Головна Новини Суспільство події Що бачить Захід у зближенні РФ та КНДР – яке місце відводиться Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Що бачить Захід у зближенні РФ та КНДР – яке місце відводиться Україні

Росія всіляко намагається продемонструвати, що вона нібито не в ізоляції

18 вересня 2023, 11:14 comments2013
Поділіться публікацією:

Президент Республіки Корея (Південна Корея) планує порушити питання військово-технічного співробітництва КНДР та Росії на Генасамблеї ООН, яка пройде цього тижня в США (і де візьме участь президент України Володимир Зеленський). За словами південнокорейського лідера Юн Сок Йоля, така співпраця між Північною Кореєю та Росією є незаконною та несправедливою, оскільки суперечить резолюціям Ради Безпеки ООН та іншим міжнародним санкціям. Тим часом керівник Корейської народної демократичної республіки (КНДР, вона ж – Північна Корея) Кім Чен Ин в рамках тижневого відвідування РФ вже заявив, що підтримує всі дії Путіна, а також, схоже, отримав певні пропозиції від Кремля. Можливо, навіть ядерні, хоч керівник Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі вважає, що РФ не вестиме торгівлю ядерними технологіями з КНДР. Про що говорить російсько-північнокорейське співробітництво, що зміцнюється і, в принципі, все більш явне формування альянсу диктаторів? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Що бачить Захід у зближенні РФ та КНДР – яке місце відводиться Україні

Путін та Кім Чен Ин. Фото: з відкритих джерел

РФ перетворюється на країну-ізгоя

Експерт-міжнародник, співзасновник аналітичного центру "Об'єднана Україна" Антон Кучухідзе зазначає, що у заграванні Путіна з Ином є як практична, так і ідеологічна сторона.

"Практична – у тому, що для рашистської федерації союзниками є топ токсичних держав. А саме – КНДР, Іран, Білорусь, Сирія. Плюс сама РФ. За даними Євростату, на кінець 2022-го ця п'ятірка держав була найбільш підсанційною у світі. Обмеження запроваджені як проти фізичних, так і проти юридичних, і навіть державних інституцій. Інших можливостей отримати зброю, снаряди, необхідну військово-технічну допомогу РФ, крім "чорного ринку" та співробітництва з даними токсичними державами, практично немає. Інші не ризикнуть, інакше самі підпадуть під санкції", – пояснює експерт.

Війна — важка, ресурси навіть у росіян не безмежні, зазначає він. І країна-агресор шукає шляхи оперативного поповнення боєприпасів та необхідних озброєнь.

"У цьому – сакральний зміст зустрічі російського та північнокорейського диктаторів. Умовно кажучи – взаємовигідний бартер. КНДР передає РФ зброю та боєприпаси, та їй – продовольство", – розповідає Антон Кучухідзе.

Ідеологічна частина, за його словами, полягає у тому, що Росія намагається продемонструвати, що вона нібито не в ізоляції. Хоча насправді лише підкреслює власну неповноцінність та ізоляцію. Адже з держави, що входила до "Великої вісімки", яка мала серйозну геополітичну вагу, РФ перетворюється в сприйнятті тих самих Західних держав – на країну-ізгоя.

"До неї починають ставитися як до держави, яка стала на шлях тиранії, деспотії. Навіть як до держави-терориста (хоч це поки що не всі на Заході проголосили). Україна навпаки сприймається як лідер вільного світу. В одному зі своїх виступів президент США Джо Байден наголосив, що підтримуючи Україну, цивілізований світ підтримує демократію, – нагадує експерт. – Президент України Володимир Зеленський також у своїх виступах неодноразово наголошував на важливості і для нашої країни, і для колективного Заходу – протистояти тиранії, тому антилюдському режиму, який уособлює зараз путінська Росія".

Антон Кучухідзе резюмує: вільний світ, підтримуючи Україну, яка зараз фактично його очолює, бореться за демократію, розвиток народів є вільним, незалежним. А РФ та топ її союзників є уособленням диктатур та тероризму.

"Така ідеологічна база вже склалася. Не просто протистояння РФ з Україною (щоб вона не йшла в НАТО) чи з НАТО, а – більш ідеологічно широка концепція", – наголошує експерт.

Країни, які перебувають під жорсткими санкціями, намагаються об'єднатися у певному союзі

Політтехнолог, партнер SIC Group, голова Інституту демократії та розвитку PolitA та партії "Національна платформа" Катерина Одарченко поділилася такою думкою:

"Наскільки я розумію, співпраця КНДР та РФ може призвести до постачання боєприпасів в останню з Північної Кореї. І з боку США вже звучать відповідні застереження. Плюс – КНДР має потужну групу кібератак, яка несе серйозні загрози багатьом. Тож не варто недооцінювати Північну Корею".

Втім, продовжує експерт, ні підтримка Росії з боку КНДР, ні підтримка її з боку Ірану (країн, які самі перебувають під жорсткими санкціями), не є секретом. Вони намагаються об'єднатися у певному союзі.

"Є інша загроза, а саме – наростаюча роль РФ в Африці, хвиля переворотів, що проходять не без її участі (у тому ж Нігері). Поки Китай нарощує вплив в Африці через інвестиції, Росія робить це силовим та підкупним шляхом", – наголошує Катерина Одарченко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — про який обмін могли домовитися РФ та КНДР – чи є загроза нового союзу ізгоїв.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини