Головна Новини Суспільство події Що стоїть за блокадою українського кордону: хто від цього у виграші
commentss НОВИНИ Всі новини

Що стоїть за блокадою українського кордону: хто від цього у виграші

Ми стикаємося з необхідністю проведення антикризових переговорів із урядами низки європейських держав

19 листопада 2023, 15:38 comments2230
Поділіться публікацією:

На кордоні з Польщею через протест місцевих перевізників зібралося майже три тисячі українських вантажівок. У чергах вже навіть почали вмирати водії. Тим часом блокаду українського кордону погрожують влаштувати і словаки. Чому виникли такі проблеми, як їх вирішити? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Що стоїть за блокадою українського кордону: хто від цього у виграші

Блокада кордону. Фото: із відкритих джерел

Потрібно вести переговори, шукати консенсусу

Головний економіст, керівник з економічних реформ Офісу простих рішень та результатів Ярослав Романчук розмірковує так:

"Україна радіє, що стала на поріг проведення переговорів щодо вступу до ЄС. Близько 80% українців вірять у позитивне вирішення цього питання. Але для того, щоби вступити до ЄС, треба розуміти, як він працює. Розуміти правила".

Зрозуміло, продовжує експерт, що правила, які створюються для України під час війни (щодо аграрної продукції, перевізників), мають екстремальний характер. Передбачають дію в обмеженому режимі без руйнування сегментів ринку економіки тих чи інших країн Євросоюзу.

"Звичайно, що сусідні з нами країни (та сама Польща) найбільше відчувають елементи такого дерегулювання, лібералізації ринку. З погляду споживачів (і польських, і українських), з погляду вартості послуг – це класно. Але! Тут важливо зрозуміти й позицію польських працівників у сфері послуг, підприємців, уряду. Вести переговори. Шукати консенсусу. Не доводити ситуацію до протестів, які охоплюють спочатку польських фермерів, а тепер і перевізників", – пояснює Ярослав Романчук.

Слід розуміти корінь проблем, наголошує він. Одне професійне угрупування, яке виграє від ситуації (українські перевізники) отримало преференції. Можливість працювати без ліцензій, без додаткових дозволів. І це руйнує ринок перевезень у Польщі, зазначає експерт.

"У свою чергу польські перевізники почали використовувати такі методи тиску як блокування кордону. І пішло-поїхало… Напруга зростає. Але польський уряд неспроможний діяти тоталітарними методами. Не може надіслати водомети, правоохоронців, щоб придушити такі протести, що базуються на національних інтересах. Демократично польське суспільство тоді просто змете таких правоохоронців і такий уряд", – наголошує Ярослав Романчук.

Таким чином, зазначає він, ми стикаємося з необхідністю проведення антикризових переговорів між польським та українським урядом з метою вирішення чергового конфлікту.

"Переговорна позиція України в стилі "нам Брюссель дозволив — і нам все пофік!" абсолютно неконструктивна. І не зважає на ситуацію "на землі". Ми приречені шукати компроміси, враховувати політичну та соціально-економічну ситуацію у сусідніх країнах. У Польщі, наскільки я знаю, виникає все більше нерозуміння щодо позиції українського уряду, який чи не хоче, чи не може вести конструктивні переговори щодо вирішення тих чи інших конфліктних ситуацій, – поділився Ярослав Романчук. – На жаль, вузькокорпоративне питання вкотре вилилося у міждержавні проблеми. В результаті страждають усі. Страждає репутація України, ЄС. Усі незадоволені".

А такі конфлікти, наголошує співрозмовник "Коментарів", можуть бути використані (і використовуються) нашими відкритими ворогами та просто опонентами, щоб послабити ЄС та євроінтеграційні устремління України.

"ЄС – це жорсткий набір правил кожного сегменту ринку. Але наївно вважати, що там беззастережно діє декларована свобода переміщення грошей, товарів, послуг та робочої сили. Слід шукати можливість працювати за певними правилами на регульованих ринках. І вибрати оптимальний для себе варіант. Для чого передусім слід навчитися домовлятися з іншими гравцями. Не доводити до конфліктів, які у нас почастішали з Польщею. Цим має займатися наш уряд. Інакше питання не вирішити", – резюмує експерт.

РФ виграє від ситуації на українському кордоні

Кандидат економічних наук, екс-директор з розвитку бізнесу АТ "Укрзалізниця" Андрій Рязанцев упевнений, що у цій ситуації є низка аспектів.

Перший – українські підприємці різного роду складають серйозну конкуренцію на європейському ринку.

"Наші товари, послуги, професіонали у різній сфері все частіше заходитимуть на ринок ЄС. Який, схоже, не зовсім готовий до цього", – вважає експерт.

Другий аспект, на його думку, пов'язаний із тим, що практично скрізь існує підігрів настроїв проросійською "п'ятою колоною". І будь-які процеси, які підуть на шкоду Україні (як і блокування кордону з європейськими сусідами), максимально розкочегаруватимуться. За рахунок вливання певних коштів, за рахунок російської пропаганди, ІПСО тощо.

"Слід наголошувати, що будь-які дії наших партнерів, спрямовані на блокаду України, грають на руку терористичній державі – РФ. А часто й танцюють під дудку країни-агресора", – робить висновок Андрій Рязанцев.

Читайте також на порталі "Коментарі" — військовий та зовнішньополітичний фронт: де найскладніша ситуація та що може змінитися.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

19 листопада 2023, 18:17

Корумповані навмисно недоговороздатні, як Ізраїль. У них на лобі і сідницях, як у друга самопроголошеного корумпованого Фюрера - Кошового, на дебатах на стадіоні, на футболці було написано російською лайкою, еквівалент "Пофік" (Pohu#). Або відомі фрази Фюрера: "Я вам ничего не должен!", "А какая разница!". З ними, Божими, і поводитись треба відповідно і дзеркально. Приклад, вирішили деякі бізнеси бойкотувати соцмережу "Х" Маска за його підтримку арабів, треба арабам бойкотувати ті бізнеси, ще притягати ізраїльських головорізів і їх рідню, по всьому світу, до відповідальності за тероризм.


Новини