Головна Новини Суспільство події Що буде зі світом, якщо не зупинити Росію: експерти озвучили прогноз
commentss НОВИНИ Всі новини

Що буде зі світом, якщо не зупинити Росію: експерти озвучили прогноз

Експерти розповіли про вольове рішення, яке має прийняти цивілізований світ щодо Росії

20 березня 2022, 15:50 comments3383
Поділіться публікацією:

Якщо Росію не зупинити зараз і не покарати за напад на Україну, то інші агресори у світі почнуть інші війни. Про це заявив український президент Володимир Зеленський під час чергового звернення. Наскільки велика така загроза? Хто ще може проявити агресію у різних частинах світу, якщо не зупинити Росію? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Що буде зі світом, якщо не зупинити Росію: експерти озвучили прогноз

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

У будь-якій системі координат те, що відбувається зараз, в Україні – це боротьба добра зі злом

Політолог, експерт аналітичного порталу "Слово та Справа" Валентин Гладких погоджується з президентом України. І звертає увагу, що з подібними заявами виступали всесвітньо відомі політологи, включаючи Фукуяму та Харарі.

Ідеться про те, що зараз в Україні вирішується доля майбутнього людства. Чи станемо ми жити у світі, де будуть переважати кооперація, співпраця, розвиток мирних науки та технологій. Або у світі, де перевалюватимуть військові бюджети, а конфліктні питання вирішуватимуть виключно збройним способом.

Прецедент, який створила Росія, є небезпечним у тому сенсі, що подібне в Європі сталося вперше з Другої світової війни. Коли одна держава намагається вирішити певні політичні, економічні, світоглядні питання з іншою державою, використовуючи збройні сили, насильство.

Зрозуміло, що розбіжності точок зору є у всьому світі. І де інститути стримування таких конфліктів слабші, там і може "сплахнути". Я не думаю, що можна, наприклад, очікувати на війну між Францією та Німеччиною. Але, де гарантія, що низка держав на Близькому Сході, у Південній та Східній Азії, а особливо в Африці не вирішать – чому якщо РФ можна таке, то нам – ні? Особливо це стосується Африки, де раз у раз спалахують міждержавні конфлікти. Ще однією потенційно небезпечною точкою може бути Тайвань-Китай.

Те, що творить Росія, можна порівняти з тим, якби з Кримінального кодексу раптом прибрали статтю за зґвалтування. Кого можуть після цього зґвалтувати? Та будь-кого! Це не означає, що всі одразу кинуться гвалтувати. Але якщо інші побачать, що за подібні дії не буде жорсткого покарання – це підштовхне потенційних ґвалтівників.

Якщо людство, цивілізований світ не репресує РФ після того, що відбувається, не покарає її найжорстокішим чином, те, що відбувається зараз в Україні, поширитися на весь світ. Адже закриття очей зараз – це, як мінімум, надати агресору мовчазну підтримку.

Думаю, це розуміють світові лідери. І – хтось щиро, хтось вимушено – засуджують дії РФ, які неможливо виправдати нічим. У будь-якій системі координат те, що відбувається зараз, в Україні – це боротьба добра зі злом. І хто тут зло, гадаю, зрозуміло всім.

Навіть якщо абстрагуватися від методів ведення війни (по суті відбувається геноцид, Росія тут вже "навоювала" на Міжнародний трибунал) – ми бачимо невмотивовану агресію. Бо якось розсудливо пояснити своє вторгнення в Україну російська влада так і не змогла. І не дивно, що цивілізований світ відхрестився від Росії. І не дивно, що наслідки того, що відбувається для РФ, будуть катастрофічними.

Цивілізований світ має перезавантажити систему міжнародної безпеки та зупинити Росію

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький наголошує, що російська агресія проти України остаточно зруйнувала ігри, які встановилися після Другої світової війни. І низка не зовсім стабільних держав може цим скористатися.

"Зрозуміло, що не воюватимуть США з Канадою чи з Мексикою, чи хтось усередині ЄС. Цивілізовані держави вирішують проблеми по-іншому. Не так як Росія, яка риторикою застрягла в 19-му, першій половині 20-го століття. Але є у світі і величезна кількість бідних країн із безліччю проблем. Влада яких із задоволенням перекине обурення народу щодо цих проблем – на якісь військові конфлікти", – пояснює експерт.

За його словами, навіть відносну стабільність порушено зараз у всьому світі. І російсько-українська війна запускає низку інших дестабілізаційних процесів.

"Світова економіка, яка ще не прийшла до тями після ковідної кризи, через цю війну точно не зростатиме. А тут ще продовольчі проблеми. Україна з Росією – найбільші виробники сільгосппродукції. У деяких країнах ми займаємо у цьому сенсі 10% ринку, а в деяких – під 80%. І ця війна – прямий шлях до продовольчої кризи. Яка, у свою чергу, може спричинити нові конфлікти. І тут у зоні ризику Африка, Азія, Близький Схід", – упевнений Олексій Голобуцький.

Він наголошує, що США як апріорі визнаний світовий жандарм не справляється. Міжнародні інституції типу ООН дискредитовані повністю. Вони нічого не можуть зробити щодо безпеки.

"І зараз цивілізований світ (включаючи Китай як частину такого світу – просто з іншою концепцією розвитку) має перезавантажити систему міжнародної безпеки. І зупинити РФ. Не обов'язково у військовий спосіб. Тим самим економічним. Захід це вже робить. Важливо, щоб підключився і Китай, який намагається зараз створити видимість нейтралітету. Потрібні нові гарантії, щоб подібне ніколи більше не повторювалося. Не лише стосовно України, – зазначає Олексій Голобуцький. — Чи вийде? Не впевнений. Чи це потрібно всім гравцям? Не знаю…".

Читайте також на порталі "Коментарі" — експерти розповіли, чи наважиться Лукашенко на відкрите вторгнення в Україну.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини