Головна Новини Суспільство події Що відбувається після припинення зернової угоди – чи може ще здивувати Туреччина
commentss НОВИНИ Всі новини

Що відбувається після припинення зернової угоди – чи може ще здивувати Туреччина

Президент Ердоган досі не заявив про чітку позицію, явно розраховуючи на зустріч із Путіним, щоб переконати того продовжити зернову угоду

19 липня 2023, 13:27 comments1200
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський заявив, що продовження зернової угоди, яку зірвала Росія – це стратегічно важливе питання не лише для України, а й для всього світу. Божевільними діями РФ, які загрожують продовольчою кризою, вже почали обурюватися окремі країни Африки (та сама Кенія). Туреччина поки що тримає паузу і, за даними Bloomberg, навряд чи зважиться супроводжувати судна із зерном, як просить Україна. У свою чергу Росія намагається просунути якусь альтернативну ідею українському зерновому коридору, щоб торгувати виключно своїм (або вкраденим в Україні) зерном. Як ситуація може розвиватись далі? Який вихід є найбільш прийнятним для України? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Що відбувається після припинення зернової угоди – чи може ще здивувати Туреччина

Зернова угода. Фото: з відкритих джерел

Зараз все перебуває в деякому підвішеному стані

Директор Центру Близькосхідних досліджень Ігор Семиволос розмірковує так:

"З огляду на вчорашній та сьогоднішній обстріл Одеси, у тому числі – порту – росіяни явно роблять все, щоб знищити українську інфраструктуру. І не дати нам можливість продовжувати зерновий транзит через море. Щоб створити на півдні відповідну протиповітряну та протиракетну оборону, нам потрібен час. І на сьогодні очевидно, що зерновий транзит морем для України – неможливий".

За словами експерта, дискусії в рамках Ради безпеки ООН нічого не дали. А США дали зрозуміти, що не спрямовуватимуть свої військові кораблі для супроводу зерновозів з українською продукцією.

"Немає поки що чіткої позиції Туреччини. Президент Ердоган явно розраховує на зустріч із Путіним, щоб переконати того продовжити зернову угоду. Але поки що неясно – чи відбудеться взагалі ця зустріч. Таким чином, зараз все перебуває у деякому підвішеному стані", – констатує Ігор Семиволос.

Він упевнений, що Україна намагатиметься забезпечити більш активне транспортування сушею та річками. Але це, наголошує експерт, набагато менший обсяг, ніж морські шляхи.

Як буде вирішено питання – стане ясно найближчими тижнями-місяцем, вважає Ігор Семиволос.

Позиція офіційної Анкари набагато складніша, ніж може здатися на перший погляд

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін наголошує, що найбільшим бенефіціаром зернової угоди була Туреччина.

"Вона дуже зацікавлена у збереженні українського хаба. Альтернативне російське зерно не може перекрити ті обсяги, які постачала та може поставити Україна. І точно не зможе закрити проблематику, яка сьогодні існує по країнах тієї ж Північної Африки", – пояснює експерт.

По суті, продовжує він, альтернативи українському зерну у цьому регіоні немає. Не зможе РФ, навіть за рахунок викраденого у нас зерна, постачати 35-40 додаткових млн. тонн на зовнішні ринки, що призведе до зростання світових цін на зерно та продукти з нього, попереджає Олег Пендзін.

Він нагадує, що Туреччина позиціонує себе регіональним лідером. Але, наголошує експерт, не маючи за плечима кейсу зернової угоди, регіональним лідером вона не стане. Тому що продовольство – найсерйозніший аргумент.

"При цьому треба розуміти, що якщо росіяни збираються постачати якісь обсяги альтернативного зерна, вони знову почнуть висувати вимоги. Включаючи все те саме зняття чи ослаблення санкцій. І тут Туреччина може опинитися під вторинними санкціями від Європи та США, з якими останнім часом у неї не все гладко. Тому турки будуть дуже обережними", – вважає експерт.

На сьогодні, зазначає він, враховуючи досить жорстку позицію ЄС щодо РФ, саме Туреччина залишається своєрідним тихим штрейкбрехером (особа, як правило, наймана адміністрацією на стороні для продовження роботи під час загального страйку). Адже незважаючи на формальне засудження російської агресії проти України, вона підтримує нормальні відносини з РФ, навіть збільшила з нею торгівлю. До того ж, будує силами "Росатому" на своїй території АЕС, активно закуповує нафту країни-агресора (не як Індія та Китай, але також чимало – обсяги зросли за 2022 рік у 2,5 рази).

"Додамо до цього, що Туреччина є рекреаційним центром (місцем відпочинку та проживання) для чималої кількості росіян, а також транзитною країною для "сірого імпорту", що йде в РФ. А Босфор, контрольований Туреччиною, є шийкою пляшки під назвою Чорне море. І без цієї шийки Чорне море, по суті – озеро", – наголошує Олег Пендзін.

Виходячи з цього він вважає важливим розуміти, що позиція офіційної Анкари набагато складніша, ніж може здатися на перший погляд. А залежність РФ від добрих відносин із Туреччиною – досить велика.

"Ердоган ще не сказав останнього слова, – упевнений експерт. – Схоже, чекаючи на серпневу зустріч із Путіним. На якій аргументуватиме необхідність продовження зернової угоди. Нагадаю, що РФ вийшла з частини угоди, яку уклала з Туреччиною та ООН. Україна уклала угоду з цими ж суб'єктами – і свою частину угоди не змінювала".

На думку Олега Пендзіна, навряд чи турки загострюватимуть ситуацію – і розпочинатимуть військовий супровід танкерів із зерном.

"Поки не завершені дипломатичні варіанти, Туреччина не стане брязкати зброєю, – вважає експерт. — Але може піти на цей крок, якщо Ердоган не домовиться з Путіним. І, якщо це станеться, наслідки для Росії будуть значно сумнішими, ніж для Туреччини, яка є не лише важливим економічним партнером РФ, а й країною-членом НАТО. Тож, швидше за все, Путін піде на компроміси – і ми побачимо відновлення зернової угоди у серпні".

Вже не раз говорилося – недостатньо Туреччини та формального представництва ООН для нормальної роботи морського зернового коридору з України

Народний депутат VIII скликання, президент Української аграрної конфедерації (УАК) Леонід Козаченко абсолютно погоджується з тим, що сказав президент Зеленський щодо зернової угоди. Вона, наголошує експерт, справді має стратегічне значення не лише для нашої держави, а й для всього світу.

"Дуже багато людей у світі страждають від голоду. І Україна завжди рятувала їх від голодної смерті. Неодноразово це озвучували різного рівня політичні діячі різних країн на різних майданчиках. Але РФ і особисто Путін на це не реагують", – наголошує експерт.

Він зазначає, що неодноразово говорив – недостатньо Туреччини та формального представництва ООН для нормальної роботи морського зернового коридору з України.

"До цього процесу мають залучатися такі країни як Франція та Великобританія. Справа в тому, – пояснює Леонід Козаченко, – що найбільше (від спершу блокування, а потім і зриву зернової угоди) страждають африканські країни – постколоніальні двох зазначених європейських держав. Відповідно, Лондон і Париж могли б активно підключитися до вирішення цієї проблеми. Акцентуючи, що гарантують ненапад України на РФ та тимчасово окуповані нею території з цього морського коридору. Поставити там свої військові кораблі і відкрити усі українські зернові термінали, у тому числі у Миколаєві. Туреччина також могла б долучитися до цього цілком логічного процесу".

На жаль ніхто цього не робить, констатує експерт.

"Шукати якісь інші варіанти можна. Але вони обходяться дорожче і довше за часом. І поки що у нас тут псуються запаси зерна, десь помирають з голоду люди. Нам важливо отримати можливість експортувати все, що маємо. Різними шляхами", – упевнений Леонід Козаченко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому за зерновою угодою ще своє слово скаже Ердоган – хто готовий кинути виклик РФ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

19 липня 2023, 13:16

Жодної кризи нема. Просто звикли до дешевого тіньового українського зерна. Зараз доведеться купувати у чесних виробників, звісно в них буде дорожче. Нехай Європа надасть дотації своїм виробникам які чесно ведуть бізнес. Грошей на таку страшну війну вистачає то нехай трохи на здешевлення зерна витратять. Чим менше грошей на фінансування війни тим більше слов'янських життів буде збережено.


Новини