Головна Новини Суспільство події Що стало причиною кадрових чисток Зеленського – чому звільнення розпочалися саме зараз
commentss НОВИНИ Всі новини

Що стало причиною кадрових чисток Зеленського – чому звільнення розпочалися саме зараз

З одного боку – тиск ЗМІ, з іншого – певні зауваження від наших міжнародних партнерів щодо тих чи інших представників влади призвели до радикальних кадрових рішень

24 січня 2023, 11:20 comments10485
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський у своєму вечірньому зверненні 23 січня повідомив, що підписав рішення РНБО про заборону поїздки за кордон на відпочинок для держслужбовців, нардепів та правоохоронців. Кабмін у 5-денний термін має розробити новий порядок виїзду. Крім того, президент заявив, що ухвалив низку кадрових рішень щодо центральних, регіональних органів влади та у правоохоронній системі. Але не озвучив їх. Тим часом заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко вже подав у відставку. Пішов і заступник міністра оборони В'ячеслав Шаповалов – після скандалу із завищеними цінами на закупівлю продуктів для українських військових частин. Втратив посаду і заступник генпрокурора Олексій Симоненко, який потрапив у скандал через відпочинок в Іспанії. Про що говорять дані кадрові чищення? Чому прийняті вони саме зараз? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Що стало причиною кадрових чисток Зеленського – чому звільнення розпочалися саме зараз

Володимир Зеленський. Фото: сайт Офісу президента

У списку звільнених явно не вистачає ще одного заступника глави Офісу президента – Татарова

Народний депутат України IX скликання від партії "Голос", перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк пояснює:

"Були публічні скандали. Всі так чи інакше пов'язані з конкретними особами. І ці особи зараз вирушають у відставку. Один (Тимошенко) попався на "Порші", були питання щодо його доброчесності. Ще один – на відпочинку в Іспанії (Симоненко). Третій втратив посаду через питання щодо закупівлі продуктів для армії за завищеними цінами (Шаповалов). Як наслідок – ухвалено відповідні кадрові рішення. Країна від цього точно не втратила".

На думку нардепа, ці кадрові рішення можна було б ухвалити і раніше. Але непогано, що прийняли зараз.

"У списку звільнених явно не вистачає ще одного заступника глави Офісу президента – Татарова, – вважає Ярослав Железняк. – Але, гадаю, скоро прийде і його час на вихід".

Розпочавши кадрові чистки, президент таким чином намагається буферизувати негативні публікації, які почали з'являтися у медіа

Адвокат, кандидат юридичних наук, громадський діяч Сергій Войченко наголошує, що розвал державної машини в Україні розпочався досить давно. Ситуацію, на його думку, посилили бездарні люстрації 2014 року. Все це, наголошує експерт, призвело до того, що величезна кількість професійних чиновників, які пройшли нехай знизу до самого верху, втратили свої посади.

"До того ж, негативне ставлення громадян до чиновників (не завжди аргументоване) призвело до певного відтоку професійних кадрів. На місцях та на центральному рівні спробували реалізувати сентенцію Леніна, що кожна куховарка може керувати державою. Забувши, що для керування тим самим авто необхідно, як мінімум, пройти теоретичні та практичні курси, скласти відповідні іспити, отримати посвідчення. А керувати державою – значно складніше, – зазначає експерт. – Але дехто вирішив, що для цього не потрібен ні теоретичний багаж, ні практичний досвід. Що достатньо взяти просто "хорошу людину" з низів — і спробувати її підняти на такому собі "ліфті" у владу".

Але, як виявилось, так це не працює. Як наслідок – у нас величезні проблеми з кадрами у владі, констатує Сергій Войченко.

У той же час, продовжує він, слід розуміти, що влада – це віддзеркалення народу. І коли суспільство так посилено критикує представників влади, то забуває, що по той бік дзеркало стоїть воно. І що саме воно породжує тих чи інших представників влади.

"Почавши зараз серйозні кадрові чистки, президент таким чином намагається буферизувати негативні публікації, які почали з'являтися у медіа. І така їхня масова поява під час воєнного стану навряд чи випадкова. Незважаючи на те, що журналісти перебувають під пресом, за критику влади можна потрапити в об'єктив правоохоронця та спецслужб. Але останнім часом факти корупції у владі стали такими кричущими, що заплющувати очі і роти вже не виходить. Як не виходить і видавати те, що відбувається за кампанію, нібито інспіровану російськими спецслужбами", – пояснює експерт.

Він вважає, що є певні зауваження і від наших міжнародних партнерів щодо тих чи інших представників влади. Не можна виключати, що їхня зміна є однією з умов отримання Україною певної допомоги.

"І президент не може не прислухатися до такого роду "рекомендацій" щодо його оточення", – наголошує Сергій Войченко.

Щодо посилення на виїзд за кордон, то відповідні обмеження для чоловіків від 18 до 60 років і так діяли, нагадує експерт. Просто зараз зробили певні акценти щодо держслужбовців, які собі надто багато дозволяли.

Держслужбовці навіть під час відпочинку мають бути на території своєї країни

Кандидат економічних наук, екс-директор із розвитку бізнесу АТ "Укрзалізниця" Андрій Рязанцев розмірковує так:

"Ротації в особовому складі різних держорганів, міністерств, відомств – не є чимось екстраординарним для нашої країни. Вони відбуваються систематично. Багато чого тут залежить від думки глави держави щодо того чи іншого звільнення-призначення у його найближчому оточенні".

Щодо регіонів, тут, за словами експерта, орієнтуються на централізовану статистику по всій країні, на порівняльний аналіз. І до відстаючих вживаються відповідні заходи.

Ротація кадрів особливо під час такої роботи, що виснажує як під час війни, цілком логічна, вважає Андрій Рязанцев.

Щодо заборони на відпочинок за кордоном – це теж зрозуміло з точки зору того, що Україна перебуває у стані війни. І держслужбовці, навіть під час відпочинку, мають бути на території своєї країни, щоб у будь-який час, за потребою, долучитися до робочого процесу.

"Ми бачимо, що відбувається із енергетичними об'єктами. Не можна прорахувати, куди і коли ворог ударить наступного разу. І опинитись у такий момент без частини управлінського складу – недозволена розкіш, – упевнений експерт. – І цілком природно, що перетин кордону посилили жорсткість для нардепів і силовиків, місце яких зараз – саме в Україні".

Читайте також на порталі "Коментарі" — корупційні скандали в уряді: чому вони випливли саме зараз – у чому головна небезпека.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

24 січня 2023, 11:30

Жести доброї волі корумпованих православних УПА-гауляйтерів. Український владний корупціонер бородатої Зе-влади - йди на ###! І звільнених від оподаткування заможних попів православного сектанату гнати до Гундяєва.


Новини