Головна Новини Суспільство події Що ховається за заявами Медведєва та Лукашенка – чи варто чекати на нові провокації
commentss НОВИНИ Всі новини

Що ховається за заявами Медведєва та Лукашенка – чи варто чекати на нові провокації

Кремлем активно просувається меседж, що Росія воює із Заходом

12 серпня 2023, 14:10 comments2171
Поділіться публікацією:








Представник Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони України Андрій Юсов назвав "пропагандистським трепом" погрози екс-президента РФ, заступника голови Ради безпеки Дмитра Медведєва вторгнутися до Польщі. А самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко після низки провокаційних дій та заяв на адресу Польщі, у тому числі при залученні вагнерівців, раптом почав заявляти про необхідність змін польсько-білоруських відносин на краще. Про що свідчить подібна зміна риторики? Чи спроможний Лукашенко ще вести самостійну гру, не озираючись на Кремль? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Що ховається за заявами Медведєва та Лукашенка – чи варто чекати на нові провокації

Олександр Лукашенко. Фото: з відкритих джерел

Риторика Лукашенка може змінюватися, але, по факту, він відпрацьовуватиме для Кремля історію про Захід як про агресора, який нібито хоче напасти на Білорусь чи Росію

Аналітик, кандидат політичних наук Олеся Яхно пояснює:

"Риторика Лукашенка – це точно не риторика самостійного гравця. Вона повністю вписана до загальної інформаційної лінії, яку веде РФ. А ця лінія зараз базується на меседжі, що в Україні російські війська воюють не проти України, а проти колективного Заходу".

Експерт звертає увагу, що в країні-агресорі з'явилася ціла низка заяв у стилі "треба вдарити по Заходу, щоб не кортіло". Про це, зазначає вона, постійно говорять на російських пропагандистських телешоу. Таку думку періодично озвучує Медведєв, обраний Кремлем на посаду нового Жириновського. Про це ж була нещодавня стаття російського політолога та економіста, доктора історичних наук Сергія Караганова, який пропонує завдати ядерного удару по одній із країн НАТО.

"Тобто активно просувається меседж, що Росія воює із Заходом. Так зараз там намагаються виправдати війну. Адже пояснювати власним громадянам, навіщо потрібно було взагалі нападати на Україну, руйнуючи всі економічні зв'язки із Заходом, отримувати санкції та часткову мобілізацію – все складніше. Ось Кремль і розповідає, що він нібито не агресор, а лише обороняється від потенційної загрози. Що й має на увазі періодичні випади на адресу Заходу. У тому числі вустами Лукашенка", – зазначає Олеся Яхно.

Не можна виключати, продовжує вона, що існує спільний російсько-білоруський план провокацій на кордонах Білорусі зі східною частиною блоку НАТО – Польщею, країнами Балтії. Щоб продовжувати розгойдувати тему протистояння із Заходом.

"2021-го для таких провокацій використали біженців з Іраку, яким надавали пільгові умови для польоту до Білорусі з обіцянкою спокійного переходу кордону. Зараз для цього використовують тему вагнерівців, які зводять свої табори по Білорусі і, за словами Лукашенка, нібито хочуть здійснити "екскурсію" до Польщі, через що він ніби нервує. Потім бере свої слова назад, запевняючи, що просто пожартував. Тепер він починає розповідати, що хоче покращити стосунки із Польщею. Потім може також сказати, що це був жарт. Риторика його може змінюватися, але, по факту, він відпрацьовуватиме для Кремля історію про Захід як про агресора, який нібито хоче напасти на Білорусь чи Росію. І в якийсь момент цілком може здійснитись гібридна провокація з боку Кремля – руками вагнерівців чи білоруських військових із території Білорусі. Не виключено і засилання шпигунів, диверсантів під виглядом мігрантів. Не дарма Польща відправляє на свій кордон із Білоруссю десять тисяч військових. При цьому, у разі провокацій Лукашенко, який зараз видає миротворчі заяви, розповідатиме, що він тут ні до чого, не при справах, буде "прикидатися шлангом". Хоча зрозуміло, що дуже навіть "при чому", адже кордон – білоруський", – констатує аналітик.

Заяви Лукашенка більше схожі на спам, спробу балачками перекрити самовикривальні погрози направити вагнерівців до Польщі

Політексперт, кандидат політичних наук, історик Олександр Палій припускає, що погрози Медведєва на адресу Польщі – це спроби зондувати ґрунт щодо розширення агресії.

"Це могло б бути можливістю для збанкрутілого російського керівництва перекривати один злочин іншим, одну агресію – іншою, але лише у разі збоїв у підтримці НАТО. Нині таких збоїв немає. Сумніватися в тому, що НАТО стане на захист своїх членів, не доводиться", – вважає експерт.

Що стосується заяв Лукашенка, то поки це, на думку Олександра Палія, більше схоже на спам, спробу балаканиною перекрити самовикривальні погрози направити вагнерівців до Польщі.

Читайте також на порталі "Коментарі" — удари безпілотників по Криму та Росії: головні висновки та наслідки для агресора.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини