Головна Новини Суспільство події Що щільно об'єднує ЄС та Китай – чому європейські лідери зачастили до Пекіна
commentss НОВИНИ Всі новини

Що щільно об'єднує ЄС та Китай – чому європейські лідери зачастили до Пекіна

Європейці потребують китайського ринку, у свою чергу Китай також потребує виходу на ринок ЄС

5 квітня 2023, 13:42 comments4102
Поділіться публікацією:

Верховний представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель заявив, що позиція Китаю щодо військових злочинів РФ визначатиме "якість відносин" країн Заходу з Пекіном. При цьому Китай виявився однією з двох країн (друга – Ерітрея, яка давно підспівує росіянам), які проголосували проти розслідування військових злочинів Росії в Україні. Як можуть розвиватися відносини ЄС і КНР? Чи є ймовірність, що європейським лідерам, які зачастили з візитами до Пекіна, вдасться переконати Сі Цзіньпіня перестати політично та економічно підтримувати путінський режим, і вже точно не почати допомагати цьому військово-технологічно? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Що щільно об'єднує ЄС та Китай – чому європейські лідери зачастили до Пекіна

ЄС та Китай. Фото: з відкритих джерел

КНР – єдина країна – не сторона конфлікту, яка відкрито виступила зі своїм мирним планом

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов розмірковує так:

"Усі адресовані Китаю заяви Макрона, Борреля, інших європейських лідерів та чиновників більш схожі на певне прикриття (дипломатичне, вербальне) необхідності ЄС і надалі контактувати з КНР. Продовжувати інтенсивні торговельно-економічні зв'язки. Тому що є банальна річ, яку не обійдеш і не об'їдеш – Китай є торговим партнером №1 для Євросоюзу. Потіснивши із цієї позиції навіть США. І зрозуміло, що Штати в такій ситуації робитимуть все, щоб ізолювати Китай від ЄС. Приблизно як це вже зробили з Росією. Але у випадку з КНР зробити щось подібне буде набагато важче. Враховуючи і обсяг європейсько-китайських торговельно-економічних відносин, і те, що КНР потребує ринків ЄС. Досить згадати його проект "Один пояс, один шлях", націлений насамперед на Європу. Сухопутний, великий, логістичний, торговельно-економічний маршрут від Китаю до країн ЄС".

У свою чергу, продовжує експерт, європейці потребують китайського ринку. І як вирішити європейцям цю головоломку на тлі китайсько-російського зближення – поки що не зрозуміло.

"Схоже, якісь зв'язки згортатимуться. Але при цьому очікується багато різного роду політико-дипломатичної, військово-політичної риторики. Спроб закамуфлювати той факт, що Китай та Європа потребують один одного", – прогнозує Вадим Карасьов.

Але при цьому КНР не покине РФ, упевнений експерт. Не просто так, пояснює він, Сі Цзіньпін відвідував у березні Москву. А саме для того, щоб підтвердити це зближення.

"Китай зробив ставку на Росію. Але намагається зберегти ЄС як одного із головних торгових партнерів. І навіть зробити так, щоб Євросоюз дещо віддалився від США. Тож зовсім не випадково бачимо останнім часом буквально паломництво європейських політиків та чиновників до Китаю. Наприкінці березня там побував прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес. Нині – президент Франції Еммануель Макрон та голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Наступного тижня туди збирається верховний представник Євросоюзу із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель. І Пекін не відмовляє нікому з них у відвідинах. І приймає явно не для того, щоб вислухати нотації щодо того, як Китай має поводитися в Раді безпеки ООН, в умовах російсько-української війни", – наголошує Вадим Карасьов.

Отже, констатує він, поки йдуть великі торговельно-економічні та геополітичні маневри лінією ЄС-КНР.

"Думаю, Євросоюз може розраховувати на те, що Китай за певних умов здатний більш жорстко рекомендувати РФ піти на ту іншу форму перемир'я чи реалізації мирного плану. Зрештою, на даний момент КНР – єдина країна – не сторона конфлікту, яка відкрито виступила зі своїм мирним планом. Тоді як США та ЄС зробили ставку на весняно-літній наступ України, за результатами якого і мають намір приймати рішення щодо можливості переговорів та втілення тих чи інших мирних планів. Поки що розігрувана європейсько-китайська партія знаходиться в середині гри", – резюмує експерт.

Підтримка Росії з боку Китаю дає путінському режиму друге-третє дихання для продовження агресії

Політолог, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала акцентує, що Європейський Союз як один із ключових економічних партнерів Китаю почав серйозніше займатися вирішенням питання щодо позиції Пекіна по російсько-українській війні.

"Європі, як і Україні, затяжна війна непотрібна. І в цьому сенсі підтримка Росії з боку Китаю дає путінському режиму друге-третє дихання для продовження агресії. Швидше за все, саме це є однією з причин активізації ЄС на китайському напрямі", – міркує експерт.

На його думку, не випадково разом із Макроном до КНР прибула голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

"На сьогоднішній день Франція – це політична легковаг. І їхати до такого політичного важкоатлета, яким є Китай, одному Макрону було безперспективно, – пояснює Віталій Бала. – Очікувати від такої поїздки серйозних проривів, ефективних рішень не доводилося. А ось присутність Урсули фон дер Ляєн посилює позицію Франції та, сподіваюся, загальноєвропейську. Ну, а якщо нічого не робити, то нічого й не досягнеш".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у чому важливість візиту лідерів ЄС до Пекіна – чи може Цзіньпін переглянути свої зв'язки з РФ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини