Головна Новини Суспільство події Що відбувається в українсько-турецьких відносинах: у чому головний інтерес України
commentss НОВИНИ Всі новини

Що відбувається в українсько-турецьких відносинах: у чому головний інтерес України

Останні три місяці українська проблематика відійшла для Туреччини на другий план

6 січня 2024, 14:37
Поділіться публікацією:

Під час вечірнього відеозвернення 5 січня український лідер Володимир Зеленський повідомив, що провів дуже змістовну розмову з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом (співпраця у різних сферах, зокрема оборонній, запрошення представника Туреччини на зустріч радників у Давосі з приводу формули миру). Як розцінюєте українсько-турецькі відносини останнього часу та перспективи їх розвитку? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Що відбувається в українсько-турецьких відносинах: у чому головний інтерес України

Володимир Зеленський та Реджеп Ердоган. Фото: з відкритих джерел

Туреччина залишається стратегічним партнером України

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко акцентує, що Туреччина є одним із стратегічних партнерів України (і в економічному, і в політичному плані) – за всієї неоднозначності політики Ердогана, в тому числі і його особливих відносин із Путіним.

"З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну Туреччині вдалося зберегти активні дружні стосунки з обома воюючими країнами. А Ердоган став чи не найголовнішим і найефективнішим посередником у спробах мирних переговорів між Росією та Україною. Можна згадати і переговори у Стамбулі наприкінці березня 2022-го, і зернову угоду, та обмін "азовців" на Медведчука. Але це було першого року широкомасштабної російської агресії. 2023-го миротворчі посередницькі зусилля Ердогана, як і інших претендентів на роль "миротворців", виявилися безуспішними. Більше того, Росія вийшла із Зернової угоди", – нагадує експерт.

Туреччина, продовжує він, зберігає свій відносно нейтральний статус у відносинах з Росією та Україною, проте поступово почала втрачати статус найпросунутішого посередника в контактах між двома воюючими країнами.

"У недавньому – наймасштабнішому – обміні військовополоненими головну роль відіграли Об'єднані Арабські Емірати. Після виникнення кризи на Близькому Сході в жовтні 2023-го Туреччина не просто зосередилася, а навіть зациклилася на конфліктних відносинах з Ізраїлем. До того ж, Ердоган почав використовувати вельми агресивну риторику стосовно Заходу та США. Щоправда, це не заважає йому вести прагматичні переговори зі Сполученими Штатами. Так чи інакше, але останні три місяці українська проблематика відійшла для Туреччини на другий план", – констатує політолог.

Проте, зазначає він, не в інтересах України та Туреччини відмовлятися від активних стратегічних відносин.

"Це підтвердила і телефонна розмова президентів Зеленського та Ердогана, яка стала "дуже змістовною" за оцінкою президента України. Туреччина залишається для нас дуже важливим економічним та політичним партнером. При цьому не про всі партнерські проекти України з Туреччиною (особливо в оборонній сфері) з'являтиметься публічна інформація, – пояснює Володимир Фесенко. – Очевидно, що Україна зацікавлена у більш активній участі Туреччини у переговорах щодо Формули миру президента Зеленського. Цілком імовірно, що Ердоган спробує повернутися на трек мирного посередництва між Україною та Росією. Проте не варто очікувати найближчими місяцями якихось проривів та сенсацій на цьому напрямі, як і загалом в українсько-турецьких відносинах. Для цього поки що немає ні об'єктивних, ні суб'єктивних передумов".

Ердоган не просто так допомагає РФ

Лікар політичних наук, експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Ігор Петренко розмірковує так:

"Незважаючи на позицію Туреччини в контексті РФ (не вводила санкції, приймає у себе російських туристів, допомагає обходити деякі обмеження, хоч уже менше, ніж раніше – після попереджень з боку США), турецько-українські відносини можна охарактеризувати як стратегічне партнерство. Ми пам'ятаємо, як на початку війни нам дуже допомогли турецькі БПЛА Байрактар. В галузі виробництва безпілотників між нашими країнами міцнішає співпраця. Плюс – Туреччина відіграла важливу роль у звільненні командирів "Азову", важлива нам у контексті євроатлантичної інтеграції України. Вона також відіграє важливу роль у питанні Криму, не визнаючи його анексії Росією".

Питання кримських татар – дуже болісне для Туреччини, наголошує експерт. І нагадує, що позиція офіційної Анкари тут чітка – не визнання окупації Криму, порушення територіальної цілісності України у принципі.

"Зараз Україна активно налагоджує співпрацю із представниками різних країн у контексті розвитку свого ВПК. Вже пройшла низка оборонних форумів. І Туреччина з її потужним ВПК тут дуже хороший для нас партнер. Кооперація в цій сфері не надто афішується з тієї причини, що для офіційної Анкари важливо зберігати нормальні відносини як з Києвом, так і з Москвою", – пояснює Ігор Петренко.

Безумовно, Ердоган не просто так допомагає РФ, зазначає експерт. Він діє у національних інтересах, щоб отримати більше вигоди із ситуації. На жаль, такий прагматичний підхід грає проти нас. Але тут ми нічого вдіяти не можемо.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи справді Ердоган зрадив Україну: у ВМС прояснили інцидент із Туреччиною та мінними тральщиками.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини