнародних інституцій.

"Слід визнати, – зазначає Олександр Антонюк, – що ці самі інституції не відповідають сьогоднішнім викликам. А тому вимагають не просто реформування (та сама ООН), а й ліквідації зі створенням нових – реально ефективних структур. Думаю, останнім цвяхом у труну ООН стане будь-який ядерний інцидент".

Експерт наголошує, що попередження США про підготовку росіянами провокацій у басейні Чорного моря – це просто заяви. А нам, наголошує він, потрібна чітка відповідь – як боротися з таким терористом міжнародного масштабу.

"Як це робити, США показали на прикладі Усами бен Ладена та інших організаторів атак на Торговий центр у Нью-Йорку у вересні 2001 року. Просто знищувати терористів. Фізично, – нагадує Олександр Антонюк. – Заходу слід відмовитись від концепції збереження РФ, недопущення її розвалу. Слід визнати, що ця кровожерна імперія не просто поневолює народи, а й не дає багатьом регіонам розвиватися. Зрозуміло, що і Заходу, і тій же Азії, особливо Китаю, цікавіше мати справу з одним центром впливу (і через ядерну зброю, і в економічному плані – ресурси тощо). Але від цієї концепції слід відмовитися. І в тому ж таки Чорноморському басейні грати на випередження. І на знищення. Якщо ви бачите, що хтось готує провокацію (не має значення під яким прапором) – його слід знищувати. І всіх інших потенційно небезпечних. Саме таким є весь Чорноморський флот РФ".

Виходячи з цього, продовжує експерт, країни блоку НАТО вже сьогодні мають формувати розуміння, що зіткнення з терористичною Росією є невідворотним. Про це, на його думку, серед іншого свідчить підготовка провокацій з боку Білорусі на кордонах з Польщею та країнами Балтії.

За рахунок вагнерівців, чимала частина яких – спеціалісти військової розвідки Генштабу збройних сил РФ.

"НАТО слід посилювати і сухопутні кордони, і морські, зокрема, турецькі. Нам важливо мати спільне розуміння, що Чорноморський басейн має бути звільнений не просто від терористичного російського флоту, а й загалом від присутності там РФ. Швидше за все, робити це доведеться військовим шляхом. Інших варіантів не проглядається, – вважає Олександр Антонюк. – На кожну провокацію треба давати десятикратну відповідь. Можливо, так ми швидше виб'ємо ворога з Чорного моря та розпочнемо перший етап деокупації АР Крим. Після цього слід сформувати концепцію – Чорне море має стати внутрішнім натовським морем. А згодом слід формувати таку концепцію щодо Азовського моря. Це єдиний реальний шлях для забезпечення безпеки (що відмінно позначиться на економіці всіх учасників процесу) у цих акваторіях".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чого домагається РФ, руйнуючи портову інфраструктуру України - чим відповість світ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини