Головна Новини Суспільство події Що стоїть за обшуками у ВІПів та ТОП-чиновників України – чому вони викликають питання
commentss НОВИНИ Всі новини

Що стоїть за обшуками у ВІПів та ТОП-чиновників України – чому вони викликають питання

Можна згадати історію зі скрутками ПДВ та обшуками у 2020 році, коли писали, що збитки бюджету завдавались у сумі 8 млрд./грн. у місяць. У результаті ніхто не сів, а справу просто зам'яли

1 лютого 2023, 21:40 comments2903
Поділіться публікацією:

У середу, 1 лютого, Служба безпеки України (СБУ) разом із колегами по силовому блоку провела низку масштабних оперативно-слідчих заходів, спрямованих на боротьбу із внутрішнім ворогом. Силовики обшукали екс-міністра МВС Авакова, нардепа-забудовника Столара, бізнесмена Коломойського. У відставку відправлено все керівництво української митниці, вручено підозри екс-міністру енергетики Ігорю Насалику (підозрюється в тому, що допоміг збагатитися олігарху Дмитру Фірташу) та низці чиновників Міноборони (скандал із держзакупівлями). Експерти продовжують аналізувати ситуацію спеціально для видання "Коментарі".

Що стоїть за обшуками у ВІПів та ТОП-чиновників України – чому вони викликають питання

Обшуки у Коломойського. Фото: з відкритих джерел

Ситуація, коли різні органи проводять слідчі дії з тих самих справ, може бути спробою їх розвалити

Економічний та політичний експерт Борис Кушнірук вважає, що сьогоднішні обшуки – різні за своєю природою. І не слід зводити все до якоїсь нової політики влади.

"Обшуки у колишнього міністра внутрішніх справ Авакова, пов'язані з авіакатастрофою, в якій у січні загинуло керівництво МВС – скоріше проформа. Коли проводяться деякі слідчі дії, існує певний набір заходів, які необхідно зробити. Інакше вважатиметься, що слідство проведено неякісно, не повністю. Наприклад, ви повинні опитати певну кількість потенційних свідків чи підозрюваних. Якщо цього не зробили, то під час передачі справи до суду виникнуть проблеми", – пояснює експерт.

Саме з цим, на його думку, пов'язаний обшук у будинку Авакова. Та той і сам говорить про це – мовляв, у рамках відпрацювання однієї з робочих версій причин січневої трагедії в Броварах.

"Такі дії пов'язані не з тим, що слідчі органи розраховують отримати якусь цінну інформацію, а просто для того, щоб поставити галочку. Мовляв, відповідні слідчі дії здійснено, до нас претензій бути не може. На стадії, коли прокуратура готує справу для передачі до суду, висуває якісь звинувачення, важливо бути впевненим, що всі слідчі дії здійснено", – пояснює Борис Кушнірук.

А ось із обшуками у Коломойського – інша історія, зазначає він.

"Нагадаю, що справи, пов'язані з махінаціями у компаніях "Укртатнафта" та "Укрнафта", вело НАБУ. А сьогодні до Коломойського прийшли представники Служби безпеки України (СБУ) та Бюро економічної безпеки (БЕБ). Ситуація, коли різні органи проводять слідчі дії по одним і тим самим справам, можливо є спробою їх розвалити. Якщо влада цього хоче. Саме тоді, – наголошує експерт, – справи у тих, хто надто активно "риє", забирають. І передають тим, хто їх розвалює".

Борис Кушнірук зізнався, що не бачить поки що політичної волі державного керівництва України притягнути Коломойського до реальної відповідальності за масові розкрадання, пов'язані з тим самим "ПриватБанком". Хоч там, наголошує експерт, було розкрадено величезні кошти.

Вручення підозр низці чиновників Міноборони за ігри з держзакупівлями також викликають у експерта питання.

"Чому розслідування проводять представники Офісу генерального прокурора, а не НАБУ? – цікавиться він. – Адже йдеться про корупцію, про зловживання з боку високопосадовців. А входження у справу представників ОДП, більше залежних від влади, ніж представники НАБУ, схоже на спробу швидше показати видимість діяльності, аніж на бажання довести відповідні справи до зали суду та вироків".

Україні для подальшої фінансової підтримки США необхідно продемонструвати, що вона бореться з тими, хто робить бізнес на бюджетних грошах

Адвокат, керуючий партнер у Юридичній фірмі Patriot.Legal Денис Бондар пояснює:

"Про схеми, починаючи з приходу Зеленського до влади у 2019 році, знали всі, хто хотів. Про них писали багато різних журналістів. Проте реакція влади та робота правоохоронних органів була: "Нічого не бачу, нічого не чую". Чому так було? Думаю, відповідь зрозуміла — всі були в долі, всіх все влаштовувало. Лише іноді проходили демонстративні "наїзди" на якусь групу, щоби перерозподілити потоки в країні. Можна згадати історію зі скрутками ПДВ та обшуками у 2020 році, коли писали, що збитки бюджету завдавались у сумі 8 млрд./грн. у місяць. Зрештою ніхто не сів, а справу, схоже, зам'яли. Наголошую, просто перерозподілили потоки, хоча вже тоді людям було зрозуміло, що за тими схемами стояли Боголюбов та Коломойський".

На думку експерта, зараз люди такого рангу потрапили в немилість тих же силових відомств, які їх "кришували" раніше в їхніх "схемах" лише тому, що головний союзник і партнер України – США почав вникати, куди пішли всі гроші, які американці дали нашій країні від початку повномасштабної війни. Однією з останніх крапель, схоже, став скандал із закупівлями Міноборони яєць утричі дорожчих від роздрібу.

"Україні для подальшої фінансової підтримки з боку США необхідно продемонструвати, що вона реально бореться з тими, хто робить бізнес на бюджетних грошах. Ну, а Коломойський уже давно у полі зору ФБР, яке прагне з ним поспілкуватися. Очевидно одне – Зеленський нарешті почав "здавати" людину, яка її привела, за фактом, до президентства, – зазначає Денис Бондар. – Що ж до Авакова, то історія із закупівлею дефектних вертольотів спливла. І тепер, сподіваюся, винних покарають за смерть невинних людей, а не замнуть, як це було з "рюкзаками Авакова". Це було лише питання часу. Наші партнери із США просто прискорюють процеси".

Столар, продовжує експерт, теж одіозний персонаж. І потрапив у поле зору, схоже, після останніх журналістських розслідувань. Хоча, не виключає Денис Бондар, папка в органах на нього вже, швидше за все, давно була. Адже будівельний бізнес в Україні, пояснює адвокат, тісно пов'язаний із корупцією та хабарництвом. За його словами, раніше вже говорилося про те, що будівельні компанії, пов'язані зі Столаром, напрочуд швидко обзаводяться дуже хорошими земельними ділянками.

"Події сьогоднішнього дня – це позитивний сценарій якого чекали багато хто в Україні. Людей з таким обсягом капіталу, зв'язків у владі та правоохоронних органах, але із коштами, заробленими, як правило, за рахунок держвласності та розподілу бюджетних коштів (тобто – грошей простих українців), дістати дуже складно. Не говорячи про те, щоб прийти з обшуками. Хоча і про їхні схеми журналісти випускали свої розслідування постійно, – наголошує Денис Бондар. – Сподіватимемося, що тенденція продовжиться. На жаль, майже кожне міністерство, майже кожне держпідприємство, майже кожен місцевий орган влади – просякнуті корупцією та схемами щодо виведення грошей платників податків. І таких знахідок, як, наприклад, у чиновника з податкової за сьогоднішніми обшуками, можна знайти у багатьох держслужбовців, які працюють на державу все своє життя. Нам, простим людям, які переживають за успіх України, залишається сподіватися, що США зможуть дотиснути чинну владу – і фігуранти обшуків понесуть реальне тюремне покарання за скоєні діяння".

Обшуки у Авакова та Коломойського – це також відповідь на запит суспільства

На думку кандидата політичних наук, політолога Олексія Якубіна, є низка причин таких активних обшуків, вручення підозри та звільнень на різних рівнях.

"Якщо згадати січневі заяви Зеленського про необхідність кадрових ротацій та посилення антикорупційної діяльності, а також те, що минулого місяця вже було розпочато відповідні кроки – ми бачимо продовження цієї тенденції. По-перше, на те є запит суспільства. На звільнення, а то й кримінальне переслідування чиновників, котрі навіть під час війни продовжували шукати корупційні можливості. По-друге, маємо питання фінансування. Більша частина бюджету України зараз – це допомога Заходу. І ті українські чиновники, до прозорості яких є питання, мають, як мінімум, позбавлятися своїх постів", – пояснює експерт.

Обшуки у Авакова та Коломойського, на його думку, – це також відповідь на запит товариства щодо ретельного розслідування тих чи інших справ, незалежно від персоналій.

"Я не відкидаю ще одного нюансу. У нас на даний момент немає нового голови НАБУ (конкурсу ще не проведено), ані повноцінного керівника СБУ (Малюк має приставку в.о.). І активізація відповідних структур може бути пов'язана із майбутніми кадровими призначеннями", – зазначає Олексій Якубін.

Читайте також на порталі "Коментарі" — стати членом ЄС через 2 роки: чи це вдасться Україні – від чого залежить така перспектива.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини