Головна Новини Суспільство події Що відбувається з енергетикою в ЄС та Україні: чому план Кремля провалився
commentss НОВИНИ Всі новини

Що відбувається з енергетикою в ЄС та Україні: чому план Кремля провалився

Європа вже почала одужувати від енергетичного шоку, викликаного агресивною політикою Кремля

20 лютого 2023, 08:14
Поділіться публікацією:

Енергетична криза відступає: у Європі рекордно подешевшав газ. Тим часом ЄС готує черговий пакет санкцій проти РФ, проте поки що не наважується вдарити по атомній енергетиці. Тим часом, в Україні, незважаючи на чергові ракетні обстріли агресора, стабілізувалася ситуація в енергетиці. Відключення її у більшості регіонів, окрім Київської та Одеської області, практично припинилися. Про що говорить те, що відбувається на зовнішньому та внутрішньому енергетичному фронті? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Що відбувається з енергетикою в ЄС та Україні: чому план Кремля провалився

Енергомережі України. Фото: з відкритих джерел

Кремль назавжди втратив ринок газу ЄС

Екс-гендиректор ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" Сергій Макогон пояснює:

"Зниження цін на газ у Європі нижче 500 доларів за тисячу кубометрів вперше за 17 місяців стало індикатором тектонічних змін, що відбулися на європейському енергетичному ринку. Європа вже почала одужувати від енергетичного шоку, викликаного агресивною політикою Кремля".

За словами експерта, навіть із мінімальними постачаннями газу з РФ (близько 30 млн на добу), Європа змогла за допомогою диверсифікації постачання газу стабілізувати ситуацію.

"Кремль назавжди втратив ринок газу ЄС та спосіб політичного тиску на Захід", — констатує Сергій Макогон.

Основне питання – стабільність та збільшення видобутку газу в країні та повернення в роботу потужностей усіх генерацій

Глава Експертної платформи з енергоефективності (Expert Platform for Energy Efficiency) Ігор Черкашин охарактеризував ситуацію на внутрішньому ринку.

"Наскільки ж упала економіка та чисельність населення в Україні, що без потужностей Запорізької АЕС ми маємо достатньо електрики для практично безперебійного електропостачання? Те, як реагують європейські ринки, має значення для України. Але основне питання – стабільність та збільшення видобутку газу в країні та повернення в роботу потужностей усіх генерацій", – упевнений експерт.

Без цього, наголошує Ігор Черкашин, про жодне відновлення економіки, а тим більше про її відродження на нових засадах, говорити не доводиться.

Читайте також на порталі "Коментарі" – від Рамштайну до Мюнхенської конференції: як нові рішення вплинуть на події в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини